Avelsnyheter
6 juli 2018 18:46

Toppförärvaren Valdo en älskad familjemedlem

PonnyRidponnyhingsten Valdo är hingsten som uppfödarna Fredrik och Magdalena Svahn aldrig säljer. Han var utlånad och gick SM i dressyr med flera olika ryttare och nyligen fick han avelsvärdringklass elit.

Toppförärvaren Valdo en älskad familjemedlem
Valdo vid avelsvärderingen 2005. Foto: Eva Jangö

Sedan ett år bor Valdo hemma på Djupviks gård i Kolmården och verkar åter i aveln. I juni tilldelades han avelsvärdeklass Elit för sin utmärkta förärvning.

Det vi sett på de avkommor vi följt är att han sätter bra galopp på nästan varje individ. Magdalena Svahn.

I Ridsports nya förärvningsstatistik för ponnyer inom sporten ligger Valdo högst av alla nu avelsverksamma ponnyhingstar oavsett ras. Det är en bidragande orsak till att Valdo nu som 17-åring höjts till Elit, bara ett år efter att han fick sitt A.

Kanske är det hans gener som gjort honom så framgångsrik som avelshingst. Valdo är lite av en ”golden cross” mellan det bästa inom svensk och tysk ridponnyavel. Fadern, svenskfödde Vermont, gick ponny-EM i dressyr och blev även han elithingst. Modern Dornika var född på ärevördiga Bönniger-stuteriet i Tyskland och helsyster till självaste Dornik B, som tog fyra individuella EM-guld i ponnydressyr mellan 2000 och 2007.

Hans ägare och uppfödare Magdalena Svahn berättar att hon anade att Valdo var något särskilt redan medan han var föl:
– Han var inte så vacker som nyfödd, men när jag såg honom röra sig i hagen när han var tre veckor gammal sa jag ”den här är bra”.

Magdalenasvahnvaldo
Magdalena Svahn och Valdo på kvalitetsbedömningen 2005. Foto: Eva Jangö
Thereselundmanvaldo
Therese Lundman på Valdo efter segern i 6-årschampionatet 2007.

Han fick dubbel utmärkelse både som 3- och 4-åring, blev bruksprovsetta som 5-åring och vann 6-årschampionatet i dressyr. Sedan följde en karriär i dressyreliten. När Valdo var i 10-årsåldern började det stå klart att han även var en lovande förärvare. Flera avkommor visade framhovarna i ungponnysammanhang.

– Vi har ju aldrig selekterat vilka ston han fått utan bara tackat och tagit emot. Det vi sett på de avkommor vi följt är att han sätter bra galopp på nästan varje individ, berättar Magdalena.

Värt att notera i sammanhanget är att Valdos avkommor även hävdat sig i hoppning, trots hingstens uppenbara dressyrstam.

Tillbaka till Djupvik
Avelskarriären var dock satt på paus under de mest intensiva tävlingsåren. Men 2017 när Valdo var 16 år bestämde Fredrik och Magdalena Svahn att det var dags för Valdo att komma hem till Djupvik där han är född.

Han rids dagligen. Valdo är läromästare åt en 13-årig flicka. Goda vännen Therese Lundman – piloten från 6-årschampionatet – kommer och rider dressyr på honom. Valdo är musklad, glad och pigg så kanske blir det någon start med någon av dem framöver. Men det är inte aktuellt med någon comeback i större sammanhang. Mesta ryttaren på hemmaplan är nämligen Magdalena Svahn själv som har roligt ihop med sin ponny i skogen och på dotterns lilla enkla terrängbana.

Ljuvligt snäll
– Han är så ljuvligt snäll och en riktig familjemedlem, och han klarar att skilja på ridning och avel. Jag kan rida bland stona hemma, men det är Fredrik som tar honom till seminstationen på Flemminge. När Fredrik kommer med grimman vet Valdo vad det betyder, säger hon.

En dröm har Fredrik och Magdalena fortfarande kvar. Det är att få se en avelsgodkänd son till Valdo. Därför gör de i år en särskild satsning på att värva toppston till honom. Hingstmödrar, ston som fått Elit och ponnyston med placeringar i medelsvår hoppning eller FEI-dressyr får rabatt.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden