Hoppning
20 september 2017 16:16

Triton Hästak såld – Alexander ny ryttare

Den godkända hingsten Triton Hästak är såld. Köparen har länge haft ett gott öga till Triton och nu blir det Alexander Zetterman som ska tävla hingsten.

Triton Hästak såld – Alexander ny ryttare
Triton Hästak och Joel Andersson i Scandinavium. Kim C Lundin, Kim@witnet.se

Royne Zetterman har länge haft ögonen på Triton Hästak (SWB f -12 e Cabachon-Winningmood vd Arenberg- Carpaccio, uppf Hästak AB)  och ville gärna köpa honom redan som 4-åring.
– Han har gått bra hela tiden och är en jättejättefin häst. Kapacitet, försiktig, tuff – en mästerskapshäst som jag bedömer det, säger Royne, som nu har köpt hingsten tillsammans med Knut Axel Nordenbelt och Mats Håkansson.

Triton Hästak godkändes som hingst 2016 i SWB. Han hade då som 3-åring fått 46,5 poäng på gångarter och 48,5 på hoppningen med en 9:a för sin galopp. Han har mycket framgångsrikt tävlat med Joel Andersson. De blev trea i Breeders Trophy 2016, gick SWB Trophy i Göteborg och var i final i Falsterbo som både 4- och 5-åring. Triton var uttagen till unghäst-VM och är färdigkvalad till Breeders Trophy i år.

Alex tar över tyglarna
Slutligen blev det läge för affär och då gick det fort. Alla involverade var på olika håll, Royne exempelvis på fiske i Lofoten. Hingsten köptes utan att provas och har angjort Skåne.

Alexander Zetterman kommer att bli ny ryttare på Triton, men eftersom han är på en tävlingssejour utomlands under hösten inleder Royne.
– Förmodligen rider jag honom i Breeders och på Elmia. Sedan blir det vila och därpå tar Alex över, säger Royne.

– Det är väldigt glädjande. Det är en lovande häst med fin stam och jag ser mycket fram emot det, säger Alexander.

”Största affären”
Hästaks Christina Kjellsson är i belgiska Lanaken för unghäst-VM.  Uppfödningarna Thelma Hästak och Selma Hästak, helsystrar med stammen Heartbeat undan elitstoet Hermine (BWP f -07 e Comes vd Heffinck-Darco-Voltaire), ska gå unghäst-VM med Joel Andersson.

Hästak hade ännu en häst uttagen i Triton, som istället för att fara till Lanaken åkte till Royne Zetterman i förrgår.
– Triton är redan levererad till sin nya köpare innan vi åkte hit. Det var den snabbaste och samtidigt den största hästaffären vi gjort. Härligt med kunder som vet vad de vill ha och inte ens behöver provrida utan är beredda att anpassa sig till hästen, säger Christina på telefon från lastbilen.
– Vi har alltid varit väldigt glada för Triton med sitt fina temperament, han har alltid varit okomplicerad, lätt att rida ut på och att ha på tävling, hur enkel som helst. Jag tycker det är synd att inte fler uppfödare förstod hur fin han var och använde honom mer i aveln. Samtidigt är jag glad för att vi själva har passat på och tagit en del avkommor för vi har alltid vetat vad vi hade, menar hon.

Glada för svenk ryttare
Nu ser Kjellsons fram emot att se Triton under svensk flagg även fortsättningsvis. Det kunde dock ha blivit en utländsk köpare om inte Royne Zetterman med kompanjoner hade slagit till så snabbt.
– Det var tänkt att han skulle ha visats för spekulanter här nere i Belgien, men det känns väldigt roligt att få se Alexander Zetterman på en av våra uppfödningar. Fantastiskt skoj att Triton stannar i Sverige, i alla fall ett tag, säger Christina Kjellson.


En 3-årig Triton med Joel Andersson på Bollerup. Foto: Kim C Lundin


Tritons bruksprovsporträtt 2016. Foto: Laila Berglund/Fotoform

Kim C Lundin/Madeleine von Koch

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden