Fälttävlan
10 maj 2014 18:34

Två svenskar kvar i Badminton

(Uppdaterad med bildspel) Ludwig Svennerstål/Alexander och Johan Lundin/ Johnny Cash stod för varsin felfri runda på hinder när fem svenskar har blivit två efter terrängen i Badminton. Alexander är nia och Johnny Cash 14:e inför hoppningen.

Två svenskar kvar i Badminton
Johan Lundin plockade fram all sin rutin och skicklighet när han lotsade Johnny Cash felfritt på hinder runt terrängen. Trevor Holt

Ludwig Svennerstål och Alexander gick ut som nummer 10 i terrängen. Det svenska ekipaget bjöd på en del dramatik, bland annat då ryttaren tappade ena tygeln i nedhoppet i första vattnet och när Alexander hakade i hinde 18A något. Men Ludwig Svennertål visade prov på god balans och akrobattalanger båda gångerna. Ludwig Svennerstål fick också vänta en stund på banan då en ryttare före honom rubbade ett rivningsbart hinder. 

Svensken såg inte ut att rida mot klockan överhuvudtaget och fick en hel del tidsfel. Han var dock felfri på hinder, något som bara tre ekipage av de första tolv har lyckats med. 

Terrängen är tuff, så tuff att många av hästarna har sett ut att tappa sugen en bit in i banan. De stora hindren i kombination med regnskurar och ett inte helt perfekt underlag kräver en hel del. Av de första tolv ekipagen har bara fyra gått i mål. Ytterligare två ryttare, Nicola Wilson och Caroline Powell, har strukit sig innan terrängen.

(Uppdatering 14.22) Viktoria Carlerbäck fick problem tidigt i banan. Vid hinder nummer 5 – den första tekniska frågan med en kulvert på en kulle följt av två smalhinder i nedförsbacke efteråt – sprang hennes Volt af Källstorp förbi och fortsatte sedan i full fart framåt en bra bit innan Viktoria Carlerbäck fick ordning på grejerna. Problemen fortsatte sedan och vid vattnet var tävlingen slut för svenskan. Sex ekipage av de första 16 startande har gått i mål. Ludwig Svennerstål ligger trea. 

(Uppdatering 16.10) Svårigheterna för ryttarna ute på banan fortsätter. Av de 38 startande har 15 tagit sig i mål. Ludwig Svennerstål ligger sjua med 72 straff efter att ha fått drygt 18 straff för tiden terrängen. Elva ekipage är felfria på hinder. Ett av dem är Paul Tapner/Kilronan, Australien, som fortsätter att imponera i tävlingen. Han ledde efter torsdagens dressyr och låg tvåa efter fredagens dressyr. Han leder tävlingen trots över 20 straff för tiden i terrängen. Två av dem som låg före Sara Algotsson Ostholt på resultatlistan är ute ur tävlingen, likaså Mark Todd som svenskan delade femteplatsen med. 

Förhållanderna har blivit något bättre under eftermiddagen då regnet nästan har gett upp helt och hållet. Det är dock blåsigt. Underlaget ser ut att hålla ganska bra. 

(Uppdatering 17.40) Sara Algotsson Ostholt och Reality började bra och klarade de inledande svårigheterna. Ryttarinnan fick visserligen jobba och stötta sin häst ordentligt, men det såg säkert ut på hinder ända till hinder nummer 22-23, klassiska Huntsman Close. Sara Algotsson Ostholt valde den långa vägen, men Reality förstod inte riktigt uppgiften på det sista delhindret – en väl tilltagen spets. Hon ställde sig på den och mer eller mindre trillade ned. Sara Algotsson Ostholt trillade av, men reste sig upp efter fallet. 

(Uppdaterad 18.20) Ludwig Svennerstål och King Bob fullständigt åt hindren i terrängen och gick i mål felfria på hinder. Efter målgång uteslöts ekipaget. Johan Lundin gjorde en felfri runda med Johnny Cash och ligger just nu på 14:e plats. Ingenting såg svårt ut för ekipaget.
– Det var en fantastisk runda. Det kändes enkelt. Banan passade oss bra, säger Johan Lundin som inte blev påverkad av alla uteslutningar och avtrillningar. 
– Jag var fokuserad på mitt och följde min plan. Och det funkade, säger han.

Ludwig Svennerstål och Alexander är nia när ett fåtal ekipage återstår. 

Terrängen har fortsatt i samma stil som den började. 31 ekipage är kvar i tävlingen just nu. 

(Uppdatering 19.00) Efter en dramatisk dag återstår 35 av de 83 startande ekipagen efter terrängen. Det är inte otroligt att ytterligare någon försvinner från startlistan inför söndagens banhoppning. Ludwig Svennerstål är nia efter att ha klättrat från plats 55 i dressyren. Johan Lundin är 14:e och har klättrat från plats 57. Leder gör fortfarande Paul Tapner. 
– Jag tycker inte att banan var extremt svår men det fanns inte utrymme för några misstag, säger 38-årige Tapner. 

Det blev som väntat många omkastningar i resultatlistan på lördagen. Endast två av dem som var topp-tio efter dressyren är fortfarande kvar. Sara Algotsson Ostholt hade fint sällskap på listan över ryttare som trillade av – Mark Todd, Andrew Nicholson och William Fox-Pitt föll alla i backen – bara för att nämna några. 

Online-resultat

Mer om Badminton här och här.

Startlista, terräng (Storbritannien är en timme efter svensk tid)

Badmintonbloggen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden