Sverige
30 mars 2015 09:06

Swede Horse ordförande gick

(Uppdaterad) I lördags hade Swede Horse ordförande Henrietta Hansson bett om ett möte med bolagets ägare SvRF och SWB. I mötet beslutades det att hon entledigas från sitt ordförandeskap på grund av en potentiell framtida jäv-situation. "Den nya styrelsen får fatta beslut om championatets placering, vi har ett bra underlag framme", säger Henrietta

Swede Horse ordförande gick
Henrietta Hansson är inte längre ordförande i SwedeHorse Roland Thunholm

Henriettta Hansson är VD på Länsförsäkringar Göinge Kristianstad och har har varit mycket engagerad i Swede Horse och bolagets framtid. I det ligger att säkra överlevnaden och utvecklingen av Avel- och Sportchampionatet.

– Det är ett stort förändringsarbete som tar mycket tid, att göra det och vara ordförande har varit tidskrävande. Därför har jag sedan ett bra tag tyckt att någon med mer tid för förändringsarbetet borde ta över, förklarar Henrietta.

Hon identifierade en potentiell jävsituation när hon blev tillfrågad om en styrelsepost i den nya styrelsen för det gemensamma bolag som ska driva Flyinge/Strömsholm. Den är inte beslutad ännu men Henrietta kunde se flera scenarios framöver. Därför bad hon om ett möte med SvRF genom Anders Mellberg och SWB med Lars Pelin som äger Swede Horse gemensamt. Det skedde i lördags och resulterade i att Henrietta Hansson och Karin Weijber Mattson båda entledigades från sina styrelseuppdrag på grund av den möjliga framtida jävsituationen.

Intressekonflikten uppstår i det beslutsunderlag som är framtaget och som handlar om framtida lokalisering av evenemangen, kvar på Flyinge eller flytt till Elmia. För Henrietta stod det klart att hon inte både kunde tacka ja till styreleseposten i bolaget som ska driva Flyinge/Strömsholm och sitta kvar som ordförande.
– För mig fanns det olika lösningar, när jag accepterade den styrelseposten var jag inte helt klar över tajmingen med beslutet. Ägarna ville, och jag håller med, att en ny styrelse ska ta beslutet, det krävs bara någon månad och sedan finns nya krafter på plats, säger Henrietta.
– Jag tycker det är otroligt viktigt att den som går in som ordförande fför Swede Horse har en neutral position i förhållande till både Flyinge och Elmia för att fatta ett beslut som gagnar Swede Horse och sporten framåt.
– Det finns ett riktigt bra beslutsunderlag framme som gör att beslutet kan tas snabbt även av nya krafter. 

Vice ordförande Eva Salomon har gått in tills vidare. Händelseutvecklingen under helgen fick två styrelsemedlemmar att lämna sina poster under söndagen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden