Världen
28 februari 2017 17:15

Tävlingshästar drogades vid tv-inspelning

Australien skakas just nu av en hästskandal.
Pensionerade tävlingshästar ska ha drogats och sövts för att kunna användas i kommersiella sammanhang.

Tävlingshästar drogades vid tv-inspelning
Hästarna i fråga har flyttats från centralt belägna Centennial Park i Sydney till en gård utanför stan där de kommer få stanna tills utredningen är klar. (arkivbild) Getty Images/iStockphoto

Det är pensionerade galopphästar som via Australian turf club, ATC, skänkts vidare för att få nya karriärer när tävlandet är över. Besök på äldreboenden och skolor har ingått i de pensionerade hästarnas nya arbetsuppgifter. De har också framträtt på tävlingsarenorna under ceremonier i anslutning till stora tävlingshelger.
Men galoppörerna har också, enligt uppgifter till The Sydney morning herald, använts i mer kommersiella sammanhang.
Bland annat har de agerat som ”rekvisita” vid film- och TV-inspelningar, exempelvis under inspelningen av Australias next top model som också sänts i Svenska TV3.

Det har gått en månad sedan ATC och galoppförbundet Racing NSW fick upp ögonen för saken men fram tills för några dagar sedan var ärendet inte känt i pressen.
Exakt vad hästarna har blivit utsatta för är inte klarlagt, men källor säger till den australiensiska tidningen att hästar bedövats och sövts för att sedan användas vid bland annat inspelningar.

”Mina stewards fick in rapporter om att det pågick grymheter mot hästarna i verksamheten. Vi agerade omgående, flyttade hästarna och har nu öppnat upp en utredning” sade en företrädare för galoppförbundet Racing NSW till tidningen i förrgår.
All hästuthyrningsverksamhet är nu stoppad. Hästarna i fråga har flyttats från centralt belägna Centennial Park i Sydney till en gård utanför stan där de kommer få stanna tills utredningen är klar.

Det här är en nyhetsartikel, innehållet i artikeln är faktabaserat.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden