SportwashingSaudiarabien, ett land där bloggare döms till piskstraff, homosexualitet är förbjudet och människorättsaktivister torteras är värd för dubbla världscupfinaler 2024. Ridsport har djupdykt i begreppet sportwashing – hur en diktatur kan tvätta sitt dåliga rykte genom sport. Här finns artiklarna om hur ridsporten bidrar till detta tvättande samlade.
Så rider diktaturen på sportens goda rykte
”Vad är bäst, bojkott eller att vara på plats? Jag vet inte, det är det enkla svaret,” säger svensk hoppnings förbundskapten Henrik Ankarcrona om att tävla i en diktatur.
Maja Åberg, rådgivare i policyfrågor på människorättsorganisationen Amnesty International, önskar att sportarrangemangen i Saudiarabien kan medföra något positivt när det gäller mänskliga rättigheter, men har svårt att tro det.
– Vi får vänta och se. Men tyvärr går läget för mänskliga rättigheter i Saudi i vissa avseenden åt fel håll.
Dagens Nyheters sportchef Johan Esk har skrivit mycket om sportwashing och medverkar också i artiklarna. Enligt honom har de största misstagen gjorts i ett tidigt skede, när mästerskapen delats ut. När journalisterna väl vaknat upp har det varit för sent att påverka.
– För tio år sedan var det nästan inga demokratier som ville ha stora mästerskap längre och diktaturerna kunde kliva in. De är bra på att arrangera tävlingar, har mycket pengar och tänker inte hållbarhet, säger han.
Nedan finns alla artiklar i ämnet samlade.
artiklar i temat Så rider diktaturen på sportens goda rykte (3)
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på