Sverige
6 maj 2020 10:21
Ridsportplus

Tränarens skadeståndskrav mot förbundet kan skrivas ner

Nya uppgifterSkadeståndskravet på 2,7 miljoner kan vara för högt satt. Tingsrätten vill också ha besked om diagnosen bakom tränarens sjukskrivning. Det kom fram vid den muntliga förberedelsen mellan en tidigare diplomerad tränare och Svenska Ridsportförbundet, som hölls vid Västmanlands tingsrätt för en vecka sedan.

Tränarens skadeståndskrav mot förbundet kan skrivas ner
Skadeståndskravet på 2,7 miljoner kan komma att bli mindre.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Protokollet från mötet i tingsrätten är nu klart, och där framgår att tränaren ska komma med en eventuell justering av yrkat skadestånd. Skälet är bland annat att tränaren lagt med moms som en kostnad han begärt skadestånd för. Han ska också berätta för tingsrätten vilken diagnos som var skäl till den långa sjukskrivningen.

I övrigt höll tränarens juridiska ombud fast vid att deras klient inte misskött sig på något sätt, och att det därmed inte fanns någon orsak att ta ifrån honom tränardiplomeringen i april 2017.

Olämplig från början

Svenska Ridsportförbundets advokater hävdade å sin sida att tränaren inte uppfyllde kraven som ställs på tränare ens vid tillfället för hans ansökan om diplomering.
”Hade han varit ärlig skulle han inte fått diplomeringen från början” sade Ridsportförbundets ombud. Han sade också att ”xx har vid flera tillfällen (innan diplomeringen drogs in) konfronterats med uppgifter om olämpligt uppträdande med underåriga flickor och erinrats om att sådant uppträdande inte är förenligt med SvRF:s värdegrund”.

CG Leissner, det ena av Ridsportförbundets båda ombud, vill inte närmare gå in på när och hur, och av vem, tränaren har konfronterats med dessa uppgifter.
− Men jag kan säga så mycket som att om Svenska Ridsportförbundet hade känt till tränarens privata leverne hade han nog inte fått sin diplomering, säger CG Leissner.

Vill visa TV-program

Svenska Ridsportförbundet har bett att programmet om tränaren som SVT Dold sände våren 2017 ska få tas upp som bevis, och frågan ska nu ställas till SVT.

Tränarens ombud hävdade dock inför rätten att varken det programmet eller det blogginlägg där tränaren exponerades, påverkade hans möjlighet att arbeta som ridsporttränare, utan att det först var i samband med att SvRF beslutade att återkalla diplomeringen som hans tränaruppdrag uteblev.

Kan bli formella hinder

Det är fortfarande inte helt utrett om en domstol har rätt att blanda sig i vad som skett mellan ett idrottsförbund och en medlem i förbundet. Svenska Ridsportförbundet har under processen hävdat att sådana här tvister inte hör hemma i allmän domstol.
− Tingsrätten har än så länge beslutat att det inte finns några hinder för tingsrätten att ta upp frågan om tränarens yrkande på att få tillbaka sin diplomering. Men om vi sedan också kan komma med en dom i den frågan har vi ännu inte avgjort, säger rådmannen Karl-Erik Persson vid Västmanlands tingsrätt.

Tre domare avgör

Det var förra hösten som tränaren stämde Svenska Ridsportförbundet. Han kräver dels att få tillbaka sin diplomering som han blev fråntagen i april 2017, dels ett skadestånd för de pengar han förlorat när diplomeringen drogs in.

Nu följer ytterligare skriftväxling mellan parterna och i november blir det huvudförhandling inför tre domare.

Ridsport har sökt tränarens juridiska ombud utan att lyckas nå dessa.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden