Fälttävlan
31 augusti 2013 15:55

Sverige tvåa inför hoppningen

De svenska ryttarna har imponerat i lördagens EM-terräng. Sverige ligger kvar på silverplats och Ludwig Svennerstål är trea individuellt inför söndagens hoppning.

Sverige tvåa inför hoppningen
Ludwig Svennerstål ligger bäst till av de svenska ryttarna efter lördagens terräng. Han är trea inför banhoppningen.

Ledande Tysklands lagryttare Dirk Schrade var först ut på banan. Tysken visade sin klass vid de första två svårigheterna, nummer 4/5 och 7 där han fick de raka vägarna att se enkla ut. Vid nummer 7, med den branta sluttningen till ett smalhinder tog han tre galoppsprång mellan A och B.Vid andra vattnet tog han den långa vägen och hoppade alltså inte spetsen som står lite gömd bakom en buske efter upphoppet. Hans Hop and Skip fortsatte sedan med fin hoppning även om han frös till lite vid Leksands Keyhold. Svårigheterna på slutet, som det har pratats mycket om, fanns det också krafter kvar till. På näst sista hindret, Triple Brush, tog han tid på sig och tog den betydligt längre vägen. 
– Banan var fantastisk att rida. Jag valde att ta den långa vägen vid sista kombinationen när jag insåg att jag hade gott om tid, säger Dirk Schrade.  

Tiden verkar inte bli så svår att hålla som det har spekulerats i tidigare. Schrade var i mål med åtta sekunder tillgodo trots att han tog två långa vägar.

Uppdaterad 10.35. Frida Andersén och Herta var först ut i det svenska laget. Även hon klarade 4/5 och 7 utan problem, men valde den långa vägen vid nummer 8. Ekipaget flög genom första vatnet. Ekipaget var det första som tog den korta vägen mot den stora spetsen efter andra vattnet. Tidigt under ritten gick hennes vänstra stövel sönder. Herta fortsatte sedan med fin hoppning och fick många uppmuntrande klappar på halsen av sin ryttare under ritten. På slutet av banan gick även hennes andra stövel sönder. Ekipaget tog också den snabba vägen vid Triple Brush och gick i mål utan fel. 
– Jag hade en bra känsla redan från början. Jag tog den långa vägen vid hinder 8 för jag kände att hon inte riktigt ville gå ut mot vattnet. Hon var fantastisk. Det kändes så enkelt, säger Frida Andersén.
– Mina gamla stövlar har gått sönder. Jag har lånat de här av Sara (Algotsson Ostholt) och glömde dra dem ända upp innan jag startade.  

Tiden är inte allså så snålt tilltagen som det har befarats.
– Det är lite synd, för snålt tilltagen tid hade nog gynnat det svenska laget. Men det blir förmodligen mycket utslag i terrängen ändå, säger Frida Andersén.

Se Frida Anderséns terrängritt via SVT Play nedan. 

 

Uppdaterad 11.02. Vitrysslands Igor Atrohov fick ett otäckt fall vid nummer 16 bordet. Både häst och ryttare såg dock ut att ha klarat fallet bra. Se fallet via SVT Play nedan.

 

Uppdaterad 11.17. Dag Albert och Tubber Rebel bjöd på en terräng som var ett skolexempel på hur det ska se ut. Valacken sökte hinder hela tiden och fick de tekniska svårigheterna att se enkla ut. Ekipaget tog den långa vägen vid hinder 8 och andra vattnet, men klarade tiden ändå. 
– Det är enkelt med en sådan häst. Jag behövde bara stå där, säger Dag Albert.  

Se Alberts ritt via SVT Play nedan. 

 

Uppdaterad 11.30. Sandra Gustafsson och Top Select var i mål felfritt inom tiden. Hästen slog ett hinder på slutet och var halt direkt vid målgång. 
– Han tas omhand av teamet nu. Det kan ha varit en nervsmäll bara, säger Sandra Gustafsson.  
Top Select var tydligt halt fortfarande tio minuter efter målgång när han leddes runt i målområdet. 

Uppdaterad 11.55. Anna Hassö blev stoppad ute på banan där den ryska ryttaren Evgina Vysotskaya fik problem och ett hinder behövde fixas till. Hennes Clover visade hur hinderklok han är vid mer än ett tillfälle och klarade alla svårigheter enkelt. Ekipaget var felfritt på hinder men tog lite tid på sig och gick i mål med 9,6 straff för tiden. Tysklands andra lagryttare Ingrid Klimke var felfri inom tiden. 

Se Hassös ritt via SVT Play nedan.

 

Uppdaterad 12.01. Niklas Lindbäck och Mister Pooh var också felfria på hinder inom tiden i mål efter en runda där de tog några långa vägar. Ekipagets rutin syntes tydligt vid de många svårigheterna. 
– Han var lite för på i början och jag fick jobba för att han inte skulle gå in för nära hindren.

Se Niklas Lindbäcks terräng via SVT Play nedan. 

 

Uppdaterad 12.20. Storbritanniens lagryttare Lucy Wiegersma fick ett fall på hinder 8. Anridningen såg normal ut, ryttaren gick den korta vägen, men hästen fick inte riktigt upp sitt ena bakben. Även landets första lagryttare, Pippa Funnell, fick problem på banan med en utspringning på nummer 22 samt tidsfel. Storbritannien låg på bronsplats, närmast efter Sverige inför lördagens terräng. Se Wiegersmas fall nedan.

 

Uppdaterad 12.30. När 27 ekipage har gjort sin terräng har fyra brutit och nio är helt felfria. Linda Algotsson och La Fair tog den långa vägen efter andra vattnet och hinder 8. Det rutinerade ekipaget såg säkert ut och höll en jämn, stadig rytm genom banan och hade publikens ljudliga stöd. Även svårigheter som hinder 22 såg enkla ut och ekipaget gick i mål med tre sekunder tillgodo. 

Se Linda Algotssons ritt via SVT Play nedan. 

 

Uppdaterad 13.10. Malin Petersen fick revansch efter sin dressyr där ingenting stämde. I terrängen däremot var Sofarsogood väl med på noterna och gick i mål väl inom tiden.
– Jag fick bestämma mig om jag skulle strunta i det eller gå för fullt. Det här är en bra grej att lära sig, att man kan ladda om fast man ligger näst sist efter dressyren. Jag är inte nöjd med ett jag var så snabb, det är inte okej att gå in så långt före tiden. Men jag hade ett härliigt flow där ute, säger Malin Petersen. 

Stämningen ute på terrängbanan är hög med många jublande fans. 

Johan Lundins Johnny Cash fick jobba lite för att gå plats på en del distanser men klarade det bra och var felfri inom tiden. 
– Jag var helt trygg med honom att han skulle hjälpa till på de korta distanserna. Jag valde de långa vägarna vid hinder 8 och andra vattnet. Fanns ingen anledning att jaga de sekunderna, säger Johan Lundin.
– Jag hade en fantastist känsla där ute.  

Uppdaterad 13.40. Sara Algotsson Ostholt och Reality hade otur och fick rida under en rejäl regnskur. Men ekipaget hittade direkt ett riktigt flyt ute i banan och det stora stoet var väl med i svängarna. Ryttaren valde de långa vägarna vid hinder 8 och andra vattnet. De linjer med smalhinder oroade ryttaren innan start såg enkla ut. Ekipaget var felfritt inom tiden.
– Jag har varit ute och tittat på många av de andra ryttarna i dag och ändrade lite på min ursprungliga plan efter det, säger Sara Algotsson Ostholt som hade ett stort publikstöd runt banan.
– Jag hörde fansen efter varje hinder. Det var fantastiskt. Och Reality var helt suverän att rida, säger Sara Algotsson Ostholt som också lovar att det svenska laget ska hålla i hop till sista hindret den här gången efter att ha varit fyra flera mästerskap i rad. 

Se klipp med Sara Algotsson Ostholt i SVT Play nedan.

 

Se Algotsson Ostholts terräng via SVT Play nedan.

 

Uppdaterad 15.12. Ludwig Svennerstål och Shamwari galopperade runt banan, som nu är lite hal efter ytterligare en regnskur, utan hinderfel. Ekipaget fick de flesta svårigheter att se enkla ut även om allt inte stämde perfekt hela tiden. Det var bland annat ett skakigt ögonblick på hinder 29. Klockan stannade på 10,31, en sekund över optimaltiden.
– Hästen var duktig. Jag tyckte inte att det kändes halt därute. Jag tycker själv att jag kunde ha hittat en bättre rytm, säger Ludwig Svennerstål.

Se Svennerstål terräng via SVT Play nedan.

 

Även Tysklands Michael Jung var felfri på hinder inom tiden och kommer alltså att ligga kvar i ledningen. Se Jungs terräng i klipp från SVT Play nedan.

 

Uppdaterad 15.40. William Fox-Pitt avslutade bra för Storbritannien och ligger kvar på sin andra plats inför hoppningen. Jung leder och Svennerstål är trea. Tyskland leder lagtävlingen, Sverige är tvåa åtta straff efter och Frankrike ligger på bronsplats. 

Onlineresultaten fungerar inte på grund av överbelastning när en kvarts miljon besökare har varit inne på sidan. 

Svenska ekipagens starttider:
10.25 Frida Andersén/Herta – lagekipage
11.05 Dag Albert/Tubber Rebel
11.15 Sandra Gustafsson/Top Select
11.25 Anna Hassö/Clover
11.45 Niklas Lindbäck/Mister Pooh – lagekipage
12.20 Linda Algotsson/La Fair
12.50 Malin Petersén/Sofarsogood
12.55 Johan Lundin/Johny Cash
13.30 Sara Algtotsson/Reality – lagekipage
14.59 Ludwig Svennerstål/Shamwari – lagekipage

Online-resultat
SVT Play direktsänder hela terrängprovet. SVT direktsänder från klockan 10.
Se bilder på EM-terrängen här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden