Avelsnyheter
4 oktober 2014 18:50
Ridsportplus

Kittel lyfte taket

Patrik Kittel har återigen fyllt Crafoord-hallen till bristningsgränsen när testridning står på schemat. De 4-åriga hästarna ska idag sorteras. "Jag vill känna vilka som kan vara GP-ämnen, vilka kan gå i landslaget för Sverige om några år", meddelade Patrik Kittel. (uppdaterad)

Kittel lyfte taket
Frankie Boy, som vann det öppna championatet. Kim C Lundin kim@witnet.se

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Tolv unga talanger ska provas av Patrik Kittel och testridningen är lite annorlunda upplagd i år. Varje häst har sällskap av nästa i tur, dels för att den ska kunna värmas av sin ordinarie ryttare i miljön och för att individen som testas ska ha lite sällskap.

    I klasssen finns ingen domare som dömer men på podiet sitter domaren Mats Eriksson med två protokollförare. Patrik Kittel kom till Flyinge utan vita ridbyxor i bagaget men åtgärdade det omedelbart i butiken på Flyinge. De går säkert åt, det rids många timmar varje dag hemma i Tyskland, även på tävling. 

    Första häst ut var Jan Brinks RayMore (SWB) 1284 (e JJ RayBan 1173 – Figaro R 1085, uppf Kerstin och Thom Nilsson, äg Tullstorp Dressage Stable AB)
    Patrik kom direkt överens med den unge hingsten och berömde trav och galoppkvalité. 
    – I skritten känns det fortfarande att han är lite vinglig men det kommer att bli bättre med tiden, det gäller att kunna reglera den, förklarade Patrik.
    Betyg 8,2 ridbarhet, 8,3 potential och utveckling. Totalt 81,85 procent

    Mattias Janssons unga hingst  Botticelli (SWB e Bocelli (SWB) 1044 – Rambo (SWB) 910, uppf Erik Larsson, äg Thorsten Åstrand) var nästa till provning.
    Patrik kommenterar direkt att han har lite problem att ställa till vänster, hästen är inte tittig men släpper inte till helt och hållet. ”Bosse” kikar lite och blir lite stram i travsteget menar Patrik.
    – Jag provar lite galopp och ser om jag kan lösa knutarna där, du ska alltid välja den gångart som hästen har lätt för, manade han.
    Allt underlättades när ”Bosse” kunde jobbas i galopp och Patrik fick svar och reaktioner på allt han begärde. Hans konklusion var att det fungerade bättre totalt sett med allt i galopp.
    – Han är lite styv att sitta på i traven, skritten är väldigt stor. Fin häst men behöver mer tid för att bli färdig dressyrhäst, väl förbered dock, sa Patrik
    Betyg 7,6 ridbarhet, 8,0 potential och utveckling. Totalt 79,6 procent

    Emilie Nyreröd hade redan förra året en av Patriks absoluta favoriter genom tvåan U.Bolt. I år var det dags för SpongeBob( e Sir Donnerhall II 1234 – Weltmeyer 95029, uppf Johannes Westendarp, äg Emilie Nyreröd).
    Patrik kommenterar direkt med sitt gillande att valacken är en uppmärksam och känslig häst. 
    – Emilies häst förra året var också känslig och lätt att rida, den här är het, vaken och tittar till lite men är snabbt tillbaka hos mig. Det går att rida både framåt och ta tillbaka, den här tror jag att jag skulle kunna ta upp i klasserna väldigt lätt. Han ligger perfekt i handen och går verkligen framåt.
    Patrik erbjuder på stående fot en förhandling med Emilies mamma Susanne Nyreröd om att få ner Emilie till Tyskland, inget dåligt betyg för en av våra kommande ryttarstjärnor.
    Betyg 9,5 ridbarhet, 9,7 potential och utveckling. Totalt 90,90 procent

    Einar Kristoffersens bästa företräde är enligt Patrik hans underbara fru Cecilia Kristoffersen samt att de har samma stigläder, långbenta grabbar båda två. Testobjektet var skönheten Darling VH (31) (SWB e Dalwhinnie (SWB) 1180 – Don Schufro 95077, uppf Birgitta o Torsten Hansson, äg Västra Hoby Stuteri) som Patrik direkt identifierade som känslig. Patrik berättade att Donna Unique ändrade hans inställnign till att rida ston.
    – Nu vill jag bara rida ston som Deja och Diva, konstaterade han och prisade samarbetet med deras uppfödare Marie Haward.
    – Med den här känsliga damen behöver jag lite mer tid, tur att vi ligger lite före i schemat, justnu är hon lite väl på och behöver vänja sig vid mig. Väldigt fin galopp, väldigt känslig, duktig tjej.
    Patrik pratade i mikrofonen hela tiden och det accepterade alla hästarna även den känsliga Darling vars helsyster gick i 3-årschampionatet. Allt eftersom gick det bättre och Patrik önskade att han haft 45 minuter på Darlings rygg.
    Betyg 7,4 ridbarhet, 8,1 potential och utveckling. Totalt 78,85 procent

    Jeanna Högberg är elev till Patrik Kittel och kommer in med den andra hästen från Västra Hoby Stuteri nämligen fjolårets 3-årsvinnare Springbank VH (SWB e Skovens Rafael 95298 – De Niro 95060, uppf/äg  Västra Hoby Stuteri AB). Patrik fick en handfull med den verkligt känslige valacken men han berömde omedelbart den fantastiska mekaniken i rörelserna. Det blev både bock och stopp när Springbank inte riktigt var med på noterna men Patrik bara fortsatte med sitt konsekventa lugna arbete. och både blev på sin post och berömde längs vägen. Patrik lät den unga hästen gå lite sin väg och provade det han kunde och bad efterhand om mer utan att bli blek om nosen.
    – Han har så otroligt bra galopp, helt otroligt, fantastikst. Det är så synd att han är så spänd, glimtvis känner jag att det här är en världshäst, det är så jädrans synd att han inte hinner spänna av mer. Kan jag få 10 minuter till? Inte , ja, det här blir en häst alla kan räkna med om den får tiden. 
    Betyg 6 ridbarhet, 8 potential och utveckling. Totalt 75,60 procent

    Yvonne Österholm rider två helsyskon här på championatet. Storebror Quarton är en duracell-kanin som går 5-årsfinal under söndagen medan lillasyster Dorette (F. 2) (SWB  e Quaterback 95235 – Don Schufro 95077, uppf/äg Per-Arne Persson) är lite mer trankil. Patrik fick arbeta mycket med att få stoet framför skänkelsn och medan det blev bättre så var det bestående intrycket att hon var lite trött.
    – Det är ett långt championat och det har varit mycket förberedelser hit, det är inget ovanligt att unga hästar blir lite trötta på slutet, konstaterade Patrik.
    Betyg 7,3 ridbarhet, 8 potential och utveckling. Totalt 79,45 procent

    Mads Hendeliowitz är en av landets GP-ryttare som också får unghästar i ridning. Patrik Kittel kallade honom en av landets mest positiva ryttare. Hans hingst Autograf Q (SWB e Ampere 1225 – Jazz 95133, uppf Nils-Gunnar Hansson, äg Nils-Gunnar Hansson/Segersta Equestrian) är en känslig individ och Mads gav Patrik några tips för att det skulle fungera så bra som möjligt. Patrik fick ändå några missförstånd men berömde hingsten för hans fina mekanik och positiva känslighet även om han inte fick helt optimal ridkänsla i varje steg.
    – Han är egentligen en väldigt mjuk häst som har fantastisk mekanik men det är svårt att ställa till höger, riktigt bra skritt, hittills bästa skritten, mjuk i kropp och rygg, taktsäkert,
    Ridbarhet 8,2 utveckling och potential 8,6. totalt 83,10

    Maria von Essen har kommit tillbaka till tävling efter graviditet på rekordtid nu med den stilige London (SWB eSkovens Rafael 95298 -Londonderry 95093, uppf Orana AB Äsphult, äg Therese Sterner), ännu en kompetent avkomma till Skovens Rafael. Patrik kom upp och kunde nu verkligen testrida genom att prova gränserna, gas och broms, och var förtjust, myclet förtjust. Det är tydligt för då kommer det ”super” oftare och oftare från testryttaren.
    – Den här galoppen kommer att bli suverän till piruetter i framtiden, den är riktigt fin, jag kan rida i timmar när galoppen är så här bra. När de har så här bra psyke så går det ju att leka mycket mer med varje gångarter. Han kommer att göra byten med höjd upp i himlen, fantastiskt, menade Patrik.
    – Wow så duktig han är, den har mycket nerv i sig men den har nerverna på rätt plats. Otroligt kapacitet
    Ridbarhet 9,5 utveckling och potential 9,8. Totalt 91,45

    Mia Runesson visar Odd Molly (SWB e Zuidenwind 1187 – Guinness 888, uppf Birgitta Dahlqvist, äg Birgitta Dahlqvist/Gränsbo Stuteri) ett stort sto med en fantastisk mekanik i gången. Det upplevde Patrik direkt när han tagit några varv med Odd Molly som han i början trodde var en valack.
    – Den här har bra schwung, den kommer att bli jättefin i piaff och passage, den här är en grand prix häst. Väldigt fin, stor, ridbar galopp. Det enda som går igenom är att den är lite stark i handen, den ligger på lite för mycket, det går igen hela tiden men det beror till viss del att hon inte bär upp sig helt och hållet än. Det är en stor häst och det tar tid. Men det är ändå en bra ridkänsla i galoppen, feelingen här är helt oslagbar.
    – Hon har fin skritt, är oberörd för omgivningen, tror att det är en häst för Isabell Werth, precis hennes typ, en riktig framtidshäst.
    Ridbarhet 8,3 utveckling och potential 8,8. totalt 84,55

    Christian Bengtsson kommer in med det vackra svarta stoet Fame(e Floriscount – Weltmeyer 95029, uppf Klaus Meyer, äg Marleen Ernfors) och Patrik kommenterar blixtsnabbt: – En bra häst har visserligen ingen färg men fasen vad det är snyggt med ett svart sto!
    – vilken trav hon har, känslig som attan men det kommer att slipas av med åren, hon är lite trevande men oj vilken fin mekanik. Nu känns det återigen som om hon har förtroende för mig, säger Patrik och strax efter slår Fame en brall.
    – Jaja, då behöver jag inte gå till kiropraktorn denna vecka, kontrar Patrik när publiken drar efter andan. Det går bara att sitta och njuta emellanåt, det är klart hon reagerar när hon inte förstår.

    Fem minuter in i testridningen får vi se en häst som både växt på höjden och tar ut steget på ett fantastiskt sätt, hennes kvalitéer förstärks med Patrik i sadeln. Han jobbar med att hålla henne rak och det fungerar allt bättre.
    – Jag skulle vilja att hon kunde sträcka sig mer framåt neråt för att få den där optimala känslan från henne men en fantastisk häst för framtiden.
    Ridbarhet 8,3 utveckling och potential 9,3. totalt 85,55

    Emilie Nyreröd kvalade två hästar till finalen där SpongeBob var trea och sista hästen Frankie Boy(e Fürstenball 95412 – Sunny Boy 95199, uppf Engelberg Böske, äg Susanne Nyreröd) var bäst i kvalet och fullständigt förtrollade domarna. Att Frankie Boy föll Patrik i smaken var tydligt, det kom härligt i flera omgångar.
    – Fantastiskt fin häst som följer mig överallt, jag kan göra precis vad jag vill, han hör på mig och följer min minsta vink. Kanske att galoppen inte är riktigt så mycket i uppförsbacke som på Mias London men den har mycket power i kroppen ändå. Härlig, härlig, härlig travmekanik och när jag får upp formen blir galoppen bättre, alla hästar har inte den naturliga uppförsbacken men den blir bättre i alla fall.

    Patrik jobbar mycket med att lägga ner hästarna och vill se att de följer med ner i alla gångarter, framåt neråt mjukt och elastiskt. Hästen ska ta för sig neråt men också uppåt .
    – Han är otroligt väl balanserad och skrittar i hela kroppen, avspänd, men vaken, het och på G men på ett ärligt sätt. Det här blir inga dåliga betyg det kan jag lova, en fantastisk eloge till dig Emelie. Du har gjort ett otroligt fint jobb med båda två.
    Ridbarhet 9,2 utveckling och potential 9,5. totalt 91,65

    Segrare i öppna championatet blev Frankie Boy medan London är Breeders Trophy-vinnare.

    Resultat

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden