Nyheter
10 mars 2018 14:03
Ridsportplus

Testridning populärt i Danmark

UnghästklassTestridning har diskuterats mycket i Sverige under de senaste veckorna. I Dansk varmblod är det ett givet inslag i Herning - även för hopphästarna.

Testridning populärt i Danmark
Lars Bak Andersen testred finalisterna i danska unghästchampionatet. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Sedan flera år tillbaka har Dansk varmblod ett 5-årschampionat med final i Herning under Hingstekåringen. Det är öppet för 5-åriga DWB-registrerade hästar som under hösten som 4-åringar kvalificerar sig i ett antal regionala kval. Det sker en bedömning av hästen i kvalen och finalen är uppbyggd på samma sätt.

Där rids hästarna två gånger på banan med egen ryttare, bedömning båda gångerna, och sedan avgör en testryttare den slutliga rangeringen.

I första och andra bedömningen gav domarna Bo K. Møller och Kristian Skovrider betyg för hoppteknik, galopp, kapacitet och lämplighet samt ridbarhet och uppförande under arbetet. De fyra betygen har olika koefficient där kapaciteten har koeffcient 10 medan domarnas ridbarhet bara har koefficient 5. Formeln per omgång kan max ge 300 poäng. Samma poäng delas ut i en andra omgång. Banan är enkel och motsvarar kraven i 4-årskvalen som är den danska Egnehedstesten, ungefär som svenskt unghästtest och kvalitetstävlan tidigare.

Enerupgaard Cahett
Cach and Click-avkomman Enerupgaard Cahett Foto: Kim C Lundin

När testryttaren, i år Lars Bak Andersen, kommer på delas betygen i två, ridbarhet och kapacitet. Här gäller koefficient 20 för vardera och det innebär att testryttaren står för max 40 procent av vikten i betyget. Testridningen går mycket ut på att testa inställning och hästens ridbarhet samt teknik över hinder. Endast två hinder hoppas, en oxer och ett koppelräck som höjs beroende på hur bra det går. Lars Bak Andersen kommenterade hela tiden hästens reaktioner, vad han som ryttare ville känna, varför en del problem var mindre viktiga än andra. Evenemanget följdes av mycket publik och en bra bit över 20 hästar testreds.

La Chica
Stoet La Chica under testridningen där hon fick 8 för ridbarhet och 7,5 för kapacitet. Foto: Kim C Lundin
Hait Ask
Hait Ask fick fina omdömen med 8/8,5 poäng. Foto: Kim C Lundin
Candela Veritas
Candela Veritas bedömdes ha god kapacitet och fick 9 medan ridbarheten fick 7,5 poäng. Foto: Kim C Lundin

Filmer från testridningen

Resultat testridning

Resultat sammanlagt

Hernings hemsida

Start och resultatlistor

Clipmyhorse web-tv

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden