Ponny
12 juli 2018 16:04

Två EM-uttagna ponnyer för höga vid ommätning

MätningDe tre svenska ponnyerna, varav två EM-aktuella, som beordrades ommätning efter de internationella tävlingarna i Hagen har mätts om. Samtliga befanns vara för höga.

Två EM-uttagna ponnyer för höga vid ommätning
Tre ponnyer klarade inte mätningen. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Det handlar om Philip Svitzers Zabrino, Fanny Kullmyrs Annaghmore Beach Babe (båda hoppning) och Mary Sophie Haid Bondergaards Bomgaarden Di Caprio (dressyr).
– Vi var väldigt missnöjda med hur mätningen gick till där i Hagen. Golvet var väldigt ojämnt och miljön stressig, säger Svenska Ridsportförbundets sportchef Annika Ersgård.
– Tillsammans ned italienarna och holländarna skrev vi ett brev till FEI och tyckte att mätningen i Hagen skulle ogiltigförklaras.

Fick hoppa i Hagen

Hopponnyerna fick tävla i Hagen men beordrades, liksom några ponnyer från Danmark, Italien och Nederländerna, till ommätning inom 40 arbetsdagar.

Önskan från svenskarna var att man skulle godkänna en mankhöjd på 151 centimeter för ponnyer med skor, men denna önskan fick man inte igenom. Man behöll regeln 148 centimeter, utan skor.

Mätning på klinik

Den nya kontrollmätningen gjordes på Jägersrokliniken i Malmö på onsdagen, inför två FEI-veterinärer och Anna Torstensson från FEI Legal Department. På plats fanns även Annika Ersgård.
– Nu gick det väldigt lugnt och fint till. Alla ponnyerna fick de bästa förutsättningarna, säger Ersgård.
Men trots detta gick alltså varken Annaghmore Beach Babe, Zabrino eller Bomgaarden Di Caprio igenom. De två sistnämnda var uttaga till EM i augusti.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden