Debatt
18 juli 2019 10:58

”Ta bort huntingen innan någon få sätta livet till”

"Inte heller i sitt nuvarande format finns det något, vare sig prispengar eller löften, som kan locka mig att rida huntingen i Falsterbo. Huntingen borde inte heller locka någon fältävlansryttare med någon form av självbevarelsedrift att ställa upp." Det skriver fälttävlansryttaren Christoffer Forsberg i det här debattinlägget.

”Ta bort huntingen innan någon få sätta livet till”
Segersjö är klassisk svensk fälttävlansmark, och inför Europamästerskapen där 2021 görs nu en satsning för att förbereda svenska ekipage för deltagande. Arkivbild: Roland Thunholm

Då var ännu en vecka av Falsterbo Horse Show till ända. Sin vana trogen tog svenskarna för sig i både hoppning och dressyr. Hatten av för Peder Fredricson och svenska hopplaget som bjöd publiken på härliga ritter.

Att det svenska dressyrlaget dessutom vann Nations Cup blev ytterligare en highlight för den svenska publiken.

Men så var det det här med huntingen.

Jag har själv ridit den ett par gånger och tyckte att det var kul. I allafall ända tills jag gick omkull på ett parti med konstgräs som man lagt lite sand över. Hästen halkade och vi föll. Efter den vurpan sa jag: ”Aldrig mer.”

Inte heller i sitt nuvarande format finns det något, vare sig prispengar eller löften, som kan locka mig att rida huntingen i Falsterbo. Huntingen borde inte heller locka någon fältävlansryttare med någon form av självbevarelsedrift att ställa upp.

Jag skäms faktiskt över att folk förknippar den här klassen med fälttävlan. Det gör ont i själen att ens nämna det tillsammans med fälttävlan.

Huntingen har inget med fälttävlan att göra och borde stoppas. Först och främst på grund av säkerheten – eller snarare bristen på den.

För i fälttävlan talas det konstant om ökat säkerhetstänk under tiden som det i huntingen släpps lös ett gäng på hästar som i vissa fall knappt längre tävlar. Allt detta inför en storpublik och där den som rider snabbast vinner… Så gör vi inte i fälttävlan.

Ta bort huntingen innan någon få sätta livet till. Och om organisationen nu vill ha fälttävlan i Falsterbo så kanske det i stället borde funderas på att bjuda in Event Riders Masters till tävlingen. Därmed skulle det få ett för Sverige unikt hästsportevent med både dressyr, hoppning och fälttävlan av absoluta världsklass för publiken.

Christoffer Forsberg, fälttävlansryttare

Detta är en krönika – en personligt skriven text där skribenten själv står för åsikterna. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-