Avel
7 oktober 2017 20:51

Testridning fyllde Flyinge – Dujardin frälser

Charlotte Dujardin var det stora dragplåstret när Stora Hallen fylldes till bredden. Testridningen av 4-åriga dressyrhästar blev en uppenbarelse igen för publiken. Enda plumpen i protokollet var en grov arrangörsmiss.

Testridning fyllde Flyinge – Dujardin frälser
Han ger sin ryttare ett leende på läpparna varje dag sa Charlotte Dujardin om Skywalker. @RolandThunholm

De 4-åriga hästarna går in i final där det sista momentet är att testridas av ingen mindre än Charlotte Dujardin. Det är en upprepning av förra årets succé och Dujardin har fyllt Stora Hallen till sista plats.

Första häst ut är Affect (SWB f -13 e Florencio I- Sandro Hit, uppf Hipponews KB, Christina Olsson, äg Jeanette Ågren) en stor gosse som hanterar miljön väl. Charlotte Dujardin fortsätter där hon slutade förra året genom att informera och diskutera unghästridning medan hon testar växlarna på Affect och gör sig redo att ge ett omdöme som blir poängen som läggs samman med kvalresultatet. I kvalet fick Affect 78,2 procent.
Betyg:
– För en så stor häst tycker att han bär sig otroligt bra och har fina möjligheter framåt, han får 8,5 på både ridbarhet och potential, sa Dujardin.

Totalt 81,8 procent.

Zitat (SWB f -13 e Zaladin MI-Blue Hors Don Romantic, uppf Jeanette Joelsson o Per Jansson, äg BCap Dressage AB) är ännu en stor häst.
– Jag känner att den här är mer etablerad och att jag kan begära mer, så är han redo att svara. Han har fantastisk självbärighet i galoppen, dessutom en fantastisk galopp. Han är underbart balanserad och väldigt villig, han är inte rädd för någonting här inne. 
– Valegro var en häst med stark mun och kunde inte balansera sig som unghäst, den här är mycket bättre, jag kan rida honom hela dagen, fabulous!
– Han är så lätt i min hand men det är svårare för honom att stretcha neråt och ta kontakt. Den här kan få följa med hem till England.
Betyg: 
– Jag gillade verkligen honom, speciellt när han utvecklas. Han får 9 för ridbarhet och samma i potential, jag tycker det finns massor att jobba med.

Totalt 84,5 procent

Bergsjöholms Valbonne (SWB f -13 e Blue Hors Zack-Epson, uppf/äg Marita Strauch) blir klassens första hingst. 
– Min personliga smak är att hingstar är det jag sist tittar på, själv har jag åtta ston i stallet och visst rider jag Uthopia ibland. Det är min personliga smak, mycket för att jag gillar ett enklare liv med mina ston och valacker.
– Den här är inte lat, inte alls, hans hals går mer rakt fram än uppåt. Det är en lite konstig känsla för det är en stor galopp för honom och han är inte så utvecklad i sin galopp som i sin trav. Han lutar sig lite i min hand, han vill ha stöttning. Han är mycket grönare mer oerfaren än den förre.
– Efter galoppen känner jag att han travar bättre, öppnar upp mer och blir friare i hela kroppen, ryggen kommer igång mer.
Betyg:
– Med den här hästen så känns galoppen svag, han har stor potential i trav och skritt, galoppen kommer med mer träning, ridbarheten får 8 och samma sak för potential, det behövs bara mer styrka och arbete.

Totalt 79,7 procent.

Amsór THE (SWB f -13 e Ampere-Kaliber, uppf Åsa Theorin, äg Hannell Dressage Stable AB) är tidigare elitföl, nu med i 4-årsfinalen.
– Den här hästen litar på att jag ska stötta upp honom, det måste jag vända på. Jag håller frågorna till unga hästar väldigt svart-vita, jag frågar och begär svar, får jag inget svar frågar jag skarpare, med skänklarna och rösthjälper.
– Han har en jättebra galopp men jag vill ha ännu lite till. Jag gillar heta och känsliga hästar.
– Det är viktigt att mixa och blanda de unga hästarnas jobb och se till att de verkligen bär sig själva, den här vill jag ta ut på ett fält och rensa rören på.
Betyg:
– En liten rolig häst som jag skulle vilja trimma om reaktionerna på så han blev kvickare, han kan. Väldigt trevlig, fint temperament. Justnu är han lite långsam men en otroligt enkel och lätt häst. Han får ridbarhet 7,8 och potential 8.

Totalt 80,2 procent

Darin (SWB f -13 e Dalwhinnie-Schwadroneur, uppf/äg Annica Wahlman) fångar genast Charlottes uppmärksamhet genom sin färg, högresta hållning och storlek.
– Det är en fröjd att få rida en skimmel, det händer mig sällan. Jag kan känna hur han går och klurar på hur det här gick till och vem jag är. 
– Han börjar slappna av och kännas allt bättre, han är kvick och känslig. Det känns som om han skulle kunna bli riktigt nervös och nästan skrämma sig själv, Men oj så härlig galoppen känns, även om jag skulle vilja ha lite mer gest i frambenen.
– Jag tittar alltid efter bra skritt och galopp, traven kan alltid förbättras så länge hästen har en bra takt. 
– Han är lite oliksidig men tänker hela tiden framåt och lyssnar, väldigt lyhörd och reaktiv. I skritten vill jag att han ska sänka nacken men han håller fortfarande lite tillbaka, det får han lära sig. Skritten är bra men den går inte riktigt genom kroppen än.
Betyg:
– Jag njöt verkligen av den här hästen, han gick bara bättre och bättre. Han var känslig , jag skulle jobba mer med skritten. Ridbarhet 8,3 och potential 8,5, en verkligt trevlig häst för framtiden.

Totalt 83 procent.

Arrangörsmiss
Vem i hela friden gjorde tidsprogrammet med betäckande hingst och sto i samma grupp? Det skapade ovälkommen spänning redan 2016 så vad är det hos ansvariga på Swede Horse som gör att man inte tar lärdom? Betäckande Conde Nord och en brunstig Zinnia var inte den bästa mixen i manegen. Det kunde blivit riktigt farligt.

Conde Nord uppförde sig men fick sin testridning förstörd.

Conde Nord (DWB f -13 e Charmeur-Hohenstein, uppf Vibeke Björn Rasmussen, äg Bjarke Laustsen) blev omedelbart väldigt intresserad av Zinnia, stoet som är nästa häst riden av en junior, och skaftar ut. Hela testridningen går den godkände hingsten med slanen hängande och svängande, han reagerar initialt med att försöka komma undan sig själv men lyckas koncentrera sig på ryttaren.
– Jag hur hur det hänger och slänger under honom, han är inte koncentrerad på mig. Hans trav och galopp känns fantastiska men visst påverkar det här hans gångarter.
– Han är så villig och ridbar, hans galopp kan redan kortas och han kommer att klara att bära sig fint. Jag hör fortfarande ljudet och jag tror att det gör ont på dig för du vill inte riktigt vara med.
– Med en hingst måste du alltid vara beredd att acceptera att de på en framridning kan göra så här. Han är otroligt trevlig men tyvärr idag väldigt spänd och ofokuserad. 
Betyg:
– Jag hade en fantastisk känsla när han lyssnade på mig. Jag insåg inte att det var ett sto han fokuserade på. Jag måste ta in att han ska kunna göra det ändå men han är bara fyra år. Han fick bara 8,5 för ridbarhet men för potential får han 9 för jag tror han blir fantastisk.

Totalt 85,05 procent

Zinnia (SWB f -13 e Blue Hors Zack-Damino SD, uppf Håkan Bengtsson, äg Marie Knutsson) tog hingstnärvaron med ro och Charlotte beskriver henne som en fullblodstyp av häst, på grund av att hon är så tunn och smal. 
– Hon har en gigantisk trav men känns väldigt svag som om hon knappt klarar det men traven är väldigt lätt och mjuk, jag behöver inte jobba allas. Hon är jämn i kontakten men hon behöver väggen för att hålla balansen. Det känns som om hon har otrolig potential i den här traven om hon blir stark.
– Det är en hög och smal häst som måste muskla på sig och bli starkare, hon är förmodligen svagast i hela gruppen men har en väldigt cool galopp. Wow, that’s massive.
– Den här hästen har det lättare i galopp, det här är den grönaste som fortfarande har svårt med en riktig galoppfattning. Gångarterna är riktigt fina men hon vill att jag ska stötta upp henne. Hon går väldigt framåt i galoppen för justnu klarar hon inte att samla sig. 
– Det känns som om hon har så mycket i sig som hon justnu inte orkar visa upp.
Betyg:
– Hon har ridbarhet och potential, fantastisk förmåga men ni ser alla at thon behöver mycket mer styrka. Hon gav mig så fin känsla i galoppen, hon är inte balanserad än men så mycket potential. Hon får 8,5 för ridbarhet och potential får bli 9.

Totalt 85,35 procent och bästa sto, Zinnia fick Gustaf Johanssons hederspris.

Med Athena (5) (SWB f -13 e Tailormade Temptation-Master, uppf/äg Christina Olsson, Hipponews KB / Hipponews AB) är det andra året i rad som Christina Olsson, ordförande i AVN, har tå uppfödningar med i finalen. Smått otroligt att som uppfödare ha fått fyra stycken testridna av Charlotte Dujardin. 
– Hon är positiv till kontakt, inte stark men bra. Hon är trevlig, hon ger mig en balanserad känsla i en bra rytm. Från domarnas synvinkel är detta en bra häst att döma, så regelbunden.
– Hon kan redan visa längningar, hon är så lätt och behänding, otroligt enkel och positiv i munnen. Hon är balanserad när hon länger. Jag behöver inte jobba hårt för att få henne med på noterna. En helt underbar häst.
Betyg:
– Den här stoet var inte så kraftfull som den förra men var en helt annan sort ridbarhet och utbildningsbarhet, ridbarhet blir 8,5 och potential 8,8.

Totalt 85,05 procent

Swedish Diamond (SWB) f- 13 e San Amour-Corland, uppf Yvonne och Sandra Sterntorp, äg Sandra Sterntorp, Yvonne Sterntorp Ingvarsson) fick Charlotte att redan från början utbrista ”Ohh I like this” och det är inte så förvånande. 
– Han ger mig en underbar känsla och det är som om det inte vore möjligt för en 4-åring att kännas så här fantastisk. Han har sån mekanik och takt i sig, så känslig och ändå genom kroppen, så fin.
– Han känns som en av de där fantastiska bilarna där du bara sätter dig tillrätta och bara trycker på gasen. Han är så naturligt lösgjord och mjuk i ryggen, ingenting ändras när jag sätter mig ner, han är helt otrolig, han erbjuder mer än nog.
– Jag tror inte jag skulle kunna önska mer från en trav. I galoppen blir han lite stel i kroppen på grund av lite spänning, det kan lika gärna bero på att jag är ny som ryttare för honom. Om jag kan få honom att slappna av i galoppen är jag definitivt på en vinnare.
– Han är som en orm i galoppen, där känns han som en 4-åring. Jag vill bara han ska använda huvud och hals lite mer, andas och slappna av. Han skrittar bra igenom kroppen, inte för en tia men en sådan vill jag inte heller ha.
Betyg:
– Jag njöt verkligen av den här hästen, jag kunde göra allt jag ville, helt otrolig, galoppen är fortfarande verkligt bra även om den behöver arbetas på. Känslig häst som tänker framåt, bra temperament. Ridbarhet för 9 och potential för 9,5.

Totalt 88,05 procent.

Shizeido GJ (SWB f -13 e Sezuan-Danzas, uppf Gustaf Johansson, äg Madelene Engelke) är hingst men var till Charlottes belåtenhet mera fokuserad.
– Han har inte trav som den förra men han är väldigt trevlig i kroppen, han håller inte emot eller är stel. Han reagerar på mina hjälper och tänker framåt men det är en ganska långsam reaktion.
– Galoppen känns mäktig, bakbenen trycker mig upp i rumpan, en kraftfull galopp. Han känns lite avvaktande till att ta kontakt. 
– En väldigt användbar och funktionell trav och nu känns an mer reaktiv, kontakten förbättras hela tiden.
– Ryttaren har gjort ett bra utbildningsjobb på den här hästen, den är underbar att rida.  Jag hade bara fortsatt passa lite på reaktionssnabbheten, han är inte lat bara lite långsam. Han har massor at utbildningsbarhet, han gjör allt avslappnat. 
Betyg:
– Det var en hingst som gav mig en härlig ritt, riktigt bra kontakt, suverän i kroppen, traven behöver förbättras men allt anna tär jättebra och traven kan utvecklas, det är inget att oroa sig för. Ridbarhet får 9,3 och potential 9,5 .

Totalt 91,8 procent

Sist ut var Skywalker (SWB f -13 e Zuidenwind-Bernstein, uppf/äg Mosslunda Dressyrstall) som är av en mindre lättare modell. Charlotte betonar att storleken faktiskt inte har någon betydelse alls om talang, ridbarhet och gångarter parat med bra temperament  är på plats. 
– Mitt första intryck är att han är underbar, fin i handen, bra kontakt, egen motor. Välbalanserad.
– Han känns nästan somm en underbar liten gunghäst, så roligt att rida på. Så balanserad, så lätt att göra övergångar, detta är den mest etablerade hästen. 
– Jag har en underbar trav och galopp att jobba med, Allt han gör har otroligt bra takt och övergångarna fungerar bra. Det är därför jag gillar mindre hästar, de har så mycket lättare för det mesta. 
– Klappa ni den här behöver vänja sig vid det!
Betyg:
– Den här hästen ger sin ryttare ett leende på läpparna varje dag. Han är inte så mäktig som den andre men han är så fint utbildad. Så energisk och så lättlärd, den har allt jag vill. Ridbarhet 9,5 och potential 9,5.

Totalt 92,7 procent och seger i Breeders Trophy.

 

Resultat 4-årsfinal Breeders Trophy
Resultat testridning

Fotograf: Roland Thunholm /

Resultat 4-åringar kval

Start- och resultatlistor

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden