Dressyr
9 november 2015 19:41

Tinne-träning: En riktig kick

VinterträningRidsportförbundet arrangerar träningar för dressyrryttare på väg upp i klasserna och med begåvade hästar. Tinne Vilhelmson Silfvén och Lussan Nathorst delar på uppdraget att träna. Ridsport besökte en mycket uppskattad omgång med Tinne Vilhelmson Silfvén på plats i skånska Everlöv.

Tinne-träning: En riktig kick
Tinne Vilhelmson Silfvén med de nöjda adepterna Anita Roslund och Elisabeth Östberg Roos med sin Ducati. Foto: Kim C Lundin

Förbundskapten Bo Jenå var på plats i skånska Everlöv på EMV Stainless Steels anläggning där dressyrryttaren Camilla Larsson var värd för förbundsträningen. Det är lite fler än tio ekipage som ges möjlighet att rida två träningspass om 40 minuter fördelat på två dagar.

-Förbundet står för träningen, en grupp i norr och en här i söder, där vi försöker samla ekipage på väg upp. Lussan Nathhorst och Tinne Vilhelmson Silfvén har varit och tränat södra gruppen några gånger och delat med sig av sin otroliga erfarenhet, mycket uppskattat av alla deltagare. Johnny Hilberath fortsätter också med sitt arbete, kommenterade Bo Jenå.

Tinne Jenå
Tinne Vilhelmson Silfvén utrustad med headset kommunicerar med ryttaren medan Bo Jenå observerar. Foto: Kim C Lundin

Ryttarna som deltar är inte i landslaget men aspirerar på utveckling uppåt och har kommit olika långt.

Soega
Denise Ljungkvist och hennes sto Soéga, i spegeln syns Tinne Vilhelmson Silfvén. Foto: Kim C Lundin

-Vi försöker alltid ha med minst ett U25-ekipage, den här gången är det Denise Ljungkvist med Soéga, förklarar Jenå.

Camilla Larsson
Camilla Larsson håller i arrangemanget på EMV, förutom att rida själv på högsta nivå är hon tävlingsledare för Everlöv RSs fina Midsomardressyr. Foto: Kim C Lundin

Camilla Larsson har tränat för Tinne och även satsat tid och energi att göra den 60 mil långa resan upp till Lövsta för extra träning.
-Det har gett mig så mycket, helt ovärderligt och jag är jätteglad över att det faktiskt blir träningar här hemma också. Jag ska försöka göra en till resa norrut i år och sedan titta på filmerna och försöka träna mer på egen hand i vinter, berättar Camilla Larsson, Grand Prix-ryttare med egna uppfödningen Dubaih C.

Denise Ljungkvist var glad åt att andra dagens träning gav en mer avslappnad Soéga.
– Det var det vi kunde visa upp i dag som jag helst ville visat redan igår men då var hon väldigt spänd. I dag var det häftigt, jag är så glad.

Soega
Denise Ljungkvist och hennes sto Soéga. Foto: Kim C Lundin

Anita Roslund och hennes Becquerel, 10-årig valack uppföd av Lena Nyström och ägd av Ingrid Nyström, blev i år femma i Lövsta Future Challenge för unga hästar. Det betyder att de är första reserv om någon av de fyra finalisterna skulle falla ifrån. Hon red 6-årige Fusion för Tinne under onsdagen och tränar till vardags för A-tränare Kerstin André.
– Det gav ytterligare en dimension och det var en verklig kick att rida min unghäst för Tinne. Vi provade lite olika övningar med honom med jättebra resultat. Det är en sådan kick att få vara med. Samtidigt är det lite nervöst, men på ett bra sätt, sa Anita Roslund som fick ett fint pass med Becquerel.

Becquerel
Anita Roslund övar på piruetterna med Becquerel. Foto: Kim C Lundin

Efter passet andades både hon och Becquerel ut och konstaterade att de är på rätt väg.

Becquerel
Anita Roslund klappar om Ingrid Nyströms 11-åriga valack Becquerel. Foto: Kim C Lundin

Elisabeth Östberg Roos rider sin 12-årige stilige Ducati, en häst som i dag ser så enkel och samarbetsvillig ut.
– Han hann bli för gammal för Lövsta Future Challenge men vi satsar vidare i Grand Prix, berättar Elisabeth.
De segrade i Intermediaire IB i Nordhalland i helgen på lite mer än 67 procent.

Ducati
Elisabeth Östberg Roos med sin Ducati. Foto: Kim C Lundin

– Vi måste få ett sådant där kändisfoto nu när vi får träna för en sådan storhet som Tinne, sa Elisabet Östberg Roos, till vardags beridare med egen verksamhet och flera elever.

Tinne Anita Elisabeth
Tinne Vilhelmson Silfvén skojar med Elisabeth Östberg Roos med sin Ducati. Foto: Kim C Lundin

Tinne Vilhelmson Silfvén är nere i södra gruppen och håller träningar för andra gången sedan starten.
– Det är jättekul men ett ansvarsfullt uppdrag att ha så många nya ansikten på en gång. Det känns genast lättare denna gången, när jag sett dem en gång förut. Det gäller att sortera alla intryck, förklarar hon.
– Hästarna har haft väldigt olika ålder och det gör det extra spännande och intressant. Jag ser en del som är väldigt lovande för framtiden, roligt!

Tinne Vilhelmson Silfven
Tinne Vilhelmson Silfvén Foto: Kim C Lundin

– När du är en tillfällig tränare så här måste du tänka dig för hur du går in och vilka råd du ger till eleverna. Det går inte att förändra världen totalt och skicka hem någon helt förvillad. Jag får välja att ge tips och lite energi-kickar som var och en kan öva på med sin egen tränare. Målet är att de ska få med sig något extra härifrån utan att jag vänt upp och ner på allt.
– Jag har själv ridit så många sådana pass för olika tränare, jag vet att det bara blir jobbigt om någon rycker undan mattan för en. Det måste bli på varje ekipages nivå och bli en stöttning och hjälp, får jag till det så är det roligt, summerade Tinne Vilhelmson Silfvén.

God energi spreds, ryttarna var glada och nöjda med sina hästar och på stallbacken passade de dessutom på att byta lite tips med varandra.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden