Distansritt
15 februari 2017 08:07

Tre distanshästar dopades med blodkärlsmedicin

Tre ryttare och deras tränare har stängts av efter att deras hästar varit dopade under distanslopp. Hästarna hade dopats med en medicin som används vid kärlsjukdomar hos människor och det är första gången denna har hittats i dopingprov av Internationella Ridsportförbundet.

Tre distanshästar dopades med blodkärlsmedicin
Tre hästar har dopats med en ny typ av preparat. (Bilden tagen i annat sammanhang) Getty Images/iStockphoto

Tre hästar på tävling i Qatar, varav två tränas för samma tränare, var dopade med Diisopropylamin. Substansen används enligt FEI vid behandling av kärlsjukdomar och i effekten av så kallade vasodilatorer (som substansen i fråga tillhör) är i korta drag att blodkärlen vidgas och att blodcirkulationen ökar.

Internationella Ridsportförbundet meddelar att det är första gången hästar har testas poistivt för just detta ämne och att det finns på listan över ”banned substances”. Det är sådant som aldrig ska finnas i en hästkropp till skillnad från ”controlled medication” som kan användas för att behandla hästar men inte får finnas i kroppen när de tävlar.

En av hästarna vann vid det dopade tillfället en klass för unga ryttare, CEIYJ* 90 km. En annan av de dopade hästarna, 17 år gammal, har genom sina ryttare ett brokigt facit hos FEI med flera tävlingar där mål aldrig har nåtts. Samtliga tre ryttare är avstängda, likaså Qatartränaren Waleed Said Khalfan Al Saa’di  som ligger bakom två av ekipagen. Även de tre hästarna är avstängda.

VILL DU LÄSA MER OM VAD SOM HAR HÄNT GÄLLANDE DOPNINGSFALLEN, DÖDA HÄSTAR OCH FEI:S ÅTGÄRDER? HÄR HITTAR DU RIDSPORTS RAPPORTERING

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden