Avelsnyheter
10 maj 20:46
Ridsportplus

Syskonen Bosson lyckades – Liza Minelli har blivit mamma

FöllyckaSex år av blod, svett och tårar tog det innan familjen Bosson äntligen kunde välkomna det första fölet undan Jeanna Högbergs gamla Grand Prix-sto Liza Minelli.

Syskonen Bosson lyckades – Liza Minelli har blivit mamma
Liza Minellis lilla underverk med surrogatmamman Bianca. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Blanca Bosson ingår i dressyrens utvecklingsgrupp för young rider tillsammans med Cardon M. En stor passion är dock avel och unghästar, något hon delar med brodern Olle Bosson och även resten av familjen.

Mitt under brinnande pandemi berättade syskonen för Ridsport om sin uppfödning och planerna för framtiden. Den stora drömmen var att få föl undan Olles läromästare, Jeanna Högbergs gamla GP-sto Liza Minelli (f-98 Cortez-Ganesco, uppf Ann-Kristin Karlsson). Flera försök via embryotransfer hade dock inte resulterat i något levande föl. Ett föl efter Sezuan hade fötts med en missbildning och fick somna in och vid ett annat tillfälle bröt surrogatstoet benet i hagen.

Har försökt i sex år

Men skam den som ger sig – två år senare har det nu fötts ett friskt hingstföl med Liza Minelli som mamma och ytterligare ett föl väntas i juni. Olle Bosson är överlycklig. Familjen säljer av några av de andra unghästarna men vill definitivt behålla Lizas föl.
– Det är i alla fall tanken. När jag skrev till Jeanna att Liza hade fått en avkomma svarade hon direkt ”den vill jag ha”, så vi får väl se, skrattar Olle Bosson.
– Efter att ha försökt i sex år både med Liza och Fanelia, känns det verkligen som att man vill behålla dem.

Det är som IVF fast för hästar.

Fanelia (HANN sto f-02 Fürst Heinrich-Wenzel I) reds och tävlades tidigare av Carl Bosson, som är äldst i syskonskaran. När han började studera tog Ebba von Essen över tyglarna, och nu har Fanelia alltså också blivit mamma till ett hingstföl.

Vare sig Liza Minelli eller Fanelia har dock tagit sig via ET, i stället är det ICSI som har gjort tricket. När det gäller Liza plockades äggen ut och befruktades hösten 2020. Fyra embryon mognade och frystes in. Av dessa tog sig sedan två i surrogatmödrar våren 2021.
– Embryotransfer är svårt på gamla ston, det sägs att det här är lättare. Med ICSI är man inte beroende av brunsten på våren, utan det viktiga är att stoet har tillräckligt med folliklar (äggblåsor), säger Olle Bosson.
– Det är som IVF fast för hästar.

Med Fanelia blev det två embryon, varav ett fortfarande ligger i frysen hos danska VetEmbryo som har skött hela proceduren.
– Det tänkte vi sätta in i sommar.

Blanca Bosson
Blanca Bosson och Liza Minelli. Foto: Li Sjöstrand
Img_9792
Färskt hingstföl undan Liza Minelli och efter Vitalis. Foto: Privat
Familjenbosson
Peter, Carl, Olle, Blanca och Amelie Bosson är alla avelsnördar. Foto: Li Sjöstrand

Surrogatston från Lizas uppfödare

Bägge surrogatmödrarna är SWB-ston som i Lizas fall kommer från hennes uppfödare Ann-Kristin Karlsson. Stoet som har burit hingstfölet är efter Bellagio och heter Bianca.
– Det var Anki som hörde av sig och undrade om hon kunde hjälpa till. Alternativet hade varit att köpa ett eget sto, men då känns det mer ekonomiskt att låna ston, berättar Olle Bosson.

Viktigt är att surrogatstona inte är för gamla, helst ska de vara max sju år.
– Bägge stona är väldigt fina och friska ston.
Tosca som väntar Lizas andra föl är bara fyra år och efter Total Hope. Henne tycker vi väldigt mycket om, det känns nästan som att det är vår egen häst. Hon hade bara ridits in innan hon kom till oss säger Olle Bosson.

Hans svaghet tycker jag är bakbenen, men Liza har väldigt starka bakben så det matchar bra.

Lizas hingstföl föddes hos Maths Örtbring och Mattias Åstrand på M&M Stable som är familjens Bossons samarbetspartner när det gäller hästarna och aveln.

Far till bägge Lizas föl är Vitalis (f-07 e Vivaldi-D-Day).
– Han har haft väldigt bra dräktighet. Vi ville inte chansa utan ta något säkert. Sedan har han förstås lämnat väldigt bra avkommor också. Hans svaghet tycker jag är bakbenen, men Liza har väldigt starka bakben så det matchar bra.
– Vitalis har både många fina söner, som Valverde och Va’Pensiero, och dottern Victoria Secret som vunnit unghäst-VM, fortsätter Olle Bosson.

Hingstvalet till Fanelia är i bägge fallen Iron (f-17 e Asgard’s Ibiza-Hohenstein).
– Vi har tyckt om honom ända sedan vi såg honom första gången. Han vara bara tre år då, men har visat sig väldigt bra sedan dess. Om han nu blir uttagen till årets unghäst-VM tror jag att han kommer att vara bland de bästa. Han har väldigt fin typ och intressant blod med Ibiza.

Asgard’s Ibiza blev premiehingst i Oldenburg 2017 och fick tio licensierade söner i sin första årgång. Själv började han tävlingskarriären med att bli sexa på unghäst-VM.

Fanelias hingstföl har fått namnet Ferrari Fiorano. Namnet på Liza Minellis hingstföl är inte helt bestämt ännu.
– Vi har tänkt att namnen på hennes föl ska sluta på Minelli, förslaget just nu är Vince Minelli. Sedan får vi se om det kanske blir något stoföl också i juni, säger Olle Bosson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden