Avelsnyheter
31 mars 2023 14:43
Ridsportplus

Dressyrhingstar mönstrades under testryttare

SWB BruksprovEtt dussin dressyrstammade hingstar testred under fredag eftermiddag. Testryttarna kommer från Europa, tyske Philipp Hess och holländaren Theo Hanzon, och är här för att ge AVN en känsla för vad som finns i de tolv dressyrhingstarna som är från fyra till fem år gamla. Artikeln uppdaterades under testridningens gång.

Dressyrhingstar mönstrades under testryttare
Gångartsdomare Bo Jenå och de två testryttarna Philipp Hess och Theo Hanzon. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det är dags för del två av gångartsbedömningen genom testridning av 4- och 5-åriga hingstar. Årets startfält innehåller inga prestationshingstar som är 6 år och äldre och de direktkvalificerade testrids inte. Testryttarna i år är de mycket rutinerade testryttarna från olika hingstprov i sina hemländer tyske Philipp Hess och holländaren Theo Hanzon, båda fleråriga testryttare på det svenska bruksprovet.

4-åriga hingstar grupp 1

Americano Junior GJ SWB sv f-19 e Americano GJ u Fürst Kiss e Fürst Heinrich-Welton. Uppfödare Gustaf Johansson, ägare Emma Lindqvist & Raymond Doppelbauer. Ryttare: Martin Umaerus.

Jovial 9607 OLD mbr f-19 e Jovian u Bellissima e Benaggio-De Niro. Uppfödare Caterina Schulz-Beelitz, ägare Lövsta Stuteri AB. Ryttare: Linnea Cöster.

Philipp Hess började med den store men blyge Jovial som skyggade för det nytillkomna bordet i hörnet men fann sig fint och slappnade av bättre. Theo Hanzon arbetade Americano Junior GJ i galopp och försökte få upp och ut huvud och hals för att få hingsten att ta stöd längre fram. Hingsten har ännu lite svårt att orka sina ganska stora gångarter fullt ut men skrittade på fint. Även Jovial visade fin avslappnad skritt.

Jovial med Philipp Hess

Ett ryttarbyte senare visade en avspänd Americano Junior GJ men där Hess arbetade på samma linje som Theo Hanzon. Hingsten ger ett fint, villigt och avspänt intryck och galoppen är stor och rytmisk, med styrka kommer han säkert upp i fronten med, grundbyggnationen är rätt. Jovial är väldigt reslig, ser fin och färdig ut i muskulaturen, till och med väldigt välutvecklad men kanske har gångarterna i processen för närvarande blivit lite återhållna. Intrycket är att det i hingsten förmodligne finns en växel till, galoppen är bäst för dagen och an är fin i formen för båda ryttarna.

Americano Junior GJ, kommentarer testryttarna:
Philipp Hess: En riktig bra känsla, fantastisk balanserad absolut rak galopp i uppförsbacke, traven var skön att sitta i med bra schwung, väldigt komfortabel. Han kunde stretcha mer när man vill få honom att öppna sin ram och ger honom tygeln, generellt en imponerande hingst.
Theo Hanzon: Gav ett väldigt mjukt intryck även om jag kämpade lite med att få honom självbärig, framför min skänkel och i balans. Det förbättrades dock efter hand. Galoppen var väldigt fin, skritten letade han lite efter takten i början men hittade den utan problem, han ger en väldigt fin känsla men kontakten till bettet kunde förbättras. Det skulle också ge honom mer uppförsbacke-känsla och bättre självbärighet.

Strömsholm
Americano Junior
Photo: Roland Thunholm
Code: 718 35
Americano Junior GJ och Theo Hanzon Foto: Roland Thunholm

Jovial 9607, kommentarer testryttarna:
Philipp Hess: Galoppen gav mig en bra känsla, han var rolig att rida, lite blyg i början, men detta förbättrades. Traven kunde han ha lite mer aktivitet, han vill springa lite men det blev bättre. I början var skritten spänd men efterhand slappnade han av.
Theo Hanzon: Väldigt villig att arbete, en rar häst, fin respons på mina hjälper. Jag hade velat känna med schwung i traven, och naturlig lösgjorhet, jag försökte få honom mer framåt och uppmuntrade honom att aktivera bakbenen. Självbärigheten och aktiviteten förbättrades under ritten. I skritten försökte jag få honom att slappna av och det gick bra.

Jovial 1 230331 Rt
Jovial med Philipp Hess Foto: Roland Thunholm
Jovials galopp med Theo Hanzon

4-åriga hingstar grupp 2

Severucci Ht SWB fx f-19 e Secret u Riviera e Rubinrot-Larino. Uppfödare/ägare Gabriella Grewin Bramberg (Absolut Dental). Ryttare: Jeanna Högberg.

Sudooro SWB sv f-19 e Suarez u Delta (70) e Deodoro-Bellagio. Uppfödare/ägare Per Grönkvist & Johan Svensson. Ryttare: Johan Svensson.

Store svarte Sudooro fick Philipp Hess i sadelen och vackra fuxen Seveucci Ht började med Theo Hanzon. Det är speciellt roligt att se den så populäre Suarez ha söner framme till bruksprov då han själv numera är kastrerad. Sudooro drog iväg i galoppen men fick under Hess en mycket mäktig galoppaktion med fin front. Efter att ha ”blåst cylindrarna” lite med raskt tempo framåt var även traven bättre. Severucci Ht arbetade fint med Hanzon och har även han ett bra avstamp i galoppen även om han i sig inte är den mest högställda hingsten så är han mycket funktionell i arbete. Båda hingstarna skrittade bra med fint övertramp, avspänt och rörligt genom kroppen.

Severucci HT med Theo Hanzon respektive Sudooro med Philipp Hess
Sudooro med Philipp Hess respektive Severucci HT med Theo Hanzon

Philipp Hess tillämpade samma system på Severucci Ht – frisk tempo i galopp framåt. Sudooro kom mer till ro med Theo Hanzon, men hingsten villl gärna lägga huvudet på sned och krypa lite inåt. Hingsten har en vridning av vänster framben i rörelse från knäet och neråt utåt, en vinkning, och en annan rotation högre upp i höger framben. Sudoor frustade och verkade ganska nöjd efter sitt pass. Severucci Ht fortsatte att ge ett okomplicerat och enkelt ridbart intryck, inte de största gångarterna men trevlig.

Severucci Ht, kommentarer testryttarna:
Philipp Hess: Han lyssnade fint direkt och gav direkt en bra känsla, skön galopp, en bra och användbar galopp som kan hjälpa till att förbättra traven. Den var lite hastig och behöver lite arbete. han har bra skritt, han kändes trevlig att rida.
Theo Hanzon: Snäll häst, tillitsfull, fin galopp, traven känns lösgjord och hans villighet att arbeta är fantastisk. Han reagerade rätt och bra på mitt arbete. Han har en fin lösgjord skritt.

Strömsholm Severucci Ht. Photo: Roland Thunholm Code: 718 35
Severucci HT och Theo Hanzon Foto: Roland Thunholm

Sudooro, kommentarer testryttarna:
Philipp Hess: Jag hade lite bekymmer med att få honom framför mig men när vi löst det fick jag en fantastisk känsla i galoppen och sedan var traven fin och över ryggen. Han var riktigt rolig att rida, en riktigt fin skritt genom kroppen. en riktigt bra känsla.
Theo Hanzon: Hade lite problem med kontakten, i slutändan blev vi sams. Han är väldigt mjuk i alla gångarter, traven är lösgjord och fint över ryggen, galoppen känns riktigt bra, fin uppförsbacke, han ger sin ryttare en riktigt bra känsla.

Strömsholm Sudooro. Photo: Roland Thunholm Code: 718 35
Sudooro med Philipp Hess Foto: Roland Thunholm

 

4-åriga hingstar grupp 3

Knockando VH SWB mbr f-19 e Franklin u De la Reinne VH (31) e De Niro-Rohdiamant. Uppfödare/ägare Västra Hoby Stuteri AB. Ryttare: Rianna Percy.

Mr Successful SWB sv f-19 e Suarez u Fatima D’Sier e United-Jazz. Uppfödare/ägare Angelica Engvall. Ryttare: Angelica Engvall.

Theo Hanzon började med Mr Successful medan Knockando VH hade Philipp Hess i sadeln. Mr Successful hadde mycket synpunkter på kontakten, stack ut tungan neråt, ville krypa bakom hand och Hanzon fick ägna några varv på att få hingsten att komma till ro. Hess började rida Knockando VH framåt i trav för att sedan börja med den stora galoppen, helt överens var de inte men galoppkvalitén är otrolig. Mr Successful såg riktigt fin ut även om han var lite i protest, bytte galopp och fortsatte att gå emot hand, han andades hårt. Knockando VH kom mer till ro och svarade fint på längd tygel.

Mr Successful och Knockando VH med Hess respektive Hanzon i sadeln.

Knockando VH har en otrolig rörelsemekanik i både trav och galopp, skrittar dessutom fint genom kroppen. I rörelse biljarderar han med båda frambenen från knäet och neråt, det är ite diskvalificerande på något sätt men bör beaktas utifrån det sto man har. Theo Hanzon testade den stora rörliga luftiga galoppen och såg ut att gilla läget. Philipp Hess provade att rida raskt framåt med Mr Successful som tyvärr grejar mycket med sin tunga. Hans galopp blev allt bättre efter att Hess ”blåst cylindrarna” på honom också och det blev mer och mer ”Succesful”.

Mr Successful med och Knockando VH med Hanzon

Knockando VH, kommentarer testryttare:
Philipp Hess: Otrolig sporthäst, fantastisk känsla het, motiverad, spänd i början men det blev allt bättre. han är precis vad vi behöver i sporten. Känslan blev allt bättre, han var inte helt loss i starten men allt blev bättre. Galoppen är ”amazing”, uppörsbacke, luftig och fin, samma ska för trav, jag är imponerad av den här hingsten.
Theo Hanzon: Oerhört begåvad, jag försökte göra de stora gångarrterna lite små. I galoppen trodde jag han skulle skicka av mig för det var så mycket tid i luften, helt otrolig. Traven är också stor och rörlig. Jag skulle vilja att han var lite mjukare i kontakten men som helhet är det en otrolig häst, jag förstår att Philipp inte ville kliva av, känslan i sadeln är fantastisk.

Knockando 3 230331 Rt
Knockando VH med Philipp Hess Foto: Roland Thunholm

Mr Successful, kommentarer testryttare:
Philipp Hess: Gav mig bättre känsla i höger varv än i vänster, han förlorade rytmen och bytte galopp. Kontakten med bettet var svår och han gick både över och under bettet. Han sprang i traven, munnen är ett bekymmer, tungan åker ut och in. Han behöver mer arbete.
Theo Hanzon: Jag kunde inte få en stadig kontakt, jag såg och kände tungan gå ut och in. Han bytte galopp oavbrutet. Även om skritten är stor kändes rytmen inte helt ren. Han kändes väldigt grön.

Strömsholm Mr Succsessful. Photo: Roland Thunholm Code: 718 35
Mr Succsessful och Theo Hanzon Foto: Roland Thunholm

4-åriga hingstar grupp 4

Oz KWPN mbr f-19 e Expression u Firalda e Oscar-Jazz. Uppfödare R.J.M. Kauffeld-Jansen, ägare Lövsta Stuteri AB. Ryttare: Linnea Cöster.

Set The World on Fire GJ 9608 SWB sv f-19 e Secret u Dark Lady GJ (23) e Totilas-Chapman. Uppfödare Gustaf Johansson, ägare Malou Wickberg AB & Sumber AB. Ryttare: Malou Ängermark.

Theo Hanzon började på hingsten med det ånga namnet – Set the World on Fire GJ, i texten här förkortad till STWOFGJ medan Hess red en lite spänd Oz. Hingsten Oz påminner mer om sin morfar Oscar i typen än piruett-specialisten Expression. STWOFGJ beskrivs av sin ägare Malou Ängermark som otroligt lugn och snäll och det intrycket cementerades under Hanzon. Båda hingstarna samarbetade fint och Oz fick en växel till i galopp och trav.

Oz med Philipp Hess

Set The World on Fire GJ 9608 med Theo Hanzon

Theo Hanzon krävde mer framåtbjudning av Oz och Philipp Hess bad STWOFGJ om flera ökade galopper. Han verkade dock bli lite trött men jobbade på i en trav som förnärvarande blir lite springig. Även STWOFGJ vrider vänster fram utåt i rörelse. Oz fick mot slutet av passet riktigt fin trav som vilade på steget och grep framåt.

Oz, kommentarer testryttare:
Philipp Hess: Bra känsla i galoppen, uppförsbacke, rak, jag kände att han la sig på bettet, behöver mer sjävbärighet speciellt i trav. I skritten hade han bra takt, under min ritt var han tagen av atmosfären.
Theo Hanzon: Väldigt lösgjord och mjuk i alla gångarter, traven behöver bli mer i uppförsbacke och självbärig mot slutet bar han sig bättre. Skritten är väldigt fin och genom kroppen. I galoppen vill han dra in i kontakten till handen, där behöver han mer naturlig balans och självbärighet. När jag försökte förbättra det så bröt han av till trav. Överlag var han ändå mjuk och trevlig.

Strömsholm Oz. Photo: Roland Thunholm Code: 718 35
Oz och Philipp Hess Foto: Roland Thunholm
Strömsholm Oz. Photo: Roland Thunholm Code: 718 35
Oz och Philipp Hess Foto: Roland Thunholm

Set The World on Fire GJ 9608, kommentarer testryttare:
Philipp Hess: Väldigt rar, snäll, lydig, rytmen var skön i galoppen, i traven behöver han mer självbärighet och . Skritten skulle kunna vara mer bogfri. En trevlig hingst för framtiden.
Theo Hanzon: Väldigt lydig, lyssnar bra på mina hjälper, jag hade velat känna mer lösgjordhet och arbete över ryggen i alla gångarter. Jag hade velat känna mer självbärighet och uppförsbacke på honom, väldigt snäll och mycket lydig.

Strömsholm Set The World On Fire. Photo: Roland Thunholm Code: 718 35
Set The World On Fire GJ med Theo Hanzon Foto: Roland Thunholm

4-åriga hingstar grupp 5

Blue Hors Storm 9643 DWB sv f-19 e Sezuan u Virginia (F.2) e Tailormade Temptation-De Niro. Uppfödare Bjarne Skovdal, ägare Blue Hors ApS. Ryttare: Tanja Rusovic.

SHL’s Tobias SWB mbr f-19 e Totilas u Ballerina (12) e Fürstenball-JJ RayBan. Uppfödare: Leif & Berit Bodestig, Stall Hagelyckan, ägare Linda Jansson. Ryttare: Anita Hanlycke.

Philipp Hess började med SHL’s Tobias medan Theo Hanzon matchade högställde Blue Hors Storm som varit spänd med egen ryttare. Hanzon ramade in hingsten som kröp ihop bakom hand till en början men kom ut bättre efter hand. SHL’s Tobias jobbade på med Hess men har inte så stora gångarter, på sitt unghästtest fick han 48 poäng och diplom.

SHL’s Tobias och Philipp H*ess respektive Blue hors Storm och Theo Hanzon

Philipp Hess och Blue Hors Storm startade upp fint med trav på lång tygel. Hanzon och SHL’s Tobias jobbade på att bli lite kvickare och hingsten fann sig allt bättre i kontakten men ville stundtals krypa bakom hand, Hess hade samma bekymmer på sin hingst. Blue Hors Storm har väldigt fin galopp, allt bättre ju mer framåt Hess red. När Hanzon ställde sig upp i stigbyglarna i lätt sits kom även SHL’s Tobias fint uppåt i galoppen.

Blue Hors Storm 9643 , kommentarer testryttare:
Philipp Hess: Jag tyckte mycket om honom, en het motiverad häst, alltid positiv och med mycket energi för arbete. Utmaningen är att få honom att slappna av , stretcha honom och få honom i den form så att han söker positiv kontakt med bettet. Han behöver stretcha ut halsen. Trav och galopp känns riktigt bra, skritten är inte alltid ren i takten, det handlar om avspänning som saknas. En riktigt intressant häst som jag tyckte riktigt mycket om att rida.
Theo Hanzon: Jag tyckte verkligen om honom, han har en fin uppförsbacke-känsla, han har verkligen nacken uppe naturligt. Han var lite busig i början men ju längre jag red desto säkrare kändes han och jag kunde verkligen rida honom. Traven och galoppen gav en riktigt fin känsla. Han vill verkligen jobba, en skarp häst men på bästa sätt. Skritten får man hålla lite koll på. Jag gillar honom verkligen.

Strömsholm Blue Horse Storm Photo: Roland Thunholm Code: 718 35
Theo Hanzon med Blue Hors Storm Foto: Roland Thunholm

SHL’s Tobias, kommentarer testryttare:
Philipp Hess: Trevlig att rida, verkligen enkel, skön känsla, okomplicerad, lydig och lyssnade, det kändes riktigt bra, en rolig häst.
Theo Hanzon: Väldigt söt, väldigt lydig, lite problem i kontakten men det kan vara trötthet. Skritten är hans bästa gångart, ren och genom kroppen. I traven och galoppen saknar han lite schwung och bärighet. Han har lite kroppsriktningen neråt istället för i uppförsbacke och bär inte sig själv. Han är väldigt lydig och trevlig.

Strömsholm Shl´s Tobias Photo: Roland Thunholm Code: 718 35
SHL’s Tobias med Philipp Hess Foto: Roland Thunholm

5-åriga hingstar

Drävles Dynamit 9518 SWB sv f-18 e Sankt Erik II u Celine e Ampere-Campari M. Uppfödare Hanna Engvall, ägare Helen Svärd. Ryttare: Johanna Svensson.

Oneofakind OM 1430 SWB mbr f-18 e Total Hope u Zarella (50) e Blue Hors Zack-Ravallo. Uppfödare/Ägare Oneinamillion Horses AB. Ryttare: Martin Umaerus.

Theo Hanzon fick börja med Oneofakind OM och Drävles Dynamit fick Philipp Hess i sadeln. Med 5-åriga hingstar blir testridningen lite annorlunda, Hanzon testade lite embryo till samling med gott utfall i trav. Hess fick lite problem då Drävles Dynamit var kraftigt omvärldspåverkad. Han galopperade på men vid flera tillfällen kastade sig hingsten och kämpade mot kontakten men Hess stannade vid sin åsikt och fick till slut honom både i fin galopp och form. Drävles Dynamit är tränsad med låg nosgrimma och det signalerar – rätt eller fel – bekymmer med kontakt och mun på en 5-årig dressyrhäst. Han gjorde ansatser till att försöka gapa, med den nosgrimman går inte det.

Strömsholm Drävles Dynamit. Photo: Roland Thunholm Code: 718 35
Drävles Dynamit reagerade på läktaraktivitet och Philipp Hess hanterade det väl. Foto: Roland Thunholm

Hanzon gjorde fin förvänd galopp och ansats till samling på Oneofakind OM som glänste under testryttaren. Drävles Dynamit avslutade med att visa sina faktiskt fina gångarter när han kom till ro och nästan avslappning, Hess kunde trava av med lång tygel och sänkt hals, ett gott avslut.

Drävles Dynamit med *Pilipp Hess

Oneofakind OM med Theo Hanzon

Oneofakind OM har en exteriör som gör att det ska mycket till innan han blir snäv i formen. Hess börjar rida honom ganska öppen och då gungar huvud och hals en del. Så snart Hess börjar driva mer och samla är han på plats i en bra form för sin exteriör.

Strömsholm Oneofakind. Photo: Roland Thunholm Code: 718 35
Oneofakind OM med Theo Hanzon Foto: Roland Thunholm


Drävles Dynamit fungerar nu fint med Theo Hanzon, kanske Hess framridning gjorde hingsten mer avslappnad. Under andra delen av testridningen är hingsten obekymrad och i fint arbete.

Drävles Dynamit 9518, kommentarer testryttare:
Philipp Hess: Vi hade lite bekymmer i början, han var spänd, han var stressad och svettades, han lyssnade inte på mig, kontakten var inte bra och munnen var svår. Vi kom en bit på väg men det finns mer arbete att göra.
Theo Hanzon: Lite grön, ostadig i kontakten, skritten känns bra och ren i takt. I traven hade jag velat ha mer reaktion för mina hjälper.

Strömsholm Drävles Dynamit. Photo: Roland Thunholm Code: 718 35
Drävles Dynamit och Philipp Hess Foto: Roland Thunholm

Oneofakind OM 1430, kommentarer testryttare:
Philipp Hess: En fantastisk känsla, skönt att avsluta med, känns redan bra att samla, han kommer inte att ha problem med att ta vikten på bakdelen, han kommer att ha lätt för samling, han är redan redo. Känslan i sadeln är helt fantastisk. Grattis till alla runt den här hingsten.
Theo Hanzon: Väldigt trevlig häst att rida, naturlig blans, du kan placera huvudet var som helst, han har självbärigheet, har är både avslappnad och kvick, han svara på allt som en dressyrhäst behöver ha. Kanske det kunde finnas mer svävmoment i traven men han var otroligt trevlig att rida. Mina komplimanger till utbildaren.

Strömsholm Oneofakind. Photo: Roland Thunholm Code: 718 35
Oneofakind OM med Theo Hanzon Foto: Roland Thunholm


Startlista testridning dressyrstammade hingstar

Allt om bruksprovshingstarna
Equisport sänder från bruksprovet (betalkanal)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om bruksprovet 2023 (31)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden