Krönika
15 april 06:20

Tyck till tusen – men hota oss inte

LedareDet är dags att klargöra några saker när det gäller Ridsport, det menar Lina Nydahl, webbchef. "I Ridsport skriver vi om sport och avel, det är våra två grundpelare. I de två oerhört stora ämnena ryms mycket", förklarar hon bland annat.

Tyck till tusen – men hota oss inte
Lina Nydahl, webbchef Ridsport. Foto: Erika Gerdemark

Ända sedan starten för 51 år sedan har Ridsport varit med och drivit sporten framåt. Inte genom att stryka medhårs, inte genom att försköna verkligheten. Och absolut inte genom att undvika debatter.

Åsikterna om gästkrönikan i förra numret av Ridsport var många i våra sociala medier, både om krönikans innehåll och det redaktionella beslutet att publicera den. För det lyfter vi högt på ridhjälmen. Ridsport är ju ingenting utan er läsare.

Vi älskar att ni tycker till. Vi läser allt, vi lyssnar, vi tar till oss.

Ridsport är ju ingenting utan er läsare.

Men det är dags att klargöra några saker. I Ridsport skriver vi om sport och avel, det är våra två grundpelare. I de två oerhört stora ämnena ryms mycket. Faktiskt allt från resultat- och nyhetsrapportering till porträtt, reportage, fördjupningar och granskningar. Allt detta av just ridsporten.

Det tycker dock inte alla läsare att det ska göra. För att vara transparent med de påtryckningar vår redaktion möter kommer här tre konkreta exempel från den gångna veckan:

  • Vi låter berörda i ett reportage kontrollera sina citat och fakta. I retur kommer en helt ny text, författad av företagsledningen själv – en ren reklamtext.
  • Hingstägare mejlar under pågående bruksprov och beordrar oss att ta bort mindre smickrande filmklipp med deras hingst.
  • Läsare hotar säga upp sin prenumeration om vi inte slutar skriva om följande ämnen: kritik mot ridsporten (”skadar bara vår sport)”, sexuella övergrepp inom ridsporten (”det får man nog av ändå i andra medier”), rättsfall som vanvård och olyckor (”känns bara deprimerande”).

Yttrandefriheten vi har i Sverige är i mina ögon den vackraste demokratigrund ett land kan vila på. Umgås för en stund med motsatsen, som är en realitet i många länder.

Ponera att Ridsport bara skulle skriva okritiska artiklar. Att vi aldrig skulle ifrågasätta utan bara propagera för det makten slagit fast som korrekt. Att vi aldrig skulle belysa eller lyfta ny forskning och fakta om hästvälfärdsfrågor – för tänk om det skulle vända upp och ner på uppfattningar inom ridsporten som funnits i decennier?

Att vi skulle välja bort att rapportera om djurskyddsfrågor eller olyckor – både i sportsammanhang och vardag – där hästar förekommer. Bara för att det är ”skadligt för ridsportens rykte”.

Hingstägare mejlar under pågående bruksprov och beordrar oss att ta bort mindre smickrande filmklipp med deras hingst

Är det verkligen på riktigt den tidning ni vill ha?

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden