Hoppning
10 september 2012 08:18

Tonåringar gjorde upp om miljonerna

Grand Prix-hoppningen i kanadensiska Spruce Meadows brukar i vanliga fall handla om att gamla rutinerade veteraner gör upp om prispengarna på motsvarande sju miljoner kronor i klassen. I år blev det raka motsatsen.

Tonåringar gjorde upp om miljonerna
Olivier Philippaerts, yngste GP-vinnaren i Spruce Meadows genom tiderna.

Klassens yngsta ryttare, 18-åriga amerikanskan Reed Kessler, var ensam felfri av de 30 ryttarna i första omgången. Ytterligare tre ryttare hoppade felfritt på hinder men drog på sig ett tidsfel vardera.

Banbyggnaden i Spruce Meadows var en het potatis. Arrangörerna hade bestämt att tempot i klasserna skulle vara 400 meter/min, och banbyggaren Leopoldo Palacios var inte generös med metrarna när banlängden mättes. I en klass tidigare i veckan med 42 startande hade 27 ekipage tidsfel utan att maxtiden justerades, utan man höll fast vid att ryttarna ridit för långsamt.
 
I den andra omgången av Grand Prix startade de tolv bästa ekipagen från första omgången i omvänd startordning. Av ekipagen med ett tidsfel i första omgången var det bara den 19-årige Olivier Philippaerts från Belgien (son till Ludo) på Cabrio van de Heffinck som hoppade felfritt på hinder, men fick på nytt ett tidsfel och ett slutresultat på två fel.
 
När Reed Kessler red in på banan som sista ryttare var frågan vilken av de båda tonåringarna som skulle bli GP-segrare? När Reed rev två hinder blev det klart att årets GP-segrare heter Olivier Philippaerts, som därmed också blev den yngste GP-vinnaren i Spruce Meadows genom tiderna.
 
Reed Kesslers dubbelrivning gjorde att hon rasade i prislistan och två veteraner klättrade upp på prispallen istället. Stoltast var nog pappa Ludo Philippaerts, som kom trea efter Beezie Madden, USA.
 
För familjen Philippaerts blev GP-klassen en bra dag på jobbet – sammanlagt red far och son in drygt 3 miljoner svenska kronor på söndagseftermiddagen i Kanada, där Oliviers segercheck på nästan 2,4 miljoner givetvis vägde tyngst.

Resultat

Hingstar Online

Just nu 127 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar