Veterinärt
16 januari 2017 12:31

Tuppspatt – vad är det?

Uttrycket tuppspatt eller tuppskritt dyker upp då och då, senast i fallet med Handsome O. Vad innebär det för en häst?

Tuppspatt – vad är det?
Häst med tuppspatt

Tuppspatt, eller tuppskritt, är förenklat beskrivet knyckiga hasrörelser på ett eller båda bakbenen, framförallt i skritt men det kan ibland synas i trav som en lite udda hasaktion. På norska och danska kallas det hanetritt, på holländska hanentred och på engelska stringhalt. Tuppspatt är inte samma sak som spatt, en artros i hasens glidleder, som kan vara smärtsam och ge hälta.

I fallet med Handsome O gjorde den danska veterinärkliniken Højgårds Hestehospital en genomgång om vad det innebär för just den här hingsten och vad det mer generellt kan innebära. Det publicerades på danska på deras Facebook-sida 12 januari. 

Højgard Hestehospital om tuppspatt
Det korta svaret på vad tuppspatt är ger att det troligtvis inte är förknippat med smärta för hästen. För hästägare är det olyckligt eftersom det inte är ett optimalt rörelsemönster för en dressyrhäst. En del hästar kan ha ryggmärgs- eller nervproblem som aktiveras vid vissa tillfällen eller slumpmässigt och då visar hästen på de här symptomen.

Tuppspatt är en rörelsestörning som ses på ett eller båda bakbenen. Det ger en onaturlig sammanböjning av hasleden där benet förs med stor kraft uppåt och framåt. Tuppspatt förekommer mest i skritt, ibland i trav och i enstaka fall även i galopp.
Förekomsten av tuppspatt kan komma och gå.  Ibland förvärras det av ryggning, vändningar, efter att ha stått stilla, på fast underlag, om hästen hetsar upp sig och vid kallt väder. Vid riktigt svåra fall kan tuppspatt ge ett mycket avvikande rörelsemönster, där hästen slår bakbenen i buken eller ”kaninhoppar” på bakbenen.

Orsaken till tuppspatt är ännu delvis okänd. Mycket pekar på att det hänger samman med nervskador i ryggmärgen i hals- och bröstrygg som den troligaste orsaken. När nerver skadas kan de bli överkänsliga och därmed ge musklerna en för kraftig signal som ger en överdriven rörelse. Orsaken till nervskadan kan vara medfödd eller uppstå vid ett trauma/olycka. 

På Højgard finns ett team med veterinärer som alla bidrar till utredningen kring sådana här patienter. Teamet leds av Louise Husted som är specialist på nervsjukdomar.

Vad kan man göra åt tuppspatt?
Först måste orsaken till att hästen har tuppspatt hittas, det kan vara nog så svårt. Ofta används uteslutningsmetoden då det kan vara mycket svårt att hitta skador på nerver i och kring ryggmärgen.
Är orsaken nerv- eller muskelskada kan man försöka med olika medicinska behandlingar eller med att operera runt om nerver och muskler i området, men det är inte en god prognos för fullt tillfrisknande.

Den nyaste behandlingen för tuppspatt är botox-behandling. Botox förlamar de hyperaktiva musklerna, dessvärre är behandlingen inte väldokumenterad och den är mycket kostsam. Andra orsaker som kan ge tuppspatt är blodproppar, cancertumörer, ledinflammation, infektioner, förgiftningar och skador på vissa områden i hjärnan.

Sjukdomar som patella-upphakning, muskelinflammationer och ryggont kan ge liknande rörelsemönster och därför förväxlas med tuppspatt.  

Film från undersökning på kliniken

Fallet  Handsome O

För hingsten Handsome O är det speciellt olyckligt med tuppspatt. Som segrare på premieringen 2015 i KWPN var han predestinerad till att visas upp för godkännande i fler avelsförbund i likhet med de andra hingstar Kristin Andresen äger. Han var dessutom tänkt som framtida dressyrhäst åt dottern Alexandra Andresen som sedan tidigare bland annat rider Belamour.

Hans avelsvärde och framtida värde som sporthäst föll kraftigt samtidigt som problemen konstaterades. Enligt Kristin Andresen kan han användas för skogsridning men aldrig tävla. Undersökningen på Højgard Hestehospital och sedan MRI-skanning på Helsingborgs Djursjukhus visade på förändringar i halsen på flera ställen.

Kristin Andresen har tidigare försökt påvisa att avkommor till OS-hingsten Johnson, far till Handsome O, nedärver tuppspatt. Det är otroligt svårt att belägga med fakta då diagnosen tuppspatt kan ha så många olika orsaker och hingsten har över 1800 avkommor i KWPN.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden