Hoppning
12 maj 2016 16:20

Tjänstledig Bengtsson fokuserar fullt ut som förbundskapten

Efter veckor av diskussioner har bitarna fallit på plats i ledningen för hopplandslaget. ”Nu gäller det att köra vidare och inte tänka för mycket på det som har varit” säger förbundskapten Ragnar Bengtsson som har tagit tjänstledigt från H&M-teamet för att undvika spekulationer och för att fokusera fullt ut på sin nya roll.

Tjänstledig Bengtsson fokuserar fullt ut som förbundskapten
Nu är det Ragnar Bengtsson (till höger) som kan peka med hela handen som förbundskapten. Dock fortsätter ett tight samarbete med Sylve Söderstrand.

– Det här var den absolut bästa lösningen i den situation som hade uppstått. Nu gäller det att köra vidare och inte tänka för mycket på det som har varit, säger Ragnar Bengtsson till Ridsport om den nygamla ledningen som presenterades igår.

Som ny förbundskapten kommer han att arbeta vidare med Sylve Söderstrand, olympisk headcoach, och Annika Ersgård, sportchef för hoppning. Samma tighta trio har länge arbetat med landslaget.
– Alla verkar glada över det här, såväl ryttare som staben och kollegorna. Jag, Annika och Sylve ska sätta oss ner och diskutera det fortsatta arbetet. Vi kommer till stor del att köra på som vi har gjort, på det sättet där vi är trygga och starka.

Vad säger du om att ert team består, om än med nya titlar? Känns det gött?
– Haha, ja gött är det rätta ordet. Vi känner varandra utan och innan och måste kunna sprida glädje och trygghet bland de aktiva. Därför är det viktigt att det blev som det blev nu. Det är svårt att ta in någon ny och så tätt in på OS hade det inte varit bra.

Hur kommer ditt uppdrag att förändras?
– Förbundskapten eller inte spelar egentligen inte så stor roll.  Jag kommer bland annat att fortsätta åka på tävlingar, ta ut ekipage och ha koll på alla ryttare. Framförallt är det självklart mycket inför OS och Nations Cup, men just nu har vi väldigt många andra ryttare med bra hästar som det också är fullt fokus på.

Vad finns i ditt sikte utöver Nations Cup och OS?
– Vi ser längre än till augusti och har som bekant exempelvis ett EM hemma nästa år som är viktigt.

Ragnar Bengtsson har ett konsultuppdrag som koordinator i H&M-temet där inte minst de potentiella OS-ryttarna Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson ingår. Bengtsson har tagit tjänstledigt från H&M och säger att han diskuterade saken med sina chefer redan när det blev klart att Sylve Söderstrand och förbundet inte var överrens.

Varför tog du tjänstledigt?
– Jag vill undvika spekulationer om dubbla stolar och kunna fokusera fullt ut. Att vara förbundskapten kommer säkerligen uppta varenda timme och det kändes bäst att göra såhär istället för att ha ett ben här och ett ben där.

Vad säger du till dem som tror att du kan komma att favorisera H&M-ryttarna inför OS?
– Vi är en grupp som fattar besluten med SOK och jag har ingen ensam bestämmanderätt. Visst kan frågan ändå  komma upp, men vad som är klart är att när flyget lyfter mot Rio kommer de bästa ryttarna och hästarna att vara ombord. Om Malin och Peder är med är det tack vare formen, bra resultat och mycket rutin. Oavsett vilka som står på startlinjen kommer det att vara de bästa vi har just då.

Har du missat vad som har hänt? Alla turer i förbundskaptensfrågan finns samlade här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden