Avel, Dressyr
19 augusti 2022 16:24
Ridsportplus

Två svenskar får wild card till UVM

UVM i dressyrDet hör inte till vanligheterna att svenska ekipage kvalar till UVM för andra stamböcker. Men i år har två ekipage lyckats med det. "Det känns såklart jätteroligt", säger Sofie Lexner som kvalat med 7-åriga Kavira.

Två svenskar får wild card till UVM
Sofie Lexner och Kavira i finalen för 7-åringar i Falsterbo. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

De var överlägsna segrare i 7-årschampionatet i Falsterbo, Sofie Lexner och Kavira (KWPN, sto, f-15, e Franklin – Sorento, uppf P.P.W. Janssen, äg Christinelund Dressage AB).

Med resultatet 84,215 procent blev Kavira bästa 7-åring, men något UVM under svensk flagg kunde det inte bli, eftersom dressyren till skillnad från hoppningen inte har några wild cards att dela ut.

Fick göra en programridning i Holland

Wild cards kan bara fås genom hästens eget förbund, och redan efter segern pratade Sofie Lexner om att åka till Holland och försöka rida till sig ett wild card.
− Jag pratade också med förbundskapten Bo Jenå och han tyckte att jag skulle göra det. Så vi åkte till programridningen i Holland, och hon gick minst lika bra där som i Falsterbo.

− Vi är förstås jätteglada. Holland har ett extremt starkt lag redan, som det är svårt att ta sig in i, så jag ser verkligen fram mot detta.

Sofie Lexner rider alltså för KWPN med allt vad det innebär med orange ridkavaj och uppstallning med holländarna.
− De var väldigt tydliga med att jag rider för holländarna, så det är dem jag hänger med.

Hur är din holländska?
− Den är rätt krasslig tyvärr.

Sofie Lexner blir inte den enda svenska ryttaren som startar en KWPN-häst vid unghäst-VM. Även 5-årige Maddox Mart, riden av utlandsbaserade svenskan Jessica Lynn Thomas, lyckades övertyga uttagningskommittén och ekipaget togs ut till unghäst-VM i dressyr i Ermelo i Nederländerna 8-11 september. Det berättar ryttaren på Facebook.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden