Hoppning
5 augusti 2021 12:29
Ridsportplus

Tummen upp för de svenska hästarna

OS i Tokyo All In, King Edward, Indiana och Ermindo W klarade alla torsdagens veterinärbesiktning utan något darr på ribban - de svenska hästarna verkar trivas i Tokyo, konstaterar landslagsveterinären Rasmus Westgren. Storbritannien, som toppade den individuella finalen, har dock fått kalla in sin reserv på grund av skadad häst.

Tummen upp för de svenska hästarna
Peder Fredricson visade upp en fräsch All In. Foto: FEI/Christophe Taniére

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det har pratats mycket om värmen och den höga luftfuktigheten i Tokyo inför de olympiska spelen, men dagen efter en rafflande individuell OS-final – där tre svenska hästar gick på max – kan landslagsveterinären Rasmus Westgren konstatera att det inte är bara är nackdelar med värmen.

– Hästarna ser ut att ha tagit den hoppningen de har gjort hittills på ett väldigt bra sätt – de ser pigga och fräscha ut, och det verkar som om de trivs i klimatet.

Rasmuswestgren_staende
Landslagsveterinär Rasmus Westgren. Foto: Roland Thunholm

Inför torsdagens besiktning har All In, King Edward, Indiana och reservhästen Ermindo W tagit det lugnt.

– Idag har det mest handlat om att göra så lite som möjligt, de har varit ute och gått och longerats lite lätt. Våra hästar är i bra form och det handlar mer om att återhämta sig och mjuka upp kroppen.

Värmen gör att musklerna inte behöver värmas upp riktigt på samma sätt som i ett kallare klimat.
– Det går att minska ner på antalet steg som hästarna tar på ett helt annat sätt, vilket sparar dem, menar Rasmus Westgren.

Medan Sveriges fysioterapeut har koll på muskler och kropp, så är det viktigaste för Rasmus Westgren och hästskötarna att se till att hästarna dricker tillräckligt.
– De får inte tappa för mycket i vikt eller blir uttorkade – det är sådant som vi övervakar hela tiden.

51357984782_7671bd189a_k
Henrik von Eckermann och King Edward. Foto: FEI/Christophe Taniére

Ensamma om att hoppa skolöst

Peder Fredricson har ridit All In utan skor under en längre tid, och även Henrik von Eckermann har plockat av skorna på King Edward sedan i vintras – något de dock är rätt ensamma om i OS-startfältet.

– Jag har inte sett några andra hästar här utan skor, det kan finnas någon men inte som jag vet om. Men det verkar ju fungera väldigt bra på våra hästar, konstaterar Rasmus Westgren.

Som det ser ut här så är det helt optimalt för barfotafötter.

Han erkänner dock att det är något som han haft en del funderingar kring, rent praktiskt, innan det svenska teamet kom till Tokyo.

– Ja det är väl något som jag som veterinär kunde vara lite orolig för innan ett sådant här mästerskap, när man kommer med två hästar som går barfota – hur ytorna runt omkring ser ut, om det skulle kunna slita på hovarna. Men som det ser ut här, med gummimattor på många ytor till och från banorna, så är det helt optimalt för barfotafötter.

Faciliteterna verkar uppskattas av de flesta, både två- och fyrbenta.
– För att vara så här mitt inne i stan så kunde det nog inte ha varit bättre. Det är svalt i stallarna, bra träningsmöjligheter och gräsytor där hästarna kan äta lite gräs och rulla sig – leva lite hästliv också, säger Rasmus Westgren.

51358958023_2788063fc1_k
Malin Baryard Johnsson och Indiana. Foto: FEI/Christophe Tanière

Avbräck för Storbritannien

Redan innan besiktningen stod det klart att Storbritannien får klara sig utan Scott Brash och hans Jefferson. Valacken var fräsch under torsdagsmorgonen, men Brash skriver på Instagram att veterinären upptäckt en mindre svullnad i ett framben vilket fått honom att stryka sig från lagtävlingen. Detta innebär att gårdagens segrare Ben Maher och Explosion W nu har sällskap av Holly Smith/Denver och Harry Charles/Romeo 88.

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Scott Brash (@scott.brash)

Kval och final

OS fortsätter nu med den första lagklassen i morgon fredag, där Peder Fredricson/All In, Henrik von Eckermann/King Edward och Malin Baryard Johnsson/Indiana rider. Klassen börjar klockan 12.00 svensk tid och har 57 ekipage – 19 lag – till start. Samtliga lag startar på noll fel, och Sverige går ut som lag nummer tolv.

De tio bästa lagen efter fredagens klass går sedan vidare till lagfinalen på lördag, och börjar återigen om på noll fel.

Deltagande lag

Argentina, Belgien, Brasilien, Egypten, Frankrike, Irland, Israel, Japan, Kina, Mexiko, Marocko, Nederländerna, Nya Zeeland, Schweiz, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och USA ställer upp med lag och tre ekipage vardera.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden