Fälttävlan
19 januari 2015 11:00
Ridsportplus

Från travet till terrängbanan

När Elenor Knutsson började rida travhästen Marseille för tre år sedan hade varken hon eller valacken tävlat fälttävlan. Nu har ekipaget tävlat internationell enstjärnig klass.

Från travet till terrängbanan
Marseilles styrka som fälttävlanshäst är framförallt hans positiva inställning. Elenor Knutsson har ridit honom i tre år.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

– Det var en ren slump att jag började rida honom. Och sedan när jag började hoppa honom tyckte han att det var jättekul, säger Elenor Knutsson som bor i Mjölby om sin tävlingskamrat Marseille. 

Den 15-årige valacken är en svensk varmblodig travhäst som började sin tävlingskarriär på travbanorna. Det gick inget vidare. Som 7-åring blev han mer eller mindre ridhäst på heltid och stod i ett stall där Elenor Knutsson red andra hästar. Hon och Marseille fann varandra och började ha kul ihop.
– Jag har aldrig tävlat fälttävlan innan. Men det finns en del fälttävlan här runtomkring så jag tänkte att jag kunde prova, säger 21-åringen. 
Och terrängen föll den hoppglade valacken i smaken. 
– Han är så positiv och vill verkligen. Hans hoppteknik är inte som en hopphästs, men den är helt okej. Det finns de som hoppar sämre. Och så är han väldigt försiktig. 

Förra året genomförde ekipaget enstjärnig internationell fälttävlan. Men resan dit har inte varit helt enkel. Framförallt var allt som gjordes i galopp en pina för Marseille första tiden.
– Han kunde verkligen inte galoppera i början. Han blev så stressad och fick nästan panik om det blev galopp av misstag. Det tog ett tag att få honom att förstå att det inte var något farligt. Det bästa sättet att få honom i galopp var att hoppa honom, för då blev det galopp automatiskt efter hindret, säger Elenor Knutsson. 

Genom att galoppera mer och mer efter hinder tillsammans med massa beröm därtill gick det till slut att få Marseille att acceptera gångarten. Han har numera inga problem med att komma under 50 straff i dressymomentet, är ofta felfri i både terräng och banhoppning och har placeringar upp till och med nationell enstjärnig nivå. 
– Hans enda svaga sida egentligen är att han har svårt för att länga på steget i ökningar. Han springer bara fortare och fortare. Men det väger han upp med sitt fina temperament. Han vill verkligen göra rätt hela tiden. 

Nu för tiden har Marseille flyttat hem till Elenor Knutssons stall. Där lägger den 21-åriga ryttaren all sin lediga tid mellan sina jobb som tidningsbud och i butik. Hon har en äldre häst också. Den köpte hon mest för att kunna rida ut med. 
– Jag var ingen tävlingsmänniska alls innan jag började med Marseille. Nu har vi vuxit tillsammans och jag tycker det är roligt att tävla. Det var inspirerande att se Marseilles utveckling och att han blev så bra. 
Dessvärre har valacken haft en lättare skada nu. 
– Jag tar detta året som det kommer, har inte planerat någonting. 

Elenor Knutsson tycker att den som inte är rädd för lite extra arbete gärna kan ge sig på att göra om en travhäst till fälttävlanshäst. 
– Det tar mer tid än med en häst som är avlad för att ridas på. Och har hästen gått travlopp har den dessutom en helt annan muskulatur. 
– De behöver tid på sig för att ställa om kroppen. Men de har ofta ganska bra huvud och gillar att jobba. Jag tycker absolut att det har varit värt den extra tiden det har tagit, säger hon.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden