Avel
30 september 2015 20:18

Tät topp i 7-årskvalet

Sjuåringarnas kval är avklarat, en svår nivå för de unga hästarna där riktigt många klarade av utmaningen väl. Dan Brown och Bjergagergaards Indeed var väldigt nära i sina procent. Se samtliga finalister på bild.

Tät topp i 7-årskvalet
Dan Brown och Jeanna Högberg Kim C Lundin kim@witnet.se

Det var hela 25 ekipage i årets 7-årskval, en glädjande siffra då det innebär att fler och fler tar sig till nivån. Precis som i de andra kvalen är det en och annan som inte lyckas vara som mest till sin fördel här i Crafoord-hallen.

På de tre domarpositionerna H, C och B tjänstgjorde LArs Andersson, Magnus Ringmark och Lena Mårtensson. I 7-årskvalet är det till skillnad från de andra kvalen konventionell bedömning, moment för moment. Därför ges inga kommentarer utan domarnas poänggivning kan följas med hjälp av Equipes app.

Det första ekipaget att göra ett positivt avtryck var Jeanna Högberg och Dan Brown(e Dancier–Hohenstein, äg Skillinge Dressyr). Den mörkbrune eleganten är en verklig drömhäst och satte inte någon hov fel, speciellt inte i halvpiruetterna som var verkligt fina. ’Det blev 71,93 procent och en tydlig ledning.

Ida-Linn Lundholm visade en ny bekantskap med Fürst Sheriff(e Fürst Grandios-Wolkentanz) en vacker svart valack med goda rörelser, det blev totalt 68,33 procent.

Maj-Christine Ehnberg visade upp Quentin SV(e Quaterback-De Niro, uppf/äg Britta Hermansson) som fortfarande är hyperelegant men nu med mer muskler. Han har dock fortfarande en liten räv bakom varje och såg en del spöken i hallen. Hästens gångartskvalitéer har bibehållits upp i klasserna och allt kommer att falla på plats så småningom, idag 67,19 procent.

Marie Munters visade Bjergagergaards Indeed(e Hofrat-De Niro, äg Hannell Dressage Stable) och det flöt fantastiskt fint genom hela travprogrammet med härliga ökningar och skolor. Skrittpiruetten underkändes och domarna hade olika åsikt om den samlade skritten och poängen föll från över 73 ner till 71,316, en andraplats tillsvidare. Indeed och Marie kan nog rätta till det till finalen.

Jan Brink och hingsten Zaladin MI(e Blue Hors Zack-Solos Landtinus, uppf Bo Steen Larsen, äg Hannell/Tullstorp) har utvecklats ännu et snäpp sedan Falsterbo men domarnas åsikter gick isär. Inga direkta misstag men Marie Munthers slog åter sin tränare då JAn Brink och Zaladin stannade på 69,781 procent.

Ännu en fin Quaterback-avkomma visade upp sig genom Malin Rinnés fina Qurinell med den svenske Ampère som morfar.Han är en egenproducerad förmåga från avel till utbildning med mycket fin mekanik i sina gångarter. Det har också funnits en del sprak under hovaran men det behövs i högre klass dit denna vackra fux är ämnad. Han delade dock domarna rejält och stannade på 68,33 procent utan att ha några misstag i rörelser.

De tio bästa rider final på fredag kväll och här finns inga hänsyn till Breeders Trophy då klassen tillkommit efter att systemet skapades.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden