Världen
10 april 2018 13:30

Toppryttare med i kampen mot naturreservatet där hästar dör

Ryttare uppmanarI ett holländskt naturreservat som kritiseras hårt dog eller avlivades 157 hästar bara under mars månad. Nu ansluter sig toppryttare till dem som kräver att lidandet stoppas.

Toppryttare med i kampen mot naturreservatet där hästar dör
Charlotte Dujardin är en av dem som stöttar uppropet. Arkivbild: Kim C Lundin

Det inhängnade naturreservatet Oostvaardersplassen i närheten av Amsterdam har kritiserats många gånger och ett upprop med hittills drygt 110 000 underskrifter har skapats för att stoppa det som beskrivs som rent djurplågeri.

En av alla som har engagerat sig är dressyrryttaren Hans Peter Minderhoud, som själv är från Holland. ”Det här måste sluta” skriver han på sin Facebook. Ryttaren har besökt området och sa då till tidningen horses.nl att det var en hemsk syn.

Ska leva vilt

Det 56 kvadratkilometer stora reservatet skapades under 60-talet och djur som hjortar och konikponnyer släpptes ut för att leva vilt. Det beskrivs ofta som ett experiment som har spårat ur, inte minst för att flockarna har vuxit sig för stora i förhållande till den föda som finns i inhägnaden – särskilt under årets tuffa vinter.

Under mars månad dog 1 155 djur i reservatet, skriver statliga  Staatsbosbeheer som ansvarar för reservatet själva på sin sida. Av dem var 157 hästar, varav 137 sköts eftersom ”deras skick och beteende visade att de troligen inte skulle klara sig till vinterns slut”.

Enligt de officiella räkningarna har antalet hjortar, nötkreatur och ponnyer minskat med nära 3 000 djur, varav 417 ponnyer, sedan den 1 december.

Horse In The Light Of Dawn In Winter
Flera hundra konikponnyer lever i naturreservatet. Arkivbild: Photnaj/Istock

Dujardin uppmanar

Staatsbosbeheer har kritiserats hårt för att inte stödfodra djuren och privatpersoners försök att ge djuren mat klassas som olagliga. I mars började Staatsbosbeheer slutligen att stödfodra med hö på totalt 17 platser i naturreservatet, enligt deras egna uppgifter.

Charlotte Dujardin är en annan ryttare som, efter att ha informerats av sin dressyrkollega Hans Peter Minderhoud, vill hjälpa till att uppmärksamma omvärlden på vad som sker.

”De här djuren har ingenting och de dör i mängder. Det nederländska folket vill hjälpa men staten tillåter inte det. Vi enar oss världen över, för att öka medvetenheten” står det på Dujardins Facebook där hon uppmana fler att skriva under uppropet.

Uppropets syfte är, i korthet ”att tvinga den ansvariga organisationen att börja utfodra på råd av externa experter, att öppna området för inspektörer och press, att komma med en långsiktig plan och hålla ledningen ansvarig för denna katastrof och dess följd av djurplågeri”.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-