Sport
25 augusti 2017 12:50

Guld till Isabell Werth, tre svenskar till final

Specialen är klar med ett härligt resultat, det yngre gardet kliver fram. Die Queen Isabell Werth levererade över 83 procent, Cosmo och Sönke Rothenberger kom hack i häl och bättre enligt publiken. Cathrine Dufour tog en sensationell bronsmedalj. Therese Nilshagen är fyra.

Guld till Isabell Werth, tre svenskar till final
Segergest från Isabell Werth med sin fina Weihegold. Kim C Lundin, Kim@witnet.se

SLUTSTÄLLNING MED MEDALJÖRER OCH  SVENSKARNAS PLACERINGAR FINNS HÄR

Klassreferat 

17:25 Specialen passar Carl Hester och hans ”Barney” eller Nip Tuck som han heter ganska dåligt. För många linjer med ökad trav och ingen sax som de annars kan briljera i. Men det är långt ifrån OS-form på Carl Hester och hans Barney, medaljen är allt för långt borta på detta EM. Förhoppningsvis får publiken se mer av deras kapacitet i söndagens kür. Det är inte stora fel, bara inte den elegans, lätthet och schvng vi sett från dem tidigare, på sista medellinjen glänser det till och svensk publik hedrar Carl Hester med applåder och Barney tackar och tar emot. Totalt 76,778 procent.

17:15 Den geniale galningen Cosmo och Sönke Rothenberger har tänkt sig tillbaka till podiet nu med en individuell medalj. Det underbara travprogrammet levererar de där ökningarna andra ekipage bara kan drömma om. Lite tveksamt blir det först i övergången från skritt till piaff men Sönke klarara ut det och procenten sjunker bara ner till 80 procent. Cosmo gör de där tvåorna som ser ut som en egen gångart, samma sak med ettorna. Enda malören var efter ökad galopp en liten hicka inför bytet på slutet. så hur ska Cosmo klara medellinje i svensk stil med applåder? Sista piaffen är magisk, svaret är hur bra somm helst!! Sönke faller om halsen på sin underbara häst och han måste vara på pallen. Totalt 82,451 procent.

Cosmo och Sönke, yngst i hela klassen båda två.

17:00 Undertecknad har tippat om efter lagklassen och tror att Cathrine Dufour och Atterupgaaards Cassidy tar en medalj. Det börjar fantastiskt bra om än lite konservativt i travökningarna. Cassidy sätter inte en hov fel, vid det här laget är serier och fin piaff levererad, att procenten inte sprungit över på 70-strecket är märkligt. Fina piruetter och så bra ettor emellan med ännu en skolbokspiruett. Sista medellinjen är verkligt fin med mjuk, härlig piaff och häftigt fin passage till taktfasta applåder. Totalt 79,789 procent. Med två ryttare kvar kanske medaljtipset slår fel men Dufour hör hemma bland stjärnorna.

Atterupgaards Cassidy i stor form

16:50 Die Queen Isabell Werth och Weihegold hade en del förväntningar på sig. Passagen var magisk men ökningarna moderata, första piaffen lite trevande men kom igång fint, den andra bättre. Den samlade galoppen i skolorna var härlig, serierna utan mankemang och piruetterna likaså. Så ännu en moderat travökning, och sista medellinjen, Nu klappar publiken in henne hela vägen från X, Ullevi kokar i Werth-extas. Totalt 83,613 procent.

Weihegold och die Queen Werth

16:45 Helen Langehanenberg och Damsey FRH började fint men i första piaffen visade hingsten lite av sina gamla tråcka takter när Helen bad ofint med sporrarna. Efter att ha hackat till honom rejält slog hingsten bakut och stannade upp helt. Procenten sjönk med rätta som en gråsten även om galoppprogrammet flöt på. Sista piaffen lät Helen Damsey vandra framåt och spände inte bågen. Ryttarens ambition får aldrig vara större än hästen vilja att bjuda upp till dans. Totalt 70,84 procent.

16:40 Anna Kasprzak och hennes Donnperignon alias ”Pepe”, som älskar bananer, är väl samtrimmade. Den korta formen gör att silhuetten inte riktigt är den ideala, det är felfritt i stort men inte med rätt spänst och schwung. Men med precision och korrekta rörelser kommeman långt och Anna och Pepe är långtifrån uträknade. Sista piaffen är riktigt bra och svensk publik ger henne en värmande takthjälp in i sista halten. Totalt 74,932 procent.

16:30 Så blev det första tyska ekipage, den tyska dressyrbandvagnen har fyra ekipage i sista startgrupp, weltclasse. Dorothée Schneider och Sammy Davis Jr gör ett fint program fram till första piruetten som blir mer upp och ner när hästen tappar balansen. Sista piaffen blir inte helt bra men Dorothée håller hög lägsta nivå att det blir kürkval ändå. Totalt 73,179 procent.

16:15 Anna Zibrandtsen och hennes Arlando gör en jättefin ritt om än med några dyra missar. De slutar på 73,347 procent och får rida kürfinal i sitt första seniora mästerskap. Starkt jobbat från nästan svenska Anna som tränat med Jan Brink länge.
– Jag ska rida Arlandos gamla kür till ny musik. Jag måste lära mig hans program nu ikväll så jag har lite bråttom. Jg har aldrig ridit det men jag älskar att rida kür, sa hon till SVT.

16:00 Sista svensk ut är Therese Nilshagen med vackre svarte godkände Dante Weltino OLD. Hingsten har mäktiga travökningar och får betalt därefter, det ser så fint ut idag, underbart för framtiden. Innan skritten ligger de på 79 procent, hujeda mig så spännande. Första piaffen är så fin och domarna vill verkligen belöna dem men lite sjunker det och i galoppfattningen blev det en märklig manöver. Idag fungerade serierna som de ska, Therese är fokuserad. Första piruett så fin, ettor däremellan raka bra, andra piruett som ett skolboksexempel. Åhh det gör ont så bra det är. Sista linjen och passagen är bra, piaffen bättre och sista passagen går till publikens taktfasta jubel, helt makalöst bra ”Tessan”. Totalt 78,543 procent.
– Det känns så klart jättebra nu när adrenalinet gått ur mig. Det enda jag tänker på är att rida fint och felfritt. Programmet passar oss jättebra och Dante lyssnade på mig hela tiden och var jättefin. vi har försökt hitta formen för jag ville så gärna visa upp oss och idag känns det som vi lyckats, sa Theerese till SVT.

Heja Therese Nilshagen och Dante Weltino OLD, vilken runda.

15:50 Det blir jubel såklart när Patrik Kittel och hans ”Dude” alias Delaunay äntrar Ullevi. De rider in med ganska moderata travökningar men efter hand blir det mer uttryck även i längningarna. Den svåra övergången skritt till piaff är riktigt fin, andra piaffen har fint lyft och rytm på stället. Serierna går lite som på räls och ökningen är fin, kommer tillbaka bra. Piruetterna är jämna, snäva och fina, bytena mellan lika så. Sista medellinjen ger bra passage, finfin piaff på stället och publiken klappar in dem i takt i halten. Det blir bättre än deras gamla personbästa, härligt. Totalt 75,462 procent nytt personbästa för the Dude och Mr Kittel.
– Jag fick göra en liten snabb inridning och då blev det ett byte men jag är jättenöjd med Dude. Det var verkligen rätt beslut att ta honom, häftigt, jag är så glad för svensk dressyr, helt magiskt, vi har alla fyra kvalat till küren. Justnu känns regeln att bara tre får rida så där men i vanliga fall har vi gillat det, sa Patrik till SVT.

The Dude alias Delaunay och Patrik Kittel sätter personbästa.

15:35 En härlig häst gör entré, Deep Impact och Severo Jurado Lopez för Spanien. De har kvalat på rekordtid sedan Severos OS-häst Lorenzo sålts till Charlotte Jorst, USA. Travdelen i Specialen passar dem bra med mycket ökad trav. Övergången skritt till piaff blev inte så bra, andra piaffen bättre. Det kryper in en del misstag men det finns kvalitet i ekipaget. Totalt 

15:10 Diederik van Silfhout och Four Seasons började starkt med ett travprogram över 75 procent. En skritt som närmast likande pass jordade ekipaget rejält. Galopprörelserna flöt fint, med rena serier och mäktig ökad galopp, piruetterna är fina, något Diederik är verkligt skicklig på. Totalt 72,395 procent, hundradelar mer än Rose som sämst blir 16:e.

15:00 Det är ett öronbedövande jubel som möter Tinne Vilhelmson Silfvén och Paridon Magi, född utanför Tomelilla hos Niclas Magnusson, när de äntrat Ullevi för nu finns det publik på plats. Precision är Tinnes signum tillsammans med mjuk ridning, så även idag. Tinne håller sin häst uppe och framme i formen men utan att det blir mer uttryck i travökningarna. Fin övergång från skritt in i piaff och en riktigt bra andra piaff. Tinne jobbar, det är korrekt och serierna sitter som gjutna liksom piruetterna. Travöknignarna är lite matta men sista medellinjen levererar och jublet är öronbedövande när hon gjort sin halt och tackar Paridon Magi. Totalt 74,229 procent när de allmänna intrycken räknats in. Det innebär att Tinne är med till küren säkert.
– Jag är så nöjd med honom. Jag tappade lite energi där i början men sen kom han tillbaka till mig och på slutet hade jag jättefin känsla på honom. Han är en fin tävlingshäst, trygg och glad, arbetsvillig, det gör jobbet så roligt. Jag tyckte att han var lugn och försökte rida på men tappade honom lite då, kanske det inte spelade så stor roll, det var kanske bara min känsla, sa Tinne till SVT.

Paridon Magi i fint galopp-program.

14:40 Hollands tredje ryttare är Edward Gal och svarte hingsten Glock’s Voice. En 14:e plats i lagklassen var nog inte vad de tänkt sig men Voice var inte med på notena då. Till en början flyter det bättre och hasaktionen är jämnare men i första stravslutan blir det galoppinslag. Överhuvudtaget får de inga gratispoäng alls av domarna. Mot slutet synns den ojämna bakbensarbetet igen i piaff, travökningar och övergångar. Totalt 69,369 procent.

Sannolikt var det sista gången Glock’s Voice gick ett mästerskap.

14:20 Madeleine Witte -Vrees och Cennin har varit dyra för del holländska landslaget. Först som OS-reserv som vägrar resa, sedan som ekipaget som tappar sko i Rotterdam och inte vill starta och här på EM med en alltför spänd och fallerande första ritt. På banan idag såg de verkligt bestämda ut på att visa upp sig bättre. Men riktigt i den form de kan vara är de inte. Cennin både dyker i formen och blir kort i halsen, fattar fel galopp och är lite ostadig. Trots det kämpar Madeleine på och i galoppen blir det bättre, men passage och piaff saknar den harmoni den haft tidigare. Totalt 74,635 procent.

14:10 Emile Faurie och Lollipop är britternas fjärde ekipage och de gjorde en strålande insats för laget genom att göra sitt bästa resultat i lagklassen. Valacken såg ut att vara på hugget men Emile lotsade rutinerat och de gick mot en ny fin insats, långt bättre än deras reservplats gav löfte om. En miss i tvåorna blev dyr, likaså ettorna mellan två lite väl svepande piruetter. Med det var Lollipop resultatmässigt i stort sett där den brukar vara, totalt 70,896 procent.

13:50 Deras start i lagklassen var lite av en besvikelse men Spencer Wilton och Super Nova II är verkligt bra. En lättfotad valack med stora antennöron och ett härligt travprogram. De gör härliga travökningar, luftig passage och spänningarna från tidigare tycks borta. De sätter sina serier fint, den ökade galoppen har kraft och påskjut om än inte den största risken. Första pirueten och ettorna mellan blev inte helt lyckade men sista medellinjen är härlig, bäst hittills. Totalt 76,078 procent.

Super Nova II

13:20 Belinda Weinbauer rider Söhnlein Brilliant MJ och det här är ett nytt ekipage som domarkollegiet gillar. Söhnlein gick tidigare med Matthias Bouten och här öpnnar han upp formen och gungar väl mycket med huvudet, lägger huvudet på sned allt medan Belinda driver rätt intensivt. Totalt 71,652 procent.

13.05 Fina Stedinger-avkomman Fil Rouge, en 12-årig hingst har en ung ryttare i 24-åriga Laurence Roos. Fram till förra året red de U25 och var sexa på EM i Hagen 2016. De satte personbästa på väg hit i GP-klassen så start i Specialen är en makalös bonus. I dagens ritt blir det kort i halsen stundtals. Efter ett toabesök innan första piaffen blev övergången märklig, till nästa var de på fin piaff igen, men ack så dyrt. Kanske kom nerverna ikapp Laurence för något nytt PB blev det inte denna dag. Totalt 

12:45 Första danska ekipaget är Agnete Kirk Thinggaard och Jojo AZ, hästen som Agnete nog inte tänkt till EM. Efter inköpet av Atterupgaards Orthilia blev stoet skadat, med Cassio har det inte blivit resultat och Agnete fokuserade på Jojo igen. Idag gjorde de en verkligt fin ritt men drabbades lite av samma sak som Rose, det blev inte bättre poäng trots till exempel suveräna bytesserier. Totalt 72,942 procent.

Jojo AZ framför Annette Fransén Iacobeaus.

12:35 Äntligen dags för Rose Mathisen och Zuidenwind 1187 och deras chans att glänsa på EM. Och visst gör de det på Roses födelsedag och allt. Hingsten har en härlig passage och mäktiga travökningar, Specialen ligger fint för deras styrkor. Skritten fick fina poäng och piafen fungerar bra, et tlitet dubeltramp i passage bara, tvåorna check, ettorna check, ökning check. Heja Rose och Zuidenwind. Nu får de för lite poäng för en fin ritt. Men de fick fyrfaldigt leve från publiken och det värmer en del, en finfin ritt oavsett procent, totalt 72,372 procent.
– Det var riktigt roligt att rida idag. Det första jag kände idag när vi red in är hur han är och idag var han med mig och jag lät bli att klanta mig. Han var jätteduktig till och med lugn i skritten. Han är så ambitiös, han har massor energi och jag har aldrig för lite av den varan. Zuidenwind är lite arbetsnarkoman och det tycker jag om, sa Rose till SVT.

Zuidenwind 1187

12:20 För den otroligt vänliga och duktiga Marcela Krinke SusmejlSmeyers Molberg kunde det bara gå bättre idagens klass. De tog sig förvisso vidare men långt ifrån sin vanliga nivå. Det gick bättre men Marcela fick inte precis betalt. När hon sedan red fel väg var deras öde beseglat procentmässigt. Resten av programmet ver verkligt fint och Molberg och Marcela kämpade hela vägen fram till halten, totalt 

12:10 Det är något häftig över Ultrablue de Massa och Arnaud Serre, enda franska ekipage att ta sig vidare. Kanske är det exteriören och mekaniken, lusitano möter varmblod, men valacken ger ett både tjurigt och villigt intryck. För dem är det en seger att ha tagit sig vidare i den här konkurrensen, Ultrablue är bara 9 år. I dagens klass gör han sin nionde Grand Prix start internationellt, totalt 68,193 procent.

12:05 Anna-Mengia Aerne och Raffaelo va Bene gjorde en riktigt bra ritt och låg nära sitt personbästa. De avslutade sitt EM på ett snyggt sätt för trots fin insats med riktigt bra piaff lär det inte räcka till lördagens kürfinal, totalt 71,358 procent.
Uppdatering: Utesluten efter FEI Stewards kontroll av utrustning, mun och sidor på grund av blod någonstans.

11:50 Jordi Domingo och hans stilige Mango Statesman inleder efter att ha fått startplats efter en uteslutning och ett återbud. Ett rejält missförstånd i travslutan drog ner en annars fin inledning. De arbetar sig uppåt i programmet men dressyr är svårt, låt oss hålla med det, Mango Statesman är bara 10 år och har tiden för sig.

Starttider för de svenska ryttarna:
14:55 Tinne Vilhelmson Silfvén / Paridon Magi (SWB)
15:45 Patrik Kittel / Delaunay
15:55 Therese Nilshagen / Dante Weltino OLD

Så här går det till:
De trettio bästa har gått vidare till Grand Prix Special. Det är ett program som ofta betraktas som mer kävande än den vanliga Grand Prix-programmet. Det är mer svåra övergångar till piaff, en linje till med byten i varje och flera svåra övergångar från ökad trav på exponerade linjer. Specialen är utan ryggning och den svåra galoppsaxen och passar hästar med ork, lätt för piaff, fin ökad trav, säkra ettor och fina svepande galoppslutor.

Under ledning av Annette Fransén Iacobaeus, som är ordförande i Ground Jury dömer sju domare. Vid bortre kortsidan K – Isobel Wessels från Storbritannien, vid långsidan E – Ann Gribbons från USA, vid H – Annette Fransén Iacobaeus,  huvuddomare vid C – Francis Verbeek van Rooy från Holland, vid M – Hans Christian Mattiesen från Danmark,  på långsidan vid B –  Susie Hovenaars från Australien och bortre kortsidan vid F – Evi Eisenhardt från Tyskland.

Till sin hjälp har de JSP – Judges Supervisory Panel – med möjlighet att korrigera för tekniska felbedömningar under ritten och strax efter. Panelen består av domarna Eric Lette och Uwe Mechlem samt tränarrepresentanten Henk van den Berg.

Startlista
Onlineresultat

Foto: Mikael Persson, MiP Media

LÄNKAR
Start- och resultatlistor 
EM:s webbsida
SVT Plays sida med EM-sändningar
SVT:s alla sändningstider från EM under veckan
Veckans tidsprogram EM – alla grenar

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden