Avel
7 oktober 2017 16:36

Tiger G stolt bästa 6-åring

Segraren i Breeders Trophy för 6-åriga kanoner är hästen som såldes på elitfölauktion på Flyinge en höstdag för sex år sedan. Tiger G presenterades på bästa sätt av Karin Ŗljemark och vann på nära 90 procent.

Tiger G stolt bästa 6-åring
Karin Öljemark klkappar om sin Tiger G efter publikens jubel och domarens beröm. @RolandThunholm

De 6-åriga dressyrhästarna dömdes åter av domare längs långsidan tillsammans med domare på podiet vid C. Gästdomare Isobel Welles skötte kommentarerna och dömde tillsammans med Bo Jenå från kvalet vid Bvid C och Pia Fälth.

Totalt 13 finalister gick in för att göra sitt bästa och de blev belönade med värdefulla kommentarer från Isobel Wessels som gav insikter för vidare utbildning. Hittills har hästarna och deras gångarter varit i rättmätigt fokus för poängsättningen snarare än ryttarna.

Klassreferat
Första startande var Johanna Due-Boje på Zwingfly (SWB f -11 e Zuidenwind-Master, uppf Barbro och Dag Andersson, äg Johanna DueBoje, Cecilia Sjöstedt) fick till en väldigt fin ritt och satt tryck i finalen på en gång med 78,6 procent. Malin Rinné med sin store Zinzano (SWB f -11 e Connaisseur-Amiral, uppf Pia Jacobsson och Björn Jansson, äg Malene Ekroth) kom hack i häl på 78,2 procent.

Zwingfly.

Breeders Trophy är drömmen för många och Mathilda Månsson har själv fött upp sitt sto Fjärilsviol (36) (SWB f -11 e Connaisseur-Tip-Top, uppf Anita och Per-Erik Månsson, äg Anita Månsson) tillsammans med mamma Anita. Mathilda har ridit in och utbildat själv, liksom mamman. Nu är hon i final och det är en dröm som går i uppfyllelse – även om det finns mer att jobba vidare med, så är det för alla. Fjärilsviol springer mer i sin trav än hon bär men vacker som en dag varje dag om året.
– En elegant och lättfotad trav, det fattas mellantrav, mindre hastighetsökning och mer bärighet behövs. Skritten tappade då och då takten, ibland försvann 4-takten och den samlade skritten var bra. Galoppen var fin i rytm och takt, det blev en del små fel och bytena blir inte riktigt bra. Det krävs mer för att få högre betyg. En fin silhuett, och mer kommer nog, sa Welles.
Totalt 76,2 procent.

Fjärilsviol.

Martin Ågevall och Romeona (36) (SWB e Don Romantic-Briar, uppf Ann-Sofie Lilja) tog en temporär ledning efter en ritt som fick ett bra omdöme från Wessels.
– En intressant häst, i traven kunde man ställa en metronom efter takten. Vi önskar mer självbärighet och bättre kontakt. Skritten är energisk och går genom kroppen och den går att samla bra. Galoppens grundrytm är bra men behöver mer självbärighet, behövs bli mjukare i nacke och överlinje. Det är problem med kontakten och böjning i nacken. Helhetsintrycket en verkligt lovande häst för framtiden, sa Welles.
Totalt 80,6 procent.

Romeona.

Unghäst-VM-deltagaren Dorina (F.2) (SWB e Belissimo M-Don Schufro, uppf/äg Per-Arne Persson) har en förtrollande vacker silhuett något Isobel Wells höll med om. Yvonne Österholm rider och var inte helt nöjd med kvalet. I finalen här gick det bättre som helhet och de skördade välförtjänt fina omdömen och poäng.
– Elegant och lättfotad, några små misstag men väldigt fin test. Härligt uttryck i traven, fina skolor och du begärde inte för mycket i mellantraven. Skritten är bra men den ökade kunde varit lite bättre, bra övergång och skrittpriuetter. Galoppen var uttrycksfull, den är ren och bra. Bytena till vänster var lite problematiska. Det allmänna intrycket är 9 för det är en fantastisk häst, sa Welles.
Totalt 87,4 procent med en 9:a för allmänt intryck. Det blev en tredje plats i Breeders Trophy.

Dorina (F.2)

Karin Öljemark visade upp unghäst-VM-deltagaren Tiger G (SWB valack e Tuchinski-Sir Donnerhall, uppf Åsa Eller Warnegård, äg Maria Ågren) och det var andäktigt tyst i Stora Hallen. Efter ritten visste jublet inga gränser.
– En riktigt vacker ritt. Det var otroligt behagligt att se dig rida idag. Traven hade otroligt fin bärighet och samling, bra skolor, 9,5. Skritten har inte särskilt mycket övertramp men är ren, du kan få 8:or och 9:or för din samlade skritt i framtiden. Galoppen har härlig uppförsbacke, en 9:a. Ett verkligt framtidslöfte, sa Isobel Welles till publikens jubel.
Totalt 89,6 procent och seger i Breeders Trophy.

Tiger G.

Cash Flow (SWB valack ue Don Romantic, uppf/äg Stall Cavell AB) som visades upp av Pernilla André Hokfelt fick en svår start med alla applåder men med en så rutinerad pilot gick det bra. Deras uppvisning var helgjuten så när som på en spänd skritt. Cash Flow har ärvt sin fars fina galopp.
– En underbar häst, verkligen fantastisk. Traven har härlig naturligt uttryck, mellantraven är ännu inte utvecklad. Skritten är problemet idag, spänningen kommer ut i form av dåligt övertramp. Du klaradade att hålla fyrtakten men det var svårt. Galoppen är snudd på otrolig, härlig uppförsbacke och mäktig. Det kommer att vara en suverän häst om några år, sa Welles.
Totalt 88,8 procent och en andra plats i Breeders Trophy.

Cash Flow

Macacho (SWB valack e Maserati-Camaro M, uppf/äg Jeanette Joelsson) och Ebba von Essen var sista ekipage i finalen, de vann kvalet, skulle de kunna slå Karin och Tiger G. Ebba såg definitivt ut att vara inställd på att ta fajten. Hon red i varje steg och Macacho svarade upp.
– En intressant och dynamisk häst. Vi upplevde honom som spänd i galoppen vilket gick ut över bytena. När en häst är så kraftfull är det inte lätt att hantera atmosfär. du red väldigt bra. Traven har verkligt fin takt. Skritten är klar i takt och har fint övertramp. Galoppen blev lite för mycket i framvikt, den ökade galoppen var verkligt bra men bytena var spända. Vi drar på lösgjordheten då han tiltade lite och var spänd. Grattis till en fantastisk häst för framtiden, sa Welles.
Totalt 83,80 procent. 

Macacho

Fotograf: Roland Thunholm

Resultat 6-årsfinal
Start- och resultatlistor Breeders Trophy dressyr

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 112 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-