Nyheter
18 april 06:31

Tvister om ponnymätning kan vara över

FEI-ponnyerPonnymätningar på tävlingsplatsen har flera gånger lett till att svenska ponnyer fått startförbud på internationella tävlingar. Nu finns ett förslag från FEI som kan minska problemen.

Tvister om ponnymätning kan vara över
FEI-mätningar ska ske i varje land i framtiden, enligt ett nytt förslag. Foto: Jeanette Flensburg

Förslaget går ut på att ponnyerna inte längre ska kunna tas ut för mätning på tävlingsplatserna på internationella ponnytävlingar. I stället kommer Internationella Ridsportförbundet FEI att genomföra kontrollerade mätningar i varje land under perioden 1 januari till 15 mars varje år.
Mätningarna ska utföras av veterinärer som är utnämnda av FEI.

Resultatet av mätningen läggs in i ponnyns data i FEI:s databas och ett mätintyg utfärdas av FEI. Bara ponnyer som mätts på detta sätt kommer att få delta i FEI:s ponnytävlingar, enligt förslaget.

Om ponnyn är åtta år eller äldre gäller intyget ponnyns hela livstid. Om ponnyn är yngre än åtta år måste den mätas om årligen för att få starta på FEI:s tävlingar.

Det här förslaget ska nu ut på remiss till alla nationella förbund, och om de godkänner det så kommer de nya reglerna successivt att införas från den 1 januari 2020 fram till 1 januari 2023, då alla ponnyer som tävlar internationellt måste ha blivit mätta enligt det nya systemet.
Under den tidsperioden kommer ponnymätning bara att genomföras vid ponny-EM, finalen i Nations Cup för ponnyer och vid finalen i FEI Pony Trophy.
FEI lägger också en brasklapp om att det ska finnas möjlighet att utföra mätningar även vid andra tillfällen, ”om det anses nödvändigt”.
Här kan du läsa förslaget från FEI, som presenterades på Sports Forum i början av veckan.
I fjol hände det flera svenska ponnyryttare att de inte fick starta efter ommätning på tävlingsplatsen. Under ponny-EM i fälttävlan tappade det svenska laget en ryttare på det viset, och tidigare under sommaren drabbades tre svenska ponnyer vid tävlingar i Hagen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-