Sport
16 augusti 2015 10:45

Totilas borta – konstaterad skada

Den svarta hingsten har gjort sin sista start på EM. Matthias Rath och hans team strök hingsten från Grand Prix Special. Nu är Totilas veterinärundersökt och en skada har konstateats. (Uppdaterad text)

Totilas borta – konstaterad skada
Mycket talar för att detta var sista gången Totilas och Matthias Rath tävlade inför publik. I det här ögonblicket fanns bara lättnad och glädje över vad Matthias själv trodde var en bra ritt, helt fokuserad på att prestera för det tyska laget. Kim C Lundin kim@witnet.se

Uppdatering 150816
Totilas tränare Sjef Janssen berättar för den holländska nyhetsbyrån NOS att undersökningne på klinik under fredagen resulterade i en diagnos. Undersökningen skedde på en belgisk klinik och var grundlig.  Benhinneinflammation (periostitis) i vänster hov är en skada som tar lång tid att läka, uppemot 4-5 månader. På frågan om detta är slutet för hingstens karriär svarade Sjef Janssen att det kan det vara och jämförde Totilas många skador med Robben, en känd holländsk fotbollsspelare som var skadedrabbad under hela sin karriär.

Beskedet var väntat men bekräftades precis före lunch här i Aachen efter att rykten surrat sedan ritten torsdag eftermiddag då Matthias Rath red, nöjd med sin ritt men förbryllad över sina poäng.

Stora delar av publiken hade sin uppfattning klar, hingsten var inte rengående, speciellt i travökningarna syntes ett oregelbundet travmönster men även under andra delar av programmet. Domen i sociala medier har varit hård och skoningslös, riktad både mot domare som inte blåste ut alternativt gav låga poäng och mot den tyska lagledningen som lät Matthias Rath starta. Problemen ska ha varit synliga redan på värmningen enligt vissa källor.

Totilas hästskötare Dagmar ”Daggi” Kallenberg bloggade för oss om EM-uppladdningen och berättade allt om hur hingsten sköts. Läs den här.

Tysklands chef d’equipe Klaus Roeser lämnade följande officiella uttalande:
– Vi har studerat film  efter gårdagens ritt i Grand Prix. Vi konstaterar en taktmässig oregelbundenhet i vänster bakben. En första undersökning har inte gett någon klarhet i varifrån det kommer och det ska nu utredas grundligt. I det här läget har vi ingen förklaring till det oregelbundna rörelsemönstret.  För att skydda hästen har ryttaren, den tyska tränaren, lag-veterinären och jag bestämt tillsammans att dra tillbaka Totilas från start.

Kommentar:
Beskedet är väntat, oavsett Totilas hälsostatus. Efter en sådan ritt med de reaktioner den väckt på många plan fanns ingen återvändo. Oavsett om det varit en tillfällig reaktion, så går det inte att göra en nystart och få ett nytt färskt omdöme från domarna utan att det influerats av reaktionerna och debatten, här på plats i Aachen och på sociala medier. Frågan är om vi sett Totilas på en tävlingsbana för sista gången?
Matthias Rath, en gång betraktad som tyskt dressyrunderbarn och hjälte, måste snart ha nått gränsen för vad en person kan klara av bakslag och negativ kritik. I stallet på Schafhof finns rader av talanger, inte minst hingsten Bretton Woods. Totilas själv har mycket kvar att göra i aveln, förärvningen hittills är mycket lovande. 

Totilas i Aachen 2015:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-