Avel
11 mars 2016 16:02

Testryttarna hoppade

Två testryttare provar de 4-5-åriga hingstarna och prestationshingsten Karmel van den Watering över en liten bana inför AVN i Stor Hallen på Flyinge.

Testryttarna hoppade
Dave Maarse och Pieter Kerstan står för en del av det holländska inslaget i AVN. Kim C Lundin kim@witnet.se

Svenska hingstar har träffat Jennifer Fogh Pedersen förut. Dave Maarse från Holland är ny i leken som testryttare. Nu fick de tio hingstar att prova över en bana med sex språng med ganska enkla frågor.

Första grupp
Hemerald (f -12 e Emerald van’t Ruytershof-Ultimo, uppf C. Kuijpers, äg Lena och Benny Zeiloth)
Triton Hästak(f -12 e Cabachon-Winningmood van de Arenberg, uppf/äg Hästak AB)

Dave Maarse var först upp på den vige Hemerald medan Fogh Pedersen satt upp på Triton Hästak. Den mörkbrune Triton är som en positiv missil på hinder, ständigt redo. Hemerald har stor hopplust men tar en lite krokigare väg före och efter sprången. 
Dave Maarse satte ännu lite mer tryck i Triton som svarade fint. Jennifer log med hela ansiktet när hon hoppade Hemerald som var ett kraftpaket av rang.

Dave Maarse om Hemerald: Verkligen glad häst, fin bakbensteknik, väldigt energisk och glad.

om Triton: Massor av kapaciet, fina språng, lite svår i munnen men det spelar inte så stor roll för en 4-åring. det här är en häst för framtiden.
Jennifer Fogh Pedersen om Triton: Tyvärr spänd i början, en sportig häst med mycket blod, hoppningen var svår i början. han hoppar bra och är fin i luften, ridbar när han slappnar av. trevlig häst och trevlig typ, framtidshäst


om Hemerald: Jag har haft liknande tidigare, blev lite springig men är en fin häst, behöver mer tid på sig och bli starkare.

Grupp 2
Häkkinen N ( f -12 e Zirocco Blue-Chin Chin, uppf J C H Nuyens, äg VDL Stud)
Harvey (f -12 e Bernini-Colino, uppf P H van Elk, äg Blädde gård)

Harvey fick Dave på ryggen först och visade sig lite spänd men kom snart till ro. ’Jennifer hoppade den store Häkkinen utan ansträngning, det såg lekande lätt ut. Det gjorde det också när hon kom upp på Harvey. Häkkinen fortsatte leverera även med Dave och det luktar lite Bruksprovsvinnare över honom.

Dave om Häkkinen: Fadern Zirooco var stark och stel, den här är riktigt fin, tekniken är bra, han var lite låg när jag kom upp men det finns massor här.

om Harvey: Pappan var lite lågställd, den här är i bättre typ, väldigt bra kapacitet, lite stark men den blir riktigt bra med tid.


Jennifer
om Häkkinen: massor av scope, massor av ridbarhet, känslan av att man vill hoppa stora hinder med honom
om Harvey: jag hade tur att Dave red först, jag fick jättbra känsla, härlig känsla, hoppar runt och fint, känns grön men gör fina språng varje gång, behöver mer tid mentalt.

Grupp 3
Canon VT (SWB f -12 Fantast vh Zwarte PannenhofContendro I,  uppf Maria och Sven-Erik Larsson, Västanbytorps stuteri, äg Henriethe Thorvaldsen) fick bryta provet p g a oren gång.
Cornus Z  (f -12 
e Castelino vd Helle-Coriano, uppf Gerd Van Turnhout, äg Camilla Andersson)

Canon VT provades inte då han visade oren gång. Jennifer började med cornus Z och Dave fotsatte sedan och testade skimmeln ordentligt. Hingsten hoppade bättre och bättre.

Jennifer om Cornus: tycker jättemycket om den här hingsten, fin typ, typiskt för stammen, fin galopp och aktiva bakben, nu springer den för mycket och behöver mer tid. Den behöver ge sig själv tid att få ut all sitt scope, den är sen, det vet jag genom stammen, den ser klar ut men är det inte. 

Dave om Cornus: Han har bra galopp, hoppar bra på räcken, springer inte in i hindren. På oxrarna är det annorlunda därför försökte jag få  hästen djupt in i hindret så att han skulle vända uppåt. Efterhand blev han mer avslappnad och hoppade bättre.

Grupp 4
Taloubet Star RAA  (f -12
 e Taloubet K Z-Contendro I, uppf/äg Maria Leijon)
Gamelus R  (f -11 Namelus R-Chin Chin, uppf Stal Roelofs, äg Blädde gård)

Dave startade med en lite ängslig Taloubet Star RAA som kom sig såsmåningom. Jennifer började med Gamelus R och hade en del inledande kommunikationsproblem.  Det repade sig ganska raskt och Gamelus gjorde stora språng med Jennifer. När hästbytet var gjort  så hoppade båda hingstarna riktigt fint. 5-årige Gamelus flög högt över hindren med Dave och visade sina kvalitéer.


Jennifer
om Gamelus: en häst med mycket blod, en riktig sporthäst, helt fantastiskt avstamp, bra både fram och bak men den kan vara svårriden. den kan komma långt med rätt ryttare . jag tror den får en bra sportkarriär.
om Taloubet: Svår att bedöma, jag hade tur igen och fick den efter Dave, lite ofärdig mentalt, önskar att den kom upp lite mer i bogarna över hindren. jag skulle önska att den var mer elastisk.


Dave
om Taloubet: Väldigt tittig, svårt att avgöra hur hans kvalitéerna är, han vred sig över hindren, i framtiden får vi se hur tittig han är och hur hans hoppkvalité är. Han behöver tid på sig för att vänja sig vid banor och få förtroende.
om Gamelus: Han är het och mycket försiktig, en fantastisk speedhäst för 1,40, sen visar framtiden om han klarar ännu mer. Han hoppar lite till höger och ger en fantastisk känsla upp från backen. En sporthäst alldeles säkert.

Grupp 5
Sensation Hästak (f -11 Lill Cotte Hästak (SWB)-Cardento 933, uppf Hästak AB och Irene och Mats Mattsson, äg Hästak AB)
Karmel van de Watering ( f –10, 166 cm, uppf Marcel Broeckx, äg Lövsta Stuteri)

Dave började på samarbetsvilliga Sensation medan Jennifer tog sig an Karmel som också såg okomplicerad ut. Båda hingtarna gjorde ett gott jobb. Dave såg stor ut på Karmel efter hästbytet men samarbetet fungerade fint.

Dave om Sensation: Bra energi, trevlig att rida, bra över hindren, galoppsprången kunde räcka lite längre, bra attityd, gör ryttarens jobb enkelt

om Karmel: Bekväm häst, bra galopp, kapacitet, enkel att rida, det ska den vara som 6-åring, en framtidshäst kanske, han verkar ha mycket kapacitet, kanske fr vi se honom på tv i framtiden.

Jennifer om Karmel: En superfin häst som är två år äldre, redan färdig, enkel att rida, massor av scope och lätt att rida, gr långt i sporten.

om Sensation: Trevlig häst med bra inställning, ger en bra känsla för den hoppar upp fint, lite knepig bak som om den hade svårt att sträcka sig, kan bero på att det fattas styrka.

 

Startlista 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden