Körning
23 mars 15:22
Ridsportplus

Tävlar svår klass med shirehästar – nominerad till brittiskt pris

FinalistKarin Emilsson fick oftast starta sist i maratonmomentet, eftersom tävlingsarrangörerna trodde att hon skulle köra sönder hindren med sina shirehästar. Idag tävlar hon svår klass med sina kraftpaket, och är nominerad till ett fint pris i Storbritannien.

Tävlar svår klass med shirehästar – nominerad till brittiskt pris
Karin Emilsson är finalist i kategorin "The British rarebreed horse of the year" på galan i England. Foto: Eva Österlund

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Karin Emilsson, kusk från Sollefteå, kallar sig själv för den tokiga norrlänningen.
– Jag brukar göra det som folk säger inte går, som att tävla i sportkörning med shirehästar. När vi började tävla så skickade arrangörerna ut oss sist på maratonsträckorna för att de trodde att vi skulle köra sönder hindren. Eftersom vi var så stora och klumpiga… Men än så länge har vi aldrig kört sönder något hinder!

Karin_emilsson_shire
Karin tillsammans med Ashes Captain och Westside My Friend Billy genom vattenhindret. Foto: Eva Österlund

Med sina fyra shirehästar Ashes Captain, Westside My Friend Billy, Woodhouse Sambo och Grane Valley Deacon har Karin Emilsson tagit sig upp till svår klass i sportkörning. Körintresset började med halvblod, men på grund av en whiplashskada efter en tågolycka sålde hon hästarna.

– Men min gubbe tyckte inte att vi kunde vara helt utan häst, och han skulle minsann ha en shirehäst. Det visade sig vara den bästa rehabiliteringen för mig, så min gubbe fick se mindre och mindre av sin häst. Efter ett tag insåg vi att vi nog behövde skaffa en häst till så att han fick en egen, och på den vägen är det.

Idag kör Karin både en, två och fyra hästar, och det blir en del långa resor när man tagit sig upp till högsta nivå.
– Det finns inte många tävlingar här uppe, så vi reser ofta söderut för att tävla. I fjol lämnade vi kvar hästarna hos en vän i Skåne efter en tävling för att åka hem och fixa med höskörden, och sedan åkte vi tillbaka till SM – då slapp i alla fall hästarna åka två gånger.

Karin_emilsson_fyrspann
Det är ett maffigt ekipage, Karin Emilsson och hennes fyrspann. Foto: Privat

Överraskning i brevlådan

I december dök det upp ett brev med posten, som informerade Karin om att hon var nominerad till priset ”The British rarebreed horse of the year” på galan som tidningen Carriage Driving Magazine arrangerar.

– Jag har en kompis som tävlar fyrspann med shirehästar i England, så jag tror att det är han som har nominerat mig. Men jag vet inte säkert, det stod bara att jag var en av fyra finalister till priset, berättar hon.

Tanken var att åka över till Storbritannien för att vara på plats under prisutdelningen, men på grund av coronan har det istället blivit en digital gala som sänds den 27 mars. Under kvällen kommer flera priser delas ut i olika kategorier för köråret 2021.
– Det känns ärofyllt att bara vara nominerad! Och hedrande att England uppmärksammar ett svenskt ekipage. Sedan får vi se om det räcker hela vägen för oss, avslutar Karin.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden