Avelsnyheter
19 april 2020 19:11
Ridsportplus

Syskonen Bosson: ”Vår stora passion är avel och unghästar”

Unga uppfödareBlott 19 och 16 år gamla är syskonen Olle och Blanca Bosson redan uppfödare i liten skala. Med köpet av den lovande unghingsten och Desperado-sonen Mooiman på KWPN-premieringen, drömmer de unga uppfödarna nu om att skapa sin egen version av den moderna dressyrhästen.

Syskonen Bosson: ”Vår stora passion är avel och unghästar”
Blanca och Olle Bosson med Uno Foxy Lady. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Olle Bosson började dressyrkarriären på Jeanna Högbergs gamla GP-sto Liza Minelli (f-98 Cortez-Ganesco, uppf Ann-Kristin Karlsson) och lillasyster Blanca har tävlat framgångsrikt på ponny och även tagit SM- och NM-silver för children.

    Men även om bägge gillar att tävla finns det inget som syskonen brinner lika mycket för som dressyravel. Trots deras ringa ålder har de redan hunnit föda upp tre egna föl och köpa flera lovande föl på auktion, de sysslar med embryotransfer och nu senast budade de hem den lovande unghingsten Mooiman på KWPN-premieringen i holländska ’s-Hertogenbosch.

    – Vi pratar avel hela tiden, det är det enda vi gör nästan. Till skillnad från många andra i vår ålder som rider och tävlar är vår stora passion egentligen avel och unghästar, säger Olle Bosson som arbetar heltid med hästarna medan Blanca Bosson rider och går första året på gymnasiet.

    Bosson Dressage startade i nuvarande form våren 2018 i samband med flytten till det egna stallet i Everlöv i Skåne. Tidigare bedrevs verksamheten hos Mattias Jansson i skånska Viderup i fem år, och det är också via Mattias Jansson som familjen Bosson har fått mycket hjälp med både ridning och träning – och inspiration till att börja avla.
    – Avelsintresset har kommit mer och mer med tiden, speciellt när vi stod uppstallade hos Mattias och dagligen red bredvid hästar som reds in. Vi gillar samma typ av hästar som Mattias och han blev väldigt glad när han hörde om Mooiman, berättar Olle och tillägger att det är Mattias Jansson som fått förtroendet att rida in och framöver visa KWPN-hingsten vid bruksprov.

    – Det var pappa som först började prata om embryotransfer eftersom vi hade flera bra ston, och för fem år sedan åkte vi till Danmark och började försöka med ET. Från början hade vi inga planer alls på att ta föl på dem, men sedan dök tanken upp och på den vägen är det, säger Olle.

    Gillar mycket motor och nerv

    Tre föl har det alltså blivit hittills. Ett med avelsstoet Lia Lightfoot (f-08 e Solos Landtinus-Come Back II) och Janeiro Platinum som far, och två undan Uno Foxy Lady (f-14 e Fürstenball-Uno Don Diego) som köptes in på auktionen i Herning 2018. Bägge fölen är via embryotransfer efter Valverde respektive D’Avie. ”Lia” är återigen dräktig och väntas föla den 20 juni. Tanken var att använda Revolution men han åkte iväg på träning för unghäst-VM och då föll valet återigen på Janeiro Platinum.
    – Det är en väldigt komplett hingst, säger Olle om den kolsvarta Sezuan-sonen.

    Unghästar
    En bild från i somras på 2-årsstona med New-Nosa längst till höger. Foto: Privat

    Utöver de egna fölen har Olle och Blanca även ropat in flera föl på auktion, bland annat Nightdream CC ”med den intressanta stammen Glocks Toto Jr-Charmeur” på auktion i Holland, Zygot (SWB val f-19 Zackerey-Totilas, uppf Lena Nyström) på SWB:s elitfölauktion och New-Nosa (KWPN sto f-18 Expression-Wynton) på Excellent Dressage Sales i Ermelo 2018.
    – Kulturen att köpa in föl finns inte riktigt i Sverige, men vi tycker det är väldigt intressant. Det känns ändå som att vi har lite öga och kan se något i dem. New-Nosa köpte vi väldigt billigt, till utropspris, och nu tycker vi att hon kanske är den mest lovande i stallet, säger Olle.

    Kulturen att köpa in föl finns inte riktigt i Sverige, men vi tycker det är väldigt intressant.

    New-Nosa är systerdotter till Blancas tävlingshäst Cynosa (KWPN sto f-07 Tuchinski-Havidoff) som också köptes in efter New-Nosa.
    – Hon är också anledningen till att vi provade Cynosa. Bägge är hästar som verkligen vill framåt. Cynosa ger en fantastisk ridkänsla och hon har talang för samling. Hon har också mycket motor och nerv, det är sådana hästar vi gillar, säger Blanca.

    – Typen och kroppen är också väldigt viktiga. Om hästen är proportionerlig med långa ben, då behöver den inte alltid röra sig jättebra. Cynosa är inte jätteflashig, men hon har så mycket arbetsvilja och hennes gångarter har utvecklats enormt mycket, fortsätter Blanca.

    Ollecardonm
    Olle Bosson och Cardon M. Foto: Privat

    Dessvärre fick Cynosa en allvarlig hovskada förra sommaren, vilket satte tävlingskarriären på paus. Eftersom Blanca är den av syskonen som främst satsar på tävling fick hon då ta över Olles tävlingshäst Cardon M (val f-07 e Lord Leatherdale-Sandro Hit), som hon nu satsar mot junior-SM med. De har ett kval tillsammans.
    – Han är väldigt tittig, och vi behöver komma ut lite mer i olika miljöer. Men han kan göra allt hemma, så om domarna hade kunnat komma hit och döma i stället så hade det varit perfekt, säger Blanca skämtsamt.

    ”Har ingen Helgstrandbudget”

    Olle och Blanca har även en storebror, Carl Bosson, som just nu studerar på handelshögskolan i Helsingfors och därför inte är så involverad i verksamheten. När Carl är hemma mellan varven tränar och tävlar han i Intermediaire 1 med sin tävlingshäst Fanelia (HANN sto f-02 Fürst Heinrich-Wenzel I), som står hos Ebba von Essen som nu rider henne till vardags.

    På Persgården i Everlöv, där familjen hyr ena stallängan hos Bo Jönsson som driver EMV:s fina anläggning ett stenkast bort, finns runt 15-16 hästar. Tre rids aktivt och resten är i stort sett 1- och 2-åringar. Förutom Mattias Jansson har Bossons även god hjälp av den välmeriterade danska unghästberidaren Ida Hofman-Bang.

    Mooiman är stallets första godkända hingst och han heter numera Mafioso BD. Efter viss acklimatisering är han nu igång under ryttare.
    – Han är på Viderup och har ridits i tre veckor av Mattias, han sköter sig jättefint! Vi fick byta namn då KWPN inte vill att godkända hingstar heter likadant. Han galopperar och rids utomhus, berättar Olle.

    Mooiman-8575
    Mooiman vid hingstpremieringen. Foto: Pernilla Hägg

    Att det blev Mooiman var rena lyckokastet. Syskonen hade funderat i ett halvår på att köpa hingst och gick in och tittade på vilka som skulle vara med på KWPN-auktionen i ’s-Hertogenbosch. En hingst föll dem i smaken, och siktet var helt inställt på honom.
    – Vi ville framför allt ha en hingst som är enkel att ha att göra med. Det syntes redan på videon att Mooiman var väldigt okomplicerad och gjorde exakt vad han skulle vid longeringen. Dessutom är han väldigt modern i typen, han är långbent, långlinjerad och rör sig väldigt elastiskt, säger Olle.

    Vi ville framför allt ha en hingst som är enkel att ha att göra med.

    – Han var verkligen den finaste på auktionen, men vi var inte alls säkra på att få honom. Vi har ju inte direkt någon Helgstrandbudget, säger Olle och tillägger att de blev ganska chockade när de fick det vinnande budet.
    – Vi har ändå varit på en del auktioner nu, men det här var verkligen väldigt nervöst. Vi hade absolut inte kunnat gå högre.

    ”Mamma och pappa är våra största supporters”

    Köpesumman landade på 90 000 euro, cirka 978 000 kronor i dagsläget.
    – Det är klart att det är väldigt mycket pengar, det är också därför som mamma och pappa arbetar så hårt. De är våra finansiärer och största supporters, utan dem hade vi inte kunnat göra det här, säger Olle.

    Pappa Peter Bosson är läkare och mamma Amelie Bosson har ett förflutet som ridsportjournalist med fokus på fälttävlan. Nu driver de olika vårdföretag tillsammans.
    – Vi åkte med mamma till Badminton och olika tävlingar, men jag tror hon tyckte att fälttävlan var för farligt för oss. Mamma har aldrig haft egen häst utan har ridit andras hästar och pappa red lite som ung läkarstudent. De är med i stallet på helgerna och när de inte jobbar, men det är jag och Blanca som ser till att allting fungerar. Med åren har dock hela familjen blivit avelsnördar.

    Familjenbosson
    Hela familjen Bosson – pappa Peter, Carl, Olle, Blanca och mamma Amelie. Foto: Li Sjöstrand

    Allra mest drömmer familjen om att få ett föl undan Liza Minelli, flera försök har gjorts via embryotransfer men hittills har det inte lyckats fullt ut. Ett föl efter Sezuan föddes med en missbildning och fick somna in och vid ett annat tillfälle bröt ett surrogatsto benet i hagen.
    – Det är svårt att få ston dräktiga i vanliga fall och med embryotransfer är det ännu svårare. Nu gör vi annorlunda och plockar ut ägg i stället för att skölja ut embryon. Vi har ett nedfryst ägg från Liza som vi hoppas ska ta sig, säger Olle.

    – Vi har provat med flera olika hingstar, hon är så pass komplett att hon fungerar med de flesta. Liza är själv hoppstammad och reds in som hopphäst, och hon har även gått fälttävlan. Hon är verkligen en multitalang med precis det psyket man vill ha. Hon har världens karaktär, fortsätter han och tillägger att Jameson, Secret och Vitalis är några tänkbara hingstval.
    – Målet är förstås att så småningom att använda Mooiman på de flesta av våra ston.

    Blancaliza
    Blanca Bosson och Liza Minelli. Foto: Li Sjöstrand

    Just nu står dock aveln stilla vid sidan av den övriga verksamheten som däremot tuffar på som vanligt i den skånska vårsolen. I och med coronakrisen har ET-kliniken i Danmark nämligen pausat helt.

    Framtidsvisionen för Bosson Dressage och familjen Bosson är inte blygsam. Målet är att driva ett framgångsrikt stall med godkända hingstar, ston från de främsta blodslinjerna och att förädla och ta fram dressyrhästar av internationell toppklass.
    – Första steget var att köpa Mooiman, säger Olle.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden