Sverige
7 mars 2023 14:22

Tonårspojkarna var elever – hästgården nekar till människoexploatering

BrottsmisstankeTonåringarna på hästgården var inte arbetskraft utan var på gården för att lära sig. Det hävdar den ansvariga för hästgården som nekar till anklagelsen om människoexploatering.

Tonårspojkarna var elever – hästgården nekar till människoexploatering
Pojkarna ska ha saknat arbetstillstånd. (Bilden har inget samband med artikeln.) Foto: Susanne Högdahl

Det var vid en arbetsplatsinspektion på en hästgård i Skåne för snart två veckor sedan som polisen och Arbetsmiljöverket hittade tre tonårspojkar från Afrika arbetandes på gården. Den ansvariga för gården delgavs då misstanke om brott mot utlänningslagen och människoexploatering. Polisen gjorde flera förhör och sökte också efter vittnen som kunde bidra med information om pojkarnas situation på gården. Pojkarna omhändertogs i sin tur med hjälp av socialtjänsten.

Vid inspektionen uppgav den ansvariga att pojkarna inte arbetade utan att de var på gården för att lära sig om hästhållning och för att lära sig rida. Det framkom också att pojkarna betalade en månadsavgift för kost och logi och att de inte fick någon lön. Några dokument som stödde hästgårdens version fanns dock inte och nu har Arbetsmiljöverket begärt in underlag från hästgården. Tidsfristen är satt till tio dagar. Det rapporterar Ystads Allehanda.

Hästbranschen ses som en riskbransch av Arbetsmiljöverket.
– Branschen är ganska ny för oss. Att vi ser det som en riskbransch beror på att det är ett tungt arbete med många riskmoment. Det förekommer arbetsplatsolyckor där anställda blir både klämda och sparkade. Det är en farlig arbetsmiljö och säkerhetsrutiner är väldigt viktiga. Samtidigt är det en bransch där många unga arbetar, säger Helen Magnusson, chef för Arbetsmiljöverkets nyinrättade enhet för myndighetsövergripande inspektioner, till Ystads Allehanda.

Åklagare Maja Källén leder den sekretessbelagda förundersökningen som hon menar kommer att ta lång tid.
– Vi gör en rad olika utredningsåtgärder. Det kan handla om att hålla förhör med olika personer och kontrollera beslagtagna mobiltelefoner säger Maja Källén.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden