Hästägartips
7 maj 2021 19:12
Ridsportplus

Tio års hårt arbete gav världspatent

Utrustning– Jag vet inte hur många timmar vi lagt på att studera hästar, när de betar, hur de rör sig, berättar Rachel Lundgren. Hon har tagit fram ett täcke, nej en hästjacka, värdig 2020-talet. Det gav patent världen runt.

Tio års hårt arbete gav världspatent
Vi har hämtat mycket inspiration från skid- och seglingskläder, säger Rachel Lundgren om sin nya ”hästjacka”. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Med ambitionen att skapa något bättre och säkrare, helt enkelt något mer modernt för hästarna, började Rachel Lundgren att på allvar fundera över designen på hästtäcken.
    – Hade jag då varit klar över vad som skulle krävas för att nå en färdig produkt hade jag förmodligen inte gett mig in i det. Jo förresten, det har jag visst gjort –  för hästarnas skull. De har inte valt att gå med tunga, otympliga täcken som hindrar deras rörelse och har spännen och remmar som kan skada dem, konstaterar hon.

    Rachel Lundgren betraktar konventionella hästtäcken som ponchos – hela tygstycken som egentligen inte stöttar hästens rörelsemönster och anatomi. Ur det växte idéen om en bättre konstruktion.

    Efter att ha gjort noggranna efterforskningar kring de marknadsledande täckesmärkena och pratat med användare på båda sidor Atlanten – tanken på en global marknad har funnits med från början – tog Rachel Lundgren kontakt med en erfaren mönsterkonstruktör. Fokus var redan från början stor rörelsefrihet och detaljer som säkra spännen och smarta stängningsfunktioner. Konstruktören tog en titt på de mönster som gjorts och gav ett estimat på tre veckor, det skulle nog räcka.
    – Det tog 2,5 år och under den här tiden åt, sov och andades jag mönster och konstruktion, jag hade inte en dag ledigt.

    Fakta

    ”Hocket”

    Soft-front-flex
    ”Hocket”
    • Patent beviljad för hästtäcke i tre delar.
    • Patenterad utformning med passform för rörlighet.
    •  Högteknologiska material med inspiration från skidsport, klättring och segling.
    • Slitstarkt och lång livslängd.
    • Hållbar tillverkning .
    • Mer än 1000 prototyper har tagits fram och över 200 hästar har mätts på 70 punkter för att hitta storleks- och passformsskala.
    • Patentansökan inlämnad 2015, godkänd 2020.

    Ett unikt patent

    Det arbetet fick sedan kompletteras med mycket tid och ansträngning för att göra mönstren klara för digital maskinbearbetning. Resultatet i dag, efter många år med prototyper och nya versioner, är något så unikt som ett patent på hästjackan Hocket, som nu är godkänt i många världsdelar.

    Många hästprodukter, och inte minst täcken och andra textilier, tillverkas i Asien på ett icke miljömässigt hållbart sätt. Det är dessutom långtifrån drägliga arbetsförhållanden på många produktionsanläggningar. Efter platsbesök på flera fabriker förändrades Rachel Lundgrens tillverkningsplaner i grunden.
    – Vi väljer att tillverka i Europa för att klara både en miljömässigt hållbar tillverkning och god arbetsmiljö. Jag kan inte tänka mig något annat efter att ha sett verkligheten på plats, förklarar hon.

    Inspiration och kompetens har hämtats från många branscher utom just den traditionella och mycket konservativa hästsektorn. I stället har det varit en intensiv jakt efter rätt typ av material. Till exempel ett yttertyg som är starkt, andas, är vattentätt och lätt. Samma sak med att hitta rätt sorts fleece eller skummaterial till den lösa fronten eller snabbspännen som används på rymdresor.
    – Vi har hämtat mycket inspiration från skid- och seglingskläder, de tillverkarna är väldigt duktiga. Ambitionen har varit att komma ner i vikt på produkterna, hästarna bär runt rätt mycket, speciellt vintertid, förklarar Rachel Lundgren.

    Gör det för hästarnas skull

    I dag ligger patentet klart, det finns flera klara produkter och tio år av hårt arbete och gedigna undersökningar har lett fram till lansering och försäljning. Med innovation på den här nivån, som ger världspatent, är det naturligtvis spännande att få veta vad som är Rachel Lundgrens drivkraft och vision. Har hon alltid känt en dragning mot entreprenörskap?
    – Nej, egentligen inte. Jag gör det här för att jag ser ett stort behov, helt enkelt för hästarnas skull. Det finns så mycket forskning kring hästars beteende som vi inte verkar ta in i vår hantering av dem.

    En enskild detalj kring hästars beteende som påverkat hästjackan är att den är designad så att hästen kan röra sin svans fritt och inte tyngas ner.

    Rachel Lundgren har ytterligare en patentansökan under behandling. Den gäller en uppbindningsanordning med utlösande funktion, kallad ”Easy Connect”. Även den produkten tillverkas på ett miljömässigt hållbart sätt.
    – Jag hoppas att det i dag finns en medvetenhet kring vilka konsekvenser som följer med att vi köper produkter som är producerade på ett icke miljövänligt och inhumant sätt. Och att det i sig leder till att konsumenterna har mognat till vilja att köpa något som är hållbart tillverkat och har en kvalitet som ger en ökad livslängd.
    – Det här är ett paradigmskifte lika stort som när vi bytte från Nokia-telefoner till smartphones, det är dags nu.

    Fakta

    Rachel Lundgren

    Rachel_hocket_em__kcl0059
    Rachel Lundgren med patentintyget. Foto: Kim C Lundin

    Namn: Rachel Lundgren

    Ålder: 51.

    Bor: I Södra Sandby men kommer ursprungligen från Gotland.

    Yrkesliv: Utbildad jurist och civilekonom med inriktning på ”supply chain management”. Grundat företaget EquiMade AB tillsammans med sin man Magnus Ellström. Är entreprenör, innovatör och hästälskare.

    Aktuell: Har skapat en ny sorts hästtäcke och en uppbindningsanordning.

    Hästliv: Har egen häst.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden