Sverige
25 april 2018 22:00

Torgersen till svars för EM:s glädjekalkyl

EM-skandalenTävlingsledaren vid ridsport-EM i Göteborg, Tomas Torgersen, får i GT/Expressen klä skott för den ekonomiska baksmällan efter EM.
− Tidningen insinuerar att jag gjorde saker för egen vinnings skull, och det gör mig ledsen, säger Torgersen till Ridsport.

Torgersen till svars för EM:s glädjekalkyl
Tomas Torgersen svarar på kritiken han fått i dagens GT/Expressen (arkivbild). Foto: Roland Thunholm

Att ridsport-EM i Göteborg i augusti 2017 gick med 60 miljoner i förlust har varit känt ett tag, och revisionsföretaget KPMG har analyserat orsakerna till detta i en utförlig rapport.
KPMG lyfter bland annat fram de första ekonomiska kalkylerna, som visade helt andra siffror än vad utfallet blev.

Nu lyfter GT/Expressen fram tävlingsledaren Tomas Torgersen och ger honom skulden för att EM-projektet såldes in som en ekonomiskt framgångsrik affär.
Tomas Torgersen tog fram de första ekonomiska underlagen på uppdrag av Got Event.
− De baserades på Internationella Ridsportförbundet FEI:s krav på ett mästerskap, och innehöll bara översiktliga uppgifter om kostnader för infrastruktur. Därefter gjordes en ny budget som presenterades för kommunstyrelsen, och där bidrog jag i processen, men hade inte ansvar för det arbetet, säger Torgersen till Ridsport.

GT skriver att: ”Nu kan GT avslöja att ägaren av den konsultfirma som gjorde de två allra första förstudierna och förutspådde en vinst för hela arrangemanget, själv – när arrangemanget sedan klubbats – rekryterades av Got Event som tävlingsledare i samma projekt. Utan att någon annan tillfrågades.”
− Bilden som målas upp i artikeln är att jag har gjort saker för egen vinnings skull. Jag har haft lön, och jag är inte missnöjd med villkoren, som har förhandlats fram mellan två parter, men de pengar jag tjänat på att arbeta med ridsport-EM kunde jag lika gärna ha tjänat på något annat uppdrag, säger Tomas Torgersen till Ridsport.

Got Events vd Lotta Nibell beskriver enligt GT rekryteringen av Torgersen till EM som en ”naturlig anställning” med tanke på Tomas Torgersens erfarenhet sedan tidigare och uppdrag för Gothenburg Horse Show. GT noterar också att han i många år varit general för Gothenburg Horse Show, att han har varit förbundskapten och även ”agerat sportchef” på Svenska Ridsportförbundet. Det riktiga är att Torgersen under sex år, 2004-2009, var anställd som sportchef, och därmed var den tjänsteman som hade högsta ansvaret för all tävlingsverksamhet.

I dag är Torgersen fortfarande anställd i Got Event, som utvecklingsledare för Gothenburg Horse Show.

Sedan GP/Expressen publicerade sin artikel på tisdagskvällen har Tomas Torgersen fått stöttning från många håll.
− Jag har fått mycket sympati från ridsporten och stöd från Got Event. Vi var många som arbetade hårt och tog ansvar för att evenemanget kunde bli den folkfest som vi hoppades på, och vi gjorde det för att vi brinner för hästar och ridsport.
− I ryggen har vi också ett gott ekonomiskt resultat från Gothenburg Horse Show i februari, och nu planerar vi för världscupfinalerna 2019.
När tror du att ridsport-EM och dess efterspel blir historia?
− Jag vet inte. Kanske efter valet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden