Avel
2 oktober 2015 09:09

Tretton till testridning

Här hittar du bilder på samtliga tretton hästar som klarade sig bäst i torsdagens 4-årskval där Bo Jenå och Wiveca Schenholm granskade 38 aspiranter. För vissa grupper finns det ljudinspelning med domaromdömet.

Tretton till testridning
Final countdown med Emilie Nyreröd Kim C Lundin kim@witnet.se

Med så många startande krävs det lite pusslande specielt sedan flera ryttare som Yvonne Österholm, Sandra Sterntorp, Martin Ågevall och Jacob Nørby Sørensen hade vars två hästar till start. För just 4-åringarna blir placeringen med kval sist på dagen en extra utmaning. De ska då rida fram på Kastanjegården när skymningen faller och förhållandena mellan första och sista häst i förberedelsefasen blir radikalt olika.

En uppfödare lyckades med konststycket att ha två hästar med i kvalet och få båda med till final. Ulrika Bynander fick sina två Simmebros hästar till final, Martell riden av Sandra Sterntorp och Bisquit riden av Yvonne Österholm. En bedrift i sig innan finalen ens börjat.

Startlista med samtliga hästar, Grupp indelning med tre i varje, sista gruppen två hästar
Resultat, för delsiffror klicka på varje hästs total
Omdömena innehåller ljudinspelning från domarkommentarerna för hela gruppen, hörbarheten kan stundtals vara dålig

Från Grupp 1 blev det en finalist med  Grappa Q som utvecklats en del sedan han visades på Bruksprovet tidigare i år nu riden av sin ägare Mads Hendeliowitz.
8) Grappa Q (SWB)(e Gribaldi – Jazz, uppf Nils-Gunnar Hansson, äg Segersta Equestrian) 78.2%, BT-ansluten
Omdömen 

Grupp 2 blev en verklig grand slam då samtliga tre gick vidare. Sofie Lexner visade en mycket vacker, rörlig och flott hingst med en klart intressant härstamning som ägs av hennes nya uppdragsgivare Christinelunds Dressage. En häst med mycket mjukhet och samtidigt uttryck i sina gångarter. Bruksprovsvinnaren Heston for U har fyllt på med muskler och visade åter sitt fina temperament, härligt oberörd inför en ganska välfylld Crafoord-hall. Sandra Sterntorp visade sin första häst, Simmesbors Martell som hade mycket mjukhet och gummi i kroppen, dessutom med klassiska dressyrattribut, bläs och strumpor.
3) Valerian(e Vivaldi – Florestan I, uppf Martin Sieverding, Äg Christinelund Dressage) 83.2%
4) Heston for U (SWB) 1311(e Zuidenwind – Prestige VDL, uppf Ugglarps gård AB, äg Rose Mathisen) 83%, BT-ansluten
6) Simmebros Martell (SWB)(e Insterburg TSF – First Wish, uppf Ulrika Bynander, äg Emma Karlsson) 79.8%, BT-ansluten
Omdömen 

Den tredje gruppen med Zwingfly, for Success och Ramses A gav ingen vidare till final skulle det visa sig. 
Istället kom det två finalister till genom ZZ Top som tog trettonde platsen genom sin BT-anslutning. En härlig gosse riden av Mia Runesson som inte hade några problem med energiförsörjningen, riktigt fin galopp med mycket luft. Han är nära besläktad med Odd Molly som går i 5-årskvalet. Fireball Macohl är danskfödd, en av flera Fürstenball-söner i finalfältet skulle det visa sig. Han visades fint av Marina Mattsson som fick jobba på, en häst som behöver mer styrka innan bakbensaktiviteten räcker till.
7) Fireball Macohl(e Fürstenball – Rosentanz, uppf Lise Rasmussen, äg Hannell & Tullstorp Dressage Stable) 78.4%
13) ZZ Top (SWB)(e Zuidenwind – Blue Hors Don Romantic, uppf Birgitta Dahlqvist, äg Per Runesson) 76.6%, BT-ansluten

Grupp 4 satte myror i huvudet på många i publiken och undertecknad. Tre verkligt fina individer var i ringen samtidigt men många vilade nog ögonen lite extra på den högelegante och rörlige Fusion(e Fürstenball-Topaasch, uppf Lena Nyström) som visades fint av sin ryttare Anita roslund. En härligt modern häst som på alla sätt illustrerar avelsmålet, högställd, rörlig med god aktivitet och mycket bra temperament. Poängen räckte inte till finalplats. En bekant från bruksprovet är Macacho som fortfarande är hingst och ska göra ett nytt försök på bruksprovet om han inte säljs innan dess. Han reds av sin uppfödare och ägare Jeanette Joelsson som driver Stall Goddag tillsammans med sin sambo med Per Jansson, bekant från SWBs styrelse. Jeanette hade händerna fulla med en överenergisk Macacho som verkligen biffat till sig sedan mars och idag är en riktigt klassisk dressyrhäst. Det blev fina poäng trots tempot och det blir spännande att se testridningen.
10) Macacho (SWB)(e Maserati – Camaro M, uppf/äg Jeanette Joelsson) 77.6%, BT-ansluten
Omdömen

Grupp 5 gav ytterligare två finalister, men det kunde varit fler eller andra. Gerravara(e Chippendale-Trento B) riden av Emma Jönsson är en verkligt modern, rörlig sporthäst med den så viktiga galoppen på plats, mängder med energi som krävs för en bra karriär men det blev ingen finalplats. Görklintgårds Quinto är en danskfödd hingst, premierad i Oldenburg, som rör sig med härlig schvung, mycket fint visad av Ida Håkansson, en häst som det blir spännande att se vad testryttare Patrik Kittel kan få i för växel. Kanske det döljer sig en Ferrari under den lugna ytan? Amplemento är en häst av klassisk, gammaldags dressyrmodell trots modern stamtavla. Han visades på Bruksprovet 2014 och har sedan dess fyllt ut kostymen rejält och hade lite svårt med sin balans, lite på grund av tempot. 
2) Görklintgårds Quinto(e Quaterback – Sunny Boy, uppf Jörgen Ravn, äg Dan Nordenberg) 87.8%
9) Amplemento(e Ampere – Sir Oldenburg, uppf Willy och Sybille Waidelich, äg Bjarke Laustsen) 78%
Omdömen 

Grupp 6 innehöll en del miljöpåverkade ynglingar såsom Rudolph(e Zuidenwind-Rosevelt) från Britt-Marie H-Ivarssons stostam. Hennes träning kommer garanterat att betyda att vi får se Rudolph igen, mer avslappnad.

Grupp 7 gav ytterliggare en finalist genom Yvonne Österholms fina ridning på ett sto hon kallar ”kexet”, simmebors Bisquit. Stoet växer under ryttare och är mycket energisk med fin bakbensaktivitet. Det blir extra spännande att se Patrik Kittel på den fina fuxen då hon bara är 1,60 m hög, något som inte märks med Yvonne på ryggen.
11)Simmebros Bisquit (SWB)(e Shooting Star- Florestan I, uppf /äg Ulrika Bynander) 77%, BT-ansluten
Omdömen 

Grupperna 8 och 9 levererade inte in några finalister men en helt speciell eloge går till IdaMaria Källqvist Alm som bevisar två teser. Det är en speciell känsla att rida Breeders på en häst du fött upp själv, hon visade sin egen IMK Boccherini(e Connaisseur-Bernstein) väldigt trevligt. Det andra är att dressyrryttare sannerligen inte är några veklingar utan tuffare än de flesta, det blir nämligen en ny uppfödning signerad IdaMaria om några månader.

Tre på väg i fin galopp, IdaMaria Källqvist Alm på IMK Boccherini

Grupp 10 visade sig innehålla segraren Final Countdown riden av 4-årsspecialisten Emilie Nyreröd som haft hästar ”på pallen” här de senaste åren. Final Countdown fick tummen ner av AVN vid Bruksprovet 2014, om de sett honom i kvalet så tror jag att de kanske tänker ”synd på så rara kulor”. En härligt rörlig och samarbetsvillig häst, mycket mekanik i traven och kraft kvar till galoppen. Den fria skritten var riktigt bra men det höga skrittbetyget förvånade ändå. En stor häst med mycket rygg gjorde att Emilie såg liten ut, ovanligt med vår senaste landslagsryttare.
1) Final Countdown(e Fürstenball – Brentano II, uppf Heinz Willmann, äg Susanne Nyreröd)89%
Omdöme 

Grupp 11 innehöll en verklig höjdpunkt, en trevlig bekantskap och en häst med en benställning som gör ont att se i aktion, något domarna borde kommenterar. Santana är en härlig fux, en dam med oändlig energi och Sandra Sterntorp hanterade det utmärkt. Galoppen var i en helt fenomenal uppförsbacke med härlig gest. En mycket elegant långbent dam med bra bakbensaktivitet. Sigrid Bergåkra visade döttrarnas söta sto My Friend och ska ha en stor eloge för att hon alltid visar god hästvänlig unghästridning med känsla för hästen. 
5) Santana(e Scolari – Hochadel, uppf Carsten Haack, äg Johan Ifverson, Lena Nyström) 80%
Omdömen 

Sista gruppen innehöll 2014 års RIKSsto-segrare Romeona(36)(e Blue Hors Don Romantic-Briar) som behöllit sin rörlighet men hade lite brist på energi trots att fodertillförseln varit god. det räckte inte riktigt till final trots att Martin Ågevall jobbade på, i galoppen visade stoet bättre aktivitet. Det blev ännu en häst visad av Yvonne Österholm som tog den sista finalplatsen. Stoet Dorina(F.2) är den tredje av Per-Arne Perssons uppfödningar att gå till final. Hon är en mycket elegant dam med härlig rörlig trav och mycket galopp, långbent och med vacker sida.
12) Dorina (F. 2) (SWB)(e Belissimo M – Don Schufro, uppf/äg Per-Arne Persson) 76.8%,  BT-ansluten
Omdömen 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden