Sportnytt
3 juni 2022 20:09
Ridsportplus

Saudiarabien satsar stora pengar för att nå framgång

SportwashingPå bara ett par decennier har Saudiarabien blivit en tung aktör i global hoppsport. Pengar är huvudnyckeln. Men också en kunglig vision.

Saudiarabien satsar stora pengar för att nå framgång
Saudiarabiska Abdullah Al Sharbatly tog VM-silver i Kentucky med Seldana di Campalto.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När OS-bronsmedaljen i hoppning i Sydney 2000 hängdes runt halsen på saudiern Khalid Al Eid var det en skräll som hette duga. Men ingen slump.

    Tio år tidigare hade hans land bildat ett ridsportförbund inom FEI, vilket öppnat dörren till den globala tävlingsvärlden. Khalid Al Eid hade först tränat i Kalifornien och sedan i Tyskland där Paul Schockemöhle anlitats som lagtränare till OS i Atlanta 1996. Satsningen hade gått vidare och året innan Sydney hade Khalid Al Eid lagts i träning hos Nelson Pessoa i Belgien.

    Bronset i Sydney var Saudiarabiens första OS-medalj, alla sporter inräknade. Al Eid blev hjälteförklarad i hemlandet och kunde unna sig ett års ledighet med familjen innan han återvände till hoppsporten.

    Kosta vad det kosta ville att ta medalj

    Två OS gick utan nya medaljer och Saudi Equestrian Fund med kung Abdullah bin Saud som högste beskyddare bildades. Kungens vision var att ta en lagmedalj, den ädlaste av alla medaljer för en nation. Kosta vad det kosta ville. Siktet var inställt på London-OS 2012.

    Belgaren Stanny van Paesschen anställdes som tränare och en omtalad dammsugning av marknaden på jakt efter topphästar inleddes. Sex veckor före VM i Kentucky 2010 köptes till exempel Italiens bästa häst Seldana di Campalto åt ryttaren Abdullah Al Sharbatly. Det gav ett individuellt silver.

    London-OS blev en ny skrällsuccé med lagsiler. Notan för köp av hästar hade då landat på 400 miljoner kronor enligt Alarabyia News.

     

    Men pengarna var nära att hamna helt i sjön. I maj hade FEI stängt av både Khalid Al Eid och Abdullah Al Sharbatly i åtta månader för otillåten medicinering. Efter överklagan och rekordsnabb hantering kortades avstängningen till två månader, vilka redan var avverkade. Al Sharbatly hade då haft sex dagar på sig att kvala hästen Sultan. Även det gick vägen.

    I hoppvärlden höjdes kritiska röster mot hela hanteringen, men inget hände.

    Kvinnlig ryttare nominerad

    För första gången hade Saudiarabien även nominerat en kvinnlig ryttare, 19-åriga Dalma Malhas född i USA och tränad och utbildad i Europa. Att hon inte var tillåten att tävla i sitt hemland var en helt annan sak. Även att hon inte hade någon häst kvalad. Ett saudiskt marknadsföringstrick, skrev brittiskt press.

    Först 2019 blev det tillåtet för kvinnor att tävla på hopptävlingar i Saudiarabien. Tillfällighet eller inte, 2019 godkände FEI Riyadh som arrangör av världscupfinalerna i hoppning och dressyr 2024. Saudi hade även sökt WEG 2022 som dock gick till Danmark.

    Fotnot. Saudi har tagit totalt fyra OS-medaljer. De två i hoppning samt ett silver i friidrott och ett i karate.

    Fakta

    Saudiarabien

    Karta
    Saudiarabiens plats i världen
    • Styrelseskick: Islamisk monarki och enhetsstat utan rättsligt skydd för religions-, press- eller yttrandefrihet.
    • Leds av: Kronprins Mohammed bin Salman.
    • Invånare: 34,8 miljoner.
    • Huvudstad: Riyadh.

    Avrättningar

    Äktenskapsbrott, homosexualitet och otrohet mot islam kan ge dödsstraff. Kvinnor arkebuseras vanligen medan män halshuggs med svärd, även offentligt. Den 12 mars i år slogs rekord med 81 avrättningar på en dag. Enligt FN hade hälften av de avrättade deltagit i fredliga protester.

    Människorättsbrott

    Människorättsaktivister fängslas regelmässigt och pressfriheten får bottennotering, plats 172 av 180. Omskrivna fall är bloggaren Raif Badawi, dömd till tio års fängelse och 1 000 piskrapp, samt journalisten Jamal Khashoggi som styckmördades på det saudiska konsulatet i Istanbul 2018, troligen på uppdrag av kronprinsen.

    Krig

    Strider sedan sju år i grannlandet Jemen, vilket orsakat en av de värsta humanitära katastroferna just nu. 

    Ekonomi

    Stenrikt oljeland. Lever även gott på 10 miljoner migrantarbetare som utför tunga jobb under slavliknande förhållanden, särskilt i bygg- och hushållssektorn.  

    Lagar

    Tillämpar den tusenåriga sharia. Amputation, offentlig piskning, kastrering och stening ingår i straffsatsen.

    Kvinnors rättigheter

    Vissa framsteg har gjorts. Kvinnor tillåts sedan 2017 att köra bil och förmyndarskap för vuxna kvinnor har luckrats upp. I större städer ses numera kvinnor tillsammans med män på serveringar, ibland utan slöja och i moderna kläder. Samtidigt sitter aktivister som kämpat för rättigheter som bilkörning fängslade och uppges utsättas för tortyr. Enligt Amnesty återstår många problem. Aktivister i exil hävdar att lättnaderna mest är polityr.

    Källor: Utrikespolitiska institutet, Globalis, Amnesty International, Reportrar utan gränser, med flera.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden