Sverige
24 mars 19:35
Ridsportplus

Tränarens advokat: ”En stor befrielse för min klient”

Våldtäktsanklagad− Att ta emot dagens friande dom var en stor befrielse för min klient, som hoppas att han framöver återigen fullt ut kan tillåtas fokusera på det han kan allra bäst. Det säger advokat Ola Tingvall efter hovrättens friande dom. Svenska Ridsportförbundet vidhåller dock att ryttarens beteende varit helt oacceptabelt.

Tränarens advokat: ”En stor befrielse för min klient”
En friande dom var helt i linje med vad advokaten och hans huvudman hade väntat sig. Foto: Arkivbild

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Sedan mars 2021 har den etablerade ryttaren och tränaren varit misstänkt för våldtäkt och våldtäkt mot barn. Han greps och häktades i slutet av maj i fjol och satt häktad fram till rättegången i tingsrätten i juli, som slutade med att han frikändes.
Åklagaren överklagade till hovrätten, som i sin dom på torsdagen kom fram till samma slutsats.

Hade förväntat sig friande dom

− Det är glädjande att de principer som ska prägla brottmålsprocessen fått fullt genomslag. Svea hovrätts dom ligger helt i linje med vad försvaret och min klient hade förväntat sig, säger tränarens advokat Ola Tingvall till Ridsport.

Han menar att målet inte i första hand har gällt huruvida målsägandena gett ett trovärdigt intryck, något som kammaråklagare Anna Elmlöv lade stor vikt vid i sin kommentar till den friande domen.

Saknades robust stödbevisning

I stället trycker han på det faktum att det saknades robust stödbevisning.
− Det var förvånande att åklagaren, trots den totala avsaknaden av stödbevisning i vissa delar, ändå valde att överklaga tingsrättens dom i sin helhet. En fällande dom i ens någon del hade enligt försvaret inneburit att domstolen hade tvingats överge den flora av överrättspraxis, som tydligt anger vilka krav som bör ställas för en fällande dom i brottmål i allmänhet och i sexualbrottsmål i synnerhet, säger Ola Tingvall.

Ola-tingvall-1000px
Advokat Ola Tingvall

Advokaten menar också att medierapporteringen i målet och kring hans klient som person har varit påtagligt ensidig.

− Min klient har nu, efter omfattande förundersökningar och prövningar i två instanser, återigen blivit frikänd för brott. Att ta emot dagens dom var i ljuset av detta givetvis en stor befrielse för honom.

− Som de flesta inser och kan ta till sig, innebär så pass allvarliga misstankar som riktats mot min klient att även hans familj och kretsen kring honom fått utstå ett moraliskt tryck, detta trots att han blev frikänd från brott redan i tingsrätten.

Han hoppas och tror att domen från Svea hovrätt nu skingrar de eventuella frågetecken som kvarstått för vissa kring hans skuld
Ola Tingvall

Ola Tingvall har varit i kontakt med sin klient efter att hovrättens friande dom kom.
− Han hoppas och tror att domen från Svea hovrätt nu skingrar de eventuella frågetecken som kvarstått för vissa kring hans skuld, och att han framöver återigen fullt ut kan tillåtas fokusera på det han kan allra bäst.

Hoppas att ingen ska tveka att anmäla

Svenska Ridsportförbundet ser inte lika positivt på den friande domen.
− Det som framkommit i förundersökningen är ett för oss helt oacceptabelt beteende, säger Ulf Brömster, ordförande i Svenska Ridsportförbundet, som hänvisar till förundersökningen där ryttaren erkänt handlingarna, men inte att de skedde under tvång, eller med någon som  var under 15 år.

Ulf Brömster tror inte att Sylve Söderstrands uttalanden kan skada förbundet på sikt.
Ulf Brömster . Photographer Roland Thunholm

− Jag vill inte värdera utslaget i hovrätten, men jag hoppas att den som utsätts ska våga anmäla, för om ingen anmäler får vi inte till stånd någon förändring, säger Ulf Brömster.

− Vi behöver få kännedom om händelser, annars kan vi inte agera. Sedan visar domen att ju tidigare kränkningar och övergrepp kommer till vår och rättsväsendets kännedom, desto bättre möjligheter är det att driva en rättsprocess.

Vi behöver få kännedom om händelser, annars kan vi inte agera
Ulf Brömster

Ryttaren har tidigare haft tränarlicens men har det inte längre, och måste därmed söka en ny diplomering för att få det.

− För att få en diplomering ska man vara en god förebild, och jag har svårt att se att han skulle få en tränarlicens, säger Ulf Brömster.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden