Blogg
14 december 2015 08:23

Tävlingar på andra sidan jorden

Så, nu har jag äntligen fått min dator lagad och jag kan förklara lite hur tävlingslicenser fungerar här borta, i landet upp och ner. Här finns tre olika medlemsförbund, kan man nog kalla det.

Det finns Pony club, Adult Horse Rider och Equestrian Australia (som sen är indelat i statsförbund, jag tillhör Equestrian Victoria då vi bor i Victoria). Dessa tre är helt separata från varandra, och ett medlemskap i den ena innebär inte att du får tävla i den andras tävlingar.

PONY CLUB riktar sig till barn i åldern 4-18 men man kan vara medlem och tävla i Pony club tills du är 25 år, du behöver inte rida ponny, vilket med namnet kan verka missledande men du får rida vilken storlek på häst/ ponny som du vill. Ett medlemskap i en Pony club kostar ca $320 (ca 2000 kr) per år. Dom anordnar så kallade Rallies en söndag i månaden med olika instruktörer, och dom erbjuder dressyr, hopp, terräng och gymkhana – nu sist hade till och med lite polo crossövningar, och det är endast för klubbens medlemmar.

Man blir bedömd i de olika disciplinerna och får endast tävla i den nivån som dom bedömer en till. Pony club har sitt eget regelverk och sina egna dressyrprogram. Oftast när dom arrangerar tävling har dom även ett par ”öppna” klasser för dom som är medlemmar i någon annan organisation än pony club, t ex adult horse riders eller EA. 

HRCAV (adult horse riders) riktar sig mot åldern 16 år och uppåt. Även dom har sitt eget regelverk och dressyrprogram. Det liknar väldigt mycket pony club fast för vuxna. Dom erbjuder rallies ($20 per rallie) en gång i månaden och arrangerar även dom tävling. Det är dock ej lika vanligt att dom har öppna klasser. Ett medlemskap i en HRCAV klubb kostar ca $270 om året. 

Både PCAV och HRCAV har egna klubbfärger och klubbklädsel som man tävlar i. Klubben, precis som vissa klubbar i Sverige, förväntar sig även att man skall hjälpa till cirka 40 timmar om året. 

Equestrian Australia/Equestrian Victoria sköts utav förbundet och dom har också sitt eget regelverk och egna dressyrprogram. Där kostar medlemskapet olika mycket beroende på vilken typ av licens man vill ha. T ex för hoppklasser under 1,04 m behöver man endast vara ”participation”medlem, och inte full medlem. Detsamma gäller 80cm i fälttävlan. Däremot behöver man fullt medlemskap för att kunna tävla i dressyr. Ett fullt medlemskap kostar 380 dollar, plus resultatskort vilka kostar $20 per disciplin. Man behöver även fullt medlemskap för alla hoppklasser över 1,04 m och fälttävlan 95cm och uppåt. 

Detta är nog den delen av häst-Australien som skiljer sig mest från Sverige. Att det är ganska komplicerat och dyrt att tävla. 
Alla ovan nämnda organiserar sina egna tävlingar. Equestrian Australia är väl de som anordnar minst antal tävlingar, iallafall inom dressyren. Dock är dom alltid väldigt stora. Inom en 40 minuters radie har vi väl om vi har tur två dressyrtävlingar i månaden. Fälttävlan är mest populärt med flest antal tävlingar men det är ganska långa avstånd till dom tävlingarna. 

Jag undrar ibland hur det kommer sig att det är så indelat här. Även om ridsport inte är lika stort här som hemma så har dom många duktiga ryttare som är baserade både här och utomlands som besitter mycket kunskap och erfarenheter av andra system och man kan tycka det konstigt att dom inte har slagit sig i samman, och infört ett mer fungerande system. Men ingen vill förlora sina medlemsinkomster och tyvärr är det ryttarna som får lida, av lite tävlingar och på Pony club och HRCAV-tävlingar är det riktigt dålig kvalité på ekipagen.

Jag har i brist på andra tävlingar varit med i någon enstaka pony club-fälttävlan i de öppna klasserna och tyvärr får man en sorts falsk känsla av ”storhet”. Det är de enda gångerna som jag fått endast 8or och 9or i min dressyr, och jag är först med att erkänna att vi inte är värda det. Men så är det tyvärr och när dessa pony club-ryttare sen kommer ut på tävlingar arrangerade utav Equestrian Australia, om dom nu går den vägen och inte HRCAV, så får dom sig en chock. 

Det gnälls mycket över kostnaden på tävlingslicenser i Sverige, men när man ser på antalet tävlingar som erbjuds så är det inte så mycket att gnälla över. Däremot är jag inte alls insatt i hur medlemspengen, licenspengen delas upp i förbundet inom administrationen så det låter jag vara osagt. Även om ridsporten fortfarande klassas som en överklassport i Sverige så är det ändå en sport som verkligen vänder sig till gräsrötterna, våra barn, nybörjarna, ridskoleeleverna. Klart att man alltid kan göra saker bättre och förändra, men i det stora hela så tycker jag att ridsport-Sverige fungerar bra.
Hur stödet ser ut till spetstrupperna, landslagen etc, igen det låter jag vara osagt då jag inte kan tillräckligt om det. Men om vi ser till hobbyryttaren i Sverige så har ni det attans bra. 

Nedan kommer lite exempel på kostnad att hålla häst här, som hobbyryttare.

Medlemskap/licens €270/$380 om året.
Hö $16 per bal (ca 20 kg) om man köper hos handlaren, mellan $8-$10 om man har tur och kan köpa utav bonden.
Halm $13 per bal
Foder kostar i princip detsamma tror jag. 
Inackordering här kostar ca $800 i månaden, då ingår allt, in/ut, mockning och basfoder. vill man ha extra får man köpa till. Som tur är har vi hästarna hemma. 😉 

Hoppas det inte var allt för mycket fakta. 
Under mitt datorhaveriuppehåll har även min dotter hunnit med en show på sin ponny Bella. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden