Världen
12 september 2018 00:36

Tryon redo för orkanen Florence

Ryttar-VMArrangörerna på VM i Tryon säger att de är redo om fruktade orkanen Florence når dit från kusten där över en miljon människor har börjat evakueras. "Tryon är lite av en säker zon vid sådana här väderfenomen," säger VM-anläggningens vd Sharon Decker.

Tryon redo för orkanen Florence
Vid 17-tiden på måndagen dundrade regn och åska in över Tryon, och all träning på arenorna avbröts omedelbart. Nu är orkanen Florence på väg. Foto: Roland Thunholm

På tisdagen började evakueringen av över en miljon människor i den amerikanska delstaten North Carolina där Ryttar-VM pågår. Orkanen Florence väntas nå kustområdet på torsdag eller fredag.

VM-anläggningens vd Sharon Decker höll en presskonferens med anledning av vädret på tisdagens eftermiddag och hon sa att de är redo och förberedda för orkanen om den skulle nå hela vägen till Tryon som är ungefär 50 mil från det område som nu har börjat evakueras.

Tryon ligger som i gryta, omringat av berg, och brukar därför klara sig hyfsat bra från stormar och orkaner.
– Tryon är lite av en säker zon vid sådana här väderfenomen, det är hit som andra evakueras och förra året hade vi 600 hästar som evakuerats från orkanen Irma här, säger Sharon Decker.

Även om inte orkanen når hela vägen till Tryon är det möjligt att ovädret kommer att märkas av på VM-arenan ändå. Men anläggningen har prövats av vädergudarna tidigare.
– Vi vet till exempel att den klarar stora mängder regn. Och vi har klarat att evakuera 12 000 personer från arenan tidigare. Vi har en plan om det skulle hända igen, och vi vet var ryttare, hästar, funktionärer och andra som här är kan känna sig i säkerhet, säger Sharon Decker.

Fälttävlans terrängprov går på lördag, men om det blir för stor väderpåverkan kan provet flyttas eller terrängen kortas.

Såväl arrangören som FEI och de nationella förbunden får ständig uppdatering om väderläget och de svenska ryttare Ridsport har pratat med är medvetna om situationen. Om det kommer att se ut om Florence tar sig till Tryon kommer uppdateringarna att komma tätare än vad sjätte timma som det är nu.

Det finns också reservaggregat som ska ge ström till tävlingsområdet om den ordinarie elleveransen bryts.

Planen är är att de svenska hopphästarna ska flygas från Europa till Charlotte i North Carolina under onsdagen. På grund av vädret kan det bli problem att flyga ut och in hästar till mästerskapet. På VM-anläggningen i Tryon finns det dock extra stallplatser om hästar inte kan lämna anläggningen som planerat. Flygbolaget som flyger hästarna avgör om det är säkert att flyga dem eller inte.

Följ väderutvecklingen på arrangörens webbplats.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden