Sverige
12 februari 2015 09:05

Toppryttare drabbas av Horse1-problem

”Det är pinsamt för mig personligen, mycket genant såklart att bolagen är i den här situationen”, säger Tim Smart om skulderna i hans olika bolag. De två toppryttarna Jeanna Högberg och Douglas Lindelöw har båda stora fordringar på hans olika bolag som inte ligger hos kronofogden.

Toppryttare drabbas av Horse1-problem
Genom turneringen Swedish Riders Trophy har Tim Smart pumpat ut pengar till svensk hoppsport. Kim C Lundin kim@witnet.se

Ridsport har tidigare skrivit om problemen för Horse1 med ett rejält saldo hos kronofogden daterat den 6 februari, sedan dess är några skulder betalda. Nu visar det sig att det finns fler krav på bolagets upphovsman.

Tim Smart, ägare till Hästkanalen och flera varumärken som Horse1, SRT och tidigare Ride-to-Rio, är hårt pressad men menar att problemen är tillfälliga.
– Om jag är skyldig till något är det att vara överoptimistisk och överentusiastisk, men det är väl inget brott försöka skapa något nytt?, säger han i en längre telefonintervju idag.

Tim Smart menar att likvidetsproblemen går över flera av hans bolag men att det är hans absoluta intention att fullfölja sitt åtagande med Swedish Riders Trophy, en av Sveriges mest penningstinna hopptourer.
– Vi är djupt inne i planeringen av touren och det är med full kraft som vi satsar framåt, när det blir dags . Betalningsproblemen är som en pågående process, vi betalar av så mycket och så fort vi kan. Jag har betalat ett antal idag. Hittills har våra leverantörer varit väldigt förstående.
– Det här är en väldigt personlig situation för mig, jag har satsat mycket egna pengar för att jag tror så mycket på vår produkt.
– Våra profilryttare får ju inte bara kontanter från oss utan även en hel del andra saker så som bilar, marknadsföringsmaterial och en del till. Jag tycker nog att båda parter vinner på samarbetet. 
– Vår förväntan är att vi skall göra rätt för oss på alla fronter, det är vår ambition.

När Horse1s bank, Den Danske bank, valde att strypa krediten blev problemen akuta enligt Tim Smart.
– Jag  skyller inte mina problem på Danske Bank men jag använde banken för att hantera brister i vårt kassaflöde. Det är naturligt för många uppstartsföretag att ha problem med ojämna intäkter och utgifter. 
– Jag tror på tjänsten med Play-funktion, den svenska marknaden är otroligt välutvecklad för den sortens tjänster som ofta tar tid att utveckla men vi är ett litet företag utan djupa fickor. 

De tre profilryttarna som kontrakterades för att profilera Horse1-kanalen  under namnet Ride to Rio var Jeanna Högberg, Douglas Lindelöw och Louise Jähde-Svensson. Det startades som en sponsring från 2013 och fram till och med hela 2015 med ekonomiskt stöd för de tre ryttarna. Projektet lades ner i höstas, och ryttarna erbjöds att följa med över till Horse1 istället. Då hade Jeanna Högberg nått landslagsstatus, varit med på VM i Normandie och Douglas Lindelöw tagit väldiga kliv uppåt på rankingen, de båda profilryttarna levererade resultat i överflöd.

Tim Smart beskriver den uppkomna situationen som tillfällig men är den verkligen bara problem för ett uppstartsföretag?
En av de tidigare profilryttarna är Jeanna Högberg. Hon vittnar om problem under lång tid, redan hösten 2013 dröjde betalningarna på hennes fakturor. Jeanna Högberg valde under hösten 2014 att inte gå med över till Horse1 då betalningarna från dem uteblivit sedan juni-2014 i Ride to Rio-projektet. I dagsläget har hon tagit hjälp av sin advokat för att få betalt för sitt krav gentemot projektet på över 150 000 kr. Horse1 hävdar kontraktsbrott i kontakter med Jeannas advokat. Enligt dem skulle hon inte ha varit tillräckligt aktiv i deras kanaler på sociala medier från juli-2014 fram till september förra året. Speciellt under VM ska Jeanna ha varit passiv. Ett djärvt påstående som enkelt kan kontrolleras. Det var många som följde Ride to Rio på Facebook och Jeannas stolthet över VM-lagplatsen gick rakt ut i etern.
– Jag lade ut massvis av bilder och bloggade så jag har på fötterna, det stämmer helt enkelt inte, förklarar Jeanna.

– För mig började problemen redan hösten 2013, då de fakturorna dröjde in på nästa år med att bli betalda. Sådant skapar självklart en känsla av osäkerhet, kan jag räkna med pengarna eller inte, inte en idealisk situation, menar Jeanna. 

– Kontraktet skulle ha löpt under hela 2015 och varit en del av min satsning mot OS i Rio 2016. Genom osäkerheten med Horse1 har jag garderat mig och sett till att ha täckning för mina kostnader ändå, jag har varit försiktig. 

Det får dock konsekvenser för framtiden även om de är hanterbara.
– Jag har planen klar för första kvartalet med träning och tävling, för resten av året arbetar jag på lösningar för att nå mina tävlingsmål. Det går ett EM i år som lockar, konstaterar hon.

Douglas Lindelöw, i dagsläget förmodligen med en klar finalplats till världscupen i Las Vegas, och en av ryttarna i Göteborg för att säkra platsen. Han bekräftar till Ridsport att han är profilryttare för Horse1.
– I nuläget är jag fortfarande profilryttare för dem. De ekonomiska problemen har redan drabbat mig men jag har inte gått vidare till kronofogden med mina krav. Vi diskuterar framtiden med Horse1.

Än så länge har det inte påverkat Douglas tävlande, under 2014 och hittills i vinter har han tävlat mycket internationellt med stor framgång.
– Min start i världscupfinalen i Las Vegas är inte i farozonen av det skälet, där täcker arrangören huvudparten av kostnaden för transport av hästen och så. Men det drabbar sannolikt resten av min tävlingssäsong på något sätt. Jag lägger min tävlingsbudget tidigt och löser det inte sig så kommer det givetvis att drabba min fortsatta karriär och satsning. Vi har ju EM här i sommar som kräver viss uppladdning med träning och tävling som kostar. Vi får helt enkelt se över vad som är möjligt om de här pengarna helt uteblir.

Douglas har sedan tidigare ett tätt samarbete med sponsorn Agria som fungerar helt oproblematiskt.
– De hjälper mig en bra bit på vägen men det är en stor bit som faller ifrån om de (Horse1) går bort. Jag måste räkna på min satsning. Jag har tät kontakt med Tim Smart och min förhoppning är såklart att det ska lösa sig. 

När profilryttarna samlades under namnet Horse1 kom unga talangen Stephanie Holmén med i satsningen. Det slogs på stort under Ryttargalan, Tim Smart delade ut 50000 kr till bästa SWB-födda häst, ett helt bord med gäster var uppbokat av Horse1. Samtidigt hade de befintliga profilryttarna stora krav på värden vid bordet Tim Smart. 

Stephanie Holmén är i Borås för att tävla om rejäla pengar i helgen. Hon är otroligt framgångsrik och kommer att få tävla i Göteborg i Lövsta Future Challenge bland annat. Stephanie är en öppen och kommunikativ ryttare när det gäller sina resultat i alla lägen, däremot är det för känsligt att prata om sponsorns pengabekymmer.
– Jag tror inte jag får lov att prata med pressen om det utan att kolla med Horse1 först, säger hon på telefon från Borås.

Bland de som har stora fodringar på Horse1 är en av deras tjänsteleverantörer. Ett av bolagen som sköter filminspelningarna Event Media Sweden AB. Bolaget ägs och drivs av Oskar Lundkvist och har idag fodringar på 162 000 kr på Hästkanalen AB (Horse1s bolagsnamn). Hans bolag omsatte 2013 runt 375 000 kr men är på uppåtgående. 

Hur går det för ett så litet bolag att hantera så stora skulder?
– Det är klart att det är svårt, vi har ju i hög grad kostnader hos underleverantörer för de fakturorna. Vi är med andra ord skyldiga andra pengar, hittills har vi klarat det genom att andra kunder betalat och genom att spara, snåla och trolla lite, berättar Oskar Lundkvist.
Han kommer även fortsättningsvis att göra uppdrag för Horse1.
– Jag och de andra leverantörerna har haft en tät dialog och vi kommunicerar mycket med Tim Smart och känner till läget. Vi försöker lösa det tillsammans över tid. Vårt jobb är ju att filma evenemangen och det gör vi. Sen kommer jag att hålla inne med resultatet tills jag får betalt.
– Nu till helgen jobbar vi i Borås med Gina Tricot och de uppdragen hjälper givetvis till, jag tror att det löser sig på sikt, menar han.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden