Fälttävlan
22 april 15:34
Ridsportplus

Tvåstjärnig seger för Ludwig Svennerstål i nya hobbykarriären

NationelltLudwig Svennerståls nya tillvaro som hobbyryttare ledde till en seger i Mantorp i helgen. "Det är både mycket som är annorlunda och mycket som är lika jämfört med att rida professionellt," säger den flerfaldige EM-medaljören.

Tvåstjärnig seger för Ludwig Svennerstål i nya hobbykarriären
Ludwig Svennerstål och MH Libbysaurous Rex i Mantorps tvåsjärninga terräng. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det var när Föreningen Mantorps Ryttarna ordnade en CCN2*S i helgen som Ludwig Svennerstål och MH Libbysaurous Rex (SWB val f -16 e London-Catherston Liberator, uppf Mitt Hjärta Hästsport & Hälsocenter AB, äg Ludwig Svennerstål) slog till med en seger.

  Förut var det hela tiden viktigt att hästarna skulle prestera, för hästägarnas skull och för eventuell försäljning. Så är det inte alls nu.

  Ludwig Svennerstål.

  Ekipaget låg tvåa efter dressyren i Mantorps tvåstjärniga klass med 26,1 straff. När ledande Katrin Norlings Fernando-Ukato inte ville vara med vid vattnet i terrängen öppnades vägen till seger för den flerfaldige mästerskapsryttaren och trefaldige EM-medaljören i lag.
  – Det var bra en bra helg, min häst var duktig i alla tre grenar, säger den 33-årige tidigare landslagsryttaren Ludwig Svennerstål.

  Efter att ha ridit OS i London, Rio och Tokyo – och hunnit med ett VM 2018 och fyra EM med tre lagmedaljer som facit lämnade Ludwig Svennerstål Storbritannien och en proffskarriär 2022. Han valde att flytta hem till Sverige och byta ridbanan mot studier.

  ”Roligt att vara tillbaka”

  Ryttaren sa redan då att han kunde tänka sig att rida igen, men inte göra den satsningen som han hade gjort innan. Och redan för ungefär en månad sedan var han tillbaka på tävlingsbanan – nu som hobbyryttare och på svensk mark.
  – Det är 20 år sedan jag tävlade i Mantorp. det var bra och roligt och roligt att vara tillbaka, säger han.

  20180617_ludwigsvennerslhamwari4_rt
  Shamwari och Ludwig Svennerstål ingick i det svenska lag som blev fyra på OS i London 2012 och året efter tog de EM-silver i lag. Bilden är från London. Foto: Roland Thunholm

  Den 8-årige valacken MH Libbysaurous Rex var väl utbildad och riden när Ludwig Svennerstål köpte honom. Ekipaget har bland annat tränat lite hoppning för Helena Persson.
  – Han har bra ridbarhet och är ärlig, en genuin häst som det var enkelt för mig att ta över, fortsätter Ludwig Svennerstål.
  – Det är både mycket som är annorlunda och mycket som är lika jämfört med att rida professionellt. Förut var det hela tiden viktigt att hästarna skulle prestera, för hästägarnas skull och för eventuell försäljning. Så är det inte alls nu. Men när det gäller att förbereda en häst för tävling och ha den ordning så är det samma sak som proffs och hobbyryttare.

  Tävlingsinriktad

  Och tävlingsinstinkten finns kvar hos ryttaren, även om nivån på tävlingar är en annan.
  – Ja, jag kommer nog alltid att vara tävlingsinriktad.

  Ludwig Svennerstål är nu lite drygt halvvägs genom sina studier på Handelshögskolan och han planerar att tävla lite mer under våren, bland annat på Strömsholm i början av juni.
  – Jag red ett SM där för några år sedan och ramlade av, så nu vill jag tillbaka, säger han.

  Det blev norskt på andraplats i den tvåstjärniga klassen som hade 16 startande. Detta genom Heidi Bratlie Larsen/SC Mr. Crichton.

  Resultat

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden