Sportnytt
26 juni 2019 06:00

TR öppet för förslag till förbättringar

TävlingsreglementetNu har processen börjat med nästa generation av Tävlingsreglementet. Alla som vill kan lämna synpunkter, anonymt om man så vill, men att inte vara anonym väger tyngre.

TR öppet för förslag till förbättringar
Hur en framhoppning ska organiseras finns det många åsikter om. (Arkivbild) Foto: Fredrik Jonsving

Behöver prisutdelningarna stramas upp för att bli säkrare? Fungerar de nya bedömningarna i hoppning, A:Stilla, A:Da Capo och de andra som det var tänkt? Är det dags att sätta tydligare regler för framhoppning, och införa skritt på spåret?

Efter ett halvår med det nya tävlingsreglementet är det dags för en utvärdering, och Svenska Ridsportförbundet har nu öppnat möjligheten för alla som vill komma med inspel kring Ridsportförbundets tävlingsregler.

Kruxet är att du helst ska veta vilket moment du har synpunkter på, eller förslag kring. Det gäller alltså att vara påläst innan du ger dig in i enkäten.

Kvalregler

Bland det som har diskuterats hittills i år finns de nya reglerna för 5* meeting i hoppning, som dels kräver att alla hästar ska stå uppstallade under hela meetinget, dels innebär skärpta krav på kvalrundor i 145-hoppning.

Säkra prisutdelningar har också varit på agendan, efter en olycka i Tyskland då en ponnyryttare ramlade av sin stegrande ponny och omkom.
Juniorernas klädsel på hopptävling är ett annat återkommande diskussionsämne. Borde det vara krav på långärmad tröja?

Skärpta smittkrav?

Kanske ska vårens alla inställda tävlingar leda till nya skrivningar om smittor i TR? Eller är det tydligt nog?

Inom dressyren finns diskussioner om hur tydligt regelverket är när det gäller bett och övrig utrustning. Kvalregler är ett annat återkommande ämne som det brukar finnas åsikter omkring. Och ponnydressyrens möjligheter att åldersindela ryttarna i RÅ12, RÅ16 och RÅ Öppen, var det ett bra grepp?

Länken till förslagen finns på Svenska Ridsportförbundets hemsida  och förslag kan lämnas fram till 19 augusti. Det går bra att lämna förslagen anonymt, men förbundet skriver att inspelen väger tyngre om du berättar vem du är.

Förslagen behandlas av respektive grenkommitté, som därefter formulerar egna förslag. Under första halvåret 2020 kommer ett förslag från kommittéerna och tävlingssektionen ut på remiss. Då ges en ny chans att komma med synpunkter, inför nästa upplaga av Tävlingsreglementet som börjar gälla 1 januari 2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden