Avelsnyheter
28 mars 21:41
Ridsportplus

Infriade och spruckna förväntningar

SWB-bruksprovUnder dagen på Strömsholm har det varit löshoppning för allt från 3-åriga till 5-åriga hingstar respektive hoppning för 4-åriga hoppstammade ynglingar på programmet. I dagens sammanfattning plockas russinen ur kakan och då har samtliga hoppstam – hingstar utvärderas bäst i sin egen disciplin. Bruksprovsredaktör Kim C Lundin sammanfattar dagen.

Infriade och spruckna förväntningar
Supermoderne Greyson som har Casall, Cornet Obolensky och Diamant de Semilly i tredje led, en riktig "looker" riden av Niklas Arvidsson. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det är få saker som kittlar en avelsnörds hjärna så mycket som att läsa härstamningar och för sitt inre öga se en häst framför sig. Ibland spricker den tänkta bilden redan under bruksprovets första dag när det är exteriör och visning vid hand. Lika ofta överaskas du positivt åt andra hållet. Bäst av allt är när en viss besvikelse från exteriörvisningen ersätts med wow-känsla när hingsten visat sig i sitt rätta element.

Yngsta gänget hoppess

Löshoppningen för åtta hoppstammade 3-åringar avlöpte utan större incidenter även om bara ett fåtal av dem hoppade fullt ut i höjd. Av olika skäl valde AVN att låta en del avstå och istället se dem under lördagens andra chansen.

Tre hingstar tog sig an uppgiften med något större självförtroende än resten av gruppen.

 • Bollerup Elrondo SWB br f-20 e El Barone 111 Z u Donja (F.2) e Cardento-Robin Z. Uppfödare Bollerups Lantbruksinstitut, ägare Grevlundagården i Vitaby AB. Ryttare: Grevlundagården i Vitaby AB.
  • För att vara en stor och rejäl herre är Elrondo smidig, bättre typ än både far och morfar ihop. Hans galopp såg ut att täcka mark men han kunde vända på en femöring, om någon sett en sådan numera. Hoppmomentet gick lekande lätt och han var avslappnad på ett fint sätt.
 • Diamond Heart MG SWB mfx f-20 e Heartbeat u Alisia e As di Villagana-Ramiro’s Bube. Uppfödare/ägare Anders Lundgren. Ryttare: Victoria Almgren.
  • Diamond Heart MG bär på mycket av sin far Heartbeat i uttrycket, han gav ett otroligt avspänt intryck. Riktigt härlig galopp, social och vänlig, en verklig hjärtehäst som hoppade med fin teknik.
 • Avec F SWB mbr f-20 e I’m Very Special F u Actrice W e Ars Vivendi-Nobelpreis. Uppfödare/ägare Eva Gudmundsson. Ryttare: Björn Svensson.
  • Namnet betyder på franska ”med” och Avec F är med extra allt. Härligt modern och lätt typ, suveränt möderne med H&M Actrice – som i sig var lång i kroppen – men kanske typen kommer från allt för tidigt bortgångne I’m Very Special F som verkligen var just verkligt speciell som i extra fin, begåvad och lovande.Avec F är av modern sporthästtyp, kvick, elektrisk med fokus på hinder som en missil. Han är med i allra högsta grad.

Fyra år och äger världen

Undertecknad har som fotograf idag stått i på ridhusbotten i Strömsholm och kanske ser du mer detaljer från den positionen. De hingstar som kommer in med ”här kommer jag”-hatten på och de som kommer in och vill vända i dörren. Inget av det säger något om vilken som blir den bästa förärvaren men det säger en del om individen. På nära håll ser du även nerven, i hästens öga och i ryttarens ögon. Det är nervöst med bruksprov, kylan har slagit till här i ”Norrland” och ute är det åter mängder med ”vitt mögel”. Den ekvationen ger en del sprak under hovarna.

Påtagligt många ryttare fällde kommentaren – ”så här brukar han inte vara hemma”. Och så är det naturligtvis, många hingstar hittar till sitt inre testosteronlager under bruksprovsveckorna, inte alltid så enkelt.

Vad det var som avgjorde om det blev hiss eller diss idag är svårt att sia om. Alla hingstar har en chans till om de går till fas II och det verkar i alla fall AVN räkna med. De flesta hingstar gjorde en vända på banan, var AVN nöjda så blev det åtta språng plus några som uppvärmning. Ett antal fick ta om en linje eller två men alla klarade sig igenom med äran i behåll.

Vilka glänste lite extra i dagens hoppass sett från ridhusbotten? En hel del!

 • Nixvinio MB Z ZANG mbr f-19 e Nixon van’t Muelenhof u Sylvinia e Grosso Z-Abgar xx. Uppfödare Highland Genetics, ägare Equorum. Ryttare: Mikaela Gustaphson.
  • Av de två Nixon-avkommorna gjorde Nixvinio ett coolt intryck, han är lätt och modern i typen. Det finns fullblod i tredje led och kanske är det därför morfar inte gör så stort avtryck. Mikaela Gustaphsson såg ut att rida en betydligt äldre häst, så trevlig i arbetet var Nixvinio.
 • Top Secret van ’t Meulenhof BWP skm f-19 e Leandro VG u Carthina Z e Carthago-Lys de Darmen. Uppfödare BVBA Stal ’t Meulenhof. Ryttare: Linda Eriksson.
  • Top Secret har i katalogen fått fel härstamningsträd men rätt möderneinformation. Han är efter i Sverige ganska ovanliga Leandro VG men betydligt viktigare är hans halvsyskon Emerald van’t Ruytershof och Nixon van’t Muelenhof samt ett antal meriterade syskon till. På något sätt har alla kuggarna fallit på plats när Top Secret konstruerades: suverän modell för modern toppsport, otrolig ridbarhet, luftig men ”tyst” galopp alltså lätta hovslag. På så låg höjd som det hoppas är det svårt att uttala sig om kapacitet men genbanken borgar för att det finns.
 • Janeiro de Bieville 9613 SF fx f-19 e Balou du Rouet e Andalie de Bieville e Kannan-Le Tot de Semilly. Uppfödare Alexandra Klouytten, ägare Loviseholm Stables AB. Ryttare: Elin Jansson.
  • Kanske luras man av Elin Janssons sätt att rida alla sina hingstar: enkelt okomplicerat, god grundlydnad och lösgjordhet, och så fin följsamhet i sadeln. Janeiro såg ut som om han var redo för betydligt större utmaningar och har verkligen musklat på sig väldigt fint, fortfarande snabb och sportig med kraftfull och ändå smidig hoppning.

Ett varningens finger

Det är för sent på dagen för att komma med pekpinnar men det vore bra om hingstägare tänkte igenom hur deras hingst ska användas, vad den ska föra vidare.

Jag är den första att försvara en fin unik härstamning och att ge gröna individer en chans. Men vem står risken när en hingst inte är säkert ridbar och möjlig att hantera? Ryttare och hästskötare betalar många gånger ett högt pris för drömmen om en godkänd hingst – livslånga skador, invaliditet, månader av förlorad arbetsinkomst.

Det är vad som står på spel när en hingst som egentligen inte är säker i hanteringen släpps fram. Vem kan med berått mod släppa upp testryttare på en sådan när ”alla” vet?

Målet är ridbara, lättlärda, villiga och avspända hingstar. Nej, de behöver inte vara loja, de får lov att bocka och stöka lite, vara hingstiga och brötiga. Men det finns en gräns när det inte handlar om det längre, hur vet vi att det inte är ett tecken på oönskat temperament och inte bara testosteron?

Det är i sådana här lägen andra förbunds 14-, 20-, 35- och 50-dagarsprov kommer till sin rätt. Hingstvan personal kan prova hingsten under en längre tid och avgöra: är detta ett lämpligt temperament. Här kommer det unika svenska bruksprovet till korta – efter denna veckan kan ingen i domarroll tala om hur hingsten är i hantering eller i stallet, eller ens på framridningen.

Är det dags för obligatorisk rapportering från förrumet tro?

Avnhopp2
AVN:s blick når inte utanför ridhuset med nuvarande provupplägg. Foto: Kim C Lundin Foto: Kim C Lundin

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om bruksprovet 2023 (31)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden