Fälttävlan
16 september 17:15
Ridsportplus

Tuva Rosencrantz om steget från YR till senior

Ung i ridsportenHon har ridit Segersjös internationella tävlingar, tagit NM-silver i lag i år och gjort två EM för unga. Tuva Rosencrantz är nästa ryttare ut i Ridsports serie Ung i ridsporten och berättar bland annat vad platsen i Agrias Fälttävlansakademi betyder för henne.

Tuva Rosencrantz om steget från YR till senior
Tuva Rosencrantz och Cassens Coco Valentina i CCI3* i Maarsbergen 2021. Foto: Victor Krijt

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

21-åriga Tuva Rosencrantz och Cassens Coco Valentina (HANN sto f 2011 e Canstakko-Calido I, uppf Marion und Carsten Voss, äg Jessika Rosencrantz) har redan hunnit med en hel del trots sina unga år, bland annat ett JEM och ett YREM.

Hon är en riktig tävlingskompis och vi har alltid kul ihop.

Tuva Rosencrantz om sin häst.

Nu ingår ekipaget i satsningen Agria Fälttävlansakademi, med syfte att lyfta unga, lovande fälttävlansryttare till mästerskapsnivå och samtidigt sprida ett budskap om allsidig träning och gott hästmannaskap.
– Det känns väldigt roligt och kommer att vara lärorikt. För mig kommer det väldigt rätt i tiden, säger Tuva Rosencrantz som bor på Ekerö utanför Stockholm.

Hon gör sitt sista år som Young Rider och uppskattar att få lite extra hjälp och stöttning under den ofta ganska svåra övergången till att börjar tävla som senior.
– Vi får verkligen hjälp med helheten i akademien, fortsätter hon.

Köptes på auktion

Cassens Coco Valentina hamnade hos henne för snart sex år sedan. Stoet köptes in via en auktion på fälttävlanshästar efter att ryttaren sett en film på henne. Då hade hon startat tvåstjärnig klass. Tuva Rosencrantz började arbeta med hästen samtidigt som hon red och tävlade ponny.
– Att ha gjort den här resan tillsammans med min häst känns väldigt kul. Vi har lärt av varandra. Det är en personlig häst och vi känner varandra utan och innan. Hon är en riktig tävlingskompis och vi har alltid kul ihop – både i med- och motgång.

370784752_831778481815059_1737113846898123320_n
Tuva Rosencrantz och Cassens Coco Valentina tränar gärna dressyr och ryttaren har jobbat på Lövsta. Foto: Privat

Hennes hästintresse kom genom mamma som själv har ridit.
– Det är kul att dela det intresset med henne och hon är alltid med på tävlingar, säger Tuva Rosencrantz.

Det var fälttävlansprofilen Ulf Johansson som fick henne att testa fälttävlan när hon var elva år, detta efter en hoppträning han hade haft för Tuva Rosencrantz och det russ hon hade då.
– Jag fastande med en gång, men mitt russ tyckte inte det var jättekul och stannade alltid en gång på varje hinder.

Tävlandet kom igång på C-ponny.
– Jag gillar så klart farten och spänningen i terrängen men det som gjort att jag håller kvar vid fälttävlan är allsidigheten. Man måste vara bra på alla tre grenar och får göra så mycket roligt, fortsätter ryttaren som beskriver sig själv som petig med detaljer.
– Och så har jag ett stort tålamod. Jag kan sitta och traggla grunder och detaljer länge.

Tränat mentalt

– Mina svagaste sidor har nog varit det mentala. Jag sätter stor press på mig själv, det kommer inte från någon annan. Men det kan vara både positivt och negativt, det betyder ju att jag vill mycket, men också att jag blir väldigt nervös. Men det blir bättre och bättre eftersom jag har tränat mycket mentalt.

Fälttävlansryttaren har också ett lite extra intresse för dressyr och har bland annat jobbat på Lövsta under guidning av flerfaldiga OS-ryttaren Tinne Vilhelmson Silfvén. Hon har även sin häst inackoderad hos dressyrtränare.

Hon kombinerar satsningen på ridning med att arbeta deltid med produktutvekling på ett it-företag, ett jobb som är flexibelt både när det gäller plats och tid och därför bra att kombinera med hästarna.

Mellan raderna går det att utläsa en liten oro hos henne över hur det kommer att bli som seniorryttare.
– Ja, det är lite svårt med bara en häst. Jag får inte så mycket rutin som jag skulle behöva ha. Nu letar jag efter en häst till som jag kan träna mot mästerskap. Och kanske att jag börjar plugga nästa år. Men någon fortsatt satsning på hästarna blir det, säger ryttaren som också har börjat ta emot andras hästar för träning.

Ridit två EM

Hon har ridit ett JEM och ett YREM med Cassens Coco Valentina, men till det pågående Europamästerskapet räckte resultaten inte riktigt till. Genom åren har det också bland annat blivit NM-silver i lag, individuellt JSM-silver och och flera internationella starter upp till och med trestjärnig klass.

Hon ser fram mycket mot träffarna med Agria Fälttävlansakademi under vintern.
– Jag tror vi blir ett härligt gäng, jag känner några av de andra tjejerna sedan innan och tror vi kan ha kul i hop.
– Det är ju en extra lång vinter för fälttävlansryttare och kan vara lite svårt att hitta inspiration när det är mörkt och kallt. Men nu får man lite att träna på och extra pepp.

Alla intervjuer i serien Ung i ridsporten

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden