Avel
26 februari 2013 09:45

Trots få hingstar – bättre ekonomi för bruksprovet

Sju hingstar har rekommenderats vidare till bruksprovets andra fas utan kvartssamtal med nämnden. Med så få kan man undra hur årets bruksprov ska gå ihop ekonomiskt. Men ASVH:s vd Karl-Henrik Heimdahl har lugnande besked.

Det handlar om 4- och 5-åriga hingstar samt prestationshingstar som nu fått tummen upp för fortsatt prov. Ytterligare tio ska under förmiddagen sitta med nämnden i så kallade kvartssamtal, där nämnden ska tala om för hingstägaren vad som behöver förbättras för att hingsten ska ha en chans att bli slutligt godkänd. Hur många som efter det samtalet väljer att gå vidare blir klart under eftermiddagen.

– Även om det bara skulle bli de som rekommenderats vidare direkt kommer vi att göra ett betydligt bättre resultat i år än i fjol. Vi har budgeterat för en minskning och jag hade tagit höjd för det här, säger ASVH:s vd Karl-Henrik Heimdahl.

Han påminner också om 3-åringarna och de direktkvalificerade hingstarna som utgör ett tillskott till skaran av hingstar som kan bli godkända.
– Däremot tänker vi ju inte tumma på kvalitén bara för att det är färre hingstar anmälda i år. Går några till vidare från kvartssamtalen går vi plus, annars är det tack vare gjorda besparingar plus minus noll i alla fall. I år har vi mindre bemanning, mindre webb-tv-sändningar, som var väldigt dyrt, och billigare fotografering av hingstarna. Givetvis inte samma kvalité på bilderna på grund av det men ändå bilder på varje hingst. Allt detta sammantaget gör att det inte blir något katastrofresultat i år, försäkrar Karl-Henrik Heimdahl.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden