Avelsnyheter
28 mars 12:25
Ridsportplus

”Jag kan få ut det mesta och bästa ur hästar”

SWB:s bruksprovHan har fått en nära inblick i SWB-aveln under sina sju år som testryttare. Här berättar Theo Hanzon hur han tycker att hingstarna har utvecklats.

”Jag kan få ut det mesta och bästa ur hästar”
Theo Hanzon på hingsten Invershin (KWPN f -13 e  Charmeur-Balzflug-Cadmus  xx) som han tävlat upp till Intermédiaire I. Foto: Sabine Timman

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Theo Hanzon tillhör snart inventarierna på SWB:s bruksprov och han har testridit på Flyinge, Grevagården och Strömsholm.

Vad minns du bäst från de sex gånger du testridit på bruksprovet?
– Jag minns att jag tyckte att atmosfären på Flyinge var väldigt trevlig och att det alltid var en så trevlig middag där. Annars är mitt bästa minne generellt att alla människor i organisationen alltid har varit väldigt trevliga och tagit hand om mig på bästa sätt.

Hur tycker du att hingstarna har utvecklats under dina år som testryttare?
– Kvaliteten på hästarna har blivit bättre och bättre. Det gäller både själva aveln och hur de är utbildade. Det där går ofta hand i hand, för om hästarna har bättre grundkvaliteter är de också bättre och enklare att träna.
– Under de här åren har svensk dressyr i allmänhet också utvecklats och blivit bättre.

Hur kom det sig att du började med dressyr?
– Jag började rida som 6-åring på en ridskola nära där vi bodde. Och jag gillade aldrig hoppning, jag ville bara rida dressyr. Jag frågade mamma om vi kunde åka hem när jag såg att det var hoppning på ridlektionen.
– En grannflicka red dressyr och jag brukade följa med henne och fastnade verkligen för det där att arbeta för att bli bättre tillsammans med hästen och försöka utveckla hästen. Jag var passionerad dressyrryttare redan i tonåren och jag var med i landslaget både som junior och young rider.
– Under min utbildning till tränare fick jag kontakt med och tränade för legendaren Anky van Grunsven och hon har betytt väldigt mycket för mig. Efter några år på egen hand började jag träna för Nicole Werner för två år sedan. Hon har gett min ridning nytt liv. Jag känner verkligen hur jag utvecklas. Jag lär mig kanske inte nya saker av henne, men jag lär mig nya vägar.

Vilka är dina starka sidor som ryttare?
– Jag kan få ut det mesta och det bästa ur hästar, särskilt sådana som är lite svåra. Jag försöker och lyckas ofta hitta nya lösningar och jag lär inte bara hästarna rörelser utan kan också utveckla deras gångarter.

Svagheter?
– Jag kan bli lite otålig. Jag är också perfektionist, vilket jag kan se som en svaghet. Ibland tvivlar jag på att det jag gör är tillräckligt bra. Men nu har jag börjat få mer tålamod och insett att ibland måste man nöja sig lite för stunden, att det kommer ett nytt träningspass.

Vad har du på gång tävlingsmässigt?
– Jag har precis debuterat en ny häst i Grand Prix och så har jag en 9-åring som jag tror mycket på.

Har du haft något ”scary moment” som testryttare?
– Inte i Sverige, men när jag var i 20-årsåldern och testred hingstar i Holland på en gräsbana var det riktigt nära att jag trillade av när hästen började bocka.

Hur förbereder du dig inför bruksprovet?
– Jag ser till att jag får med mig allting som jag behöver och så ser jag till att jag är i god tid till flyget.

Fakta

Theo Hanzon

A37i7411-kopieren
Theo Hanzon

  • Ålder: 42 år.
  • Bor: Haaren, södra Nederländerna.
  • Gör: Driver eget dressyrstall med träning av både egna och kunders hästar. Håller träningar och tävlar upp till och med internationell Grand Prix. 
  • Meriter: Varit holländsk mästare i lilla rundan samt tagit brons på GP-nivå. Vunnit unghästtävlingen Pavo Cup, deltagit i flera UVM där han ridit bästa holländska häst ett par gånger. Varit reserv på JEM och YREM. Anlitas ofta som unghingstryttare vid de holländska hingsttävlingarna.
  • Aktuell: Testryttare vid SWB:s bruksprov för sjunde gången.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om bruksprovet 2023 (31)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden