Krönika
14 mars 2023 17:16

Skjuta budbäraren – enklare än självkritik

Ledare"År 2023, när hästvälfärden av många rankas som sportens viktigaste fråga, väcks dåtidsspöket rollkur åter till liv". Ridsports webbchef Lina Nydahl reflekterar över händelserna vid Gothenburg Horse Show, och förklarar vad tidningen Ridsports uppdrag är.

Skjuta budbäraren – enklare än självkritik
Lina Nydahl, webbchef på Ridsport. Foto: Erika Gerdemark

När framridningen på Gothenburg Horse Show livestreamades var det ett briljant beslut – men med konsekvenser. Vi bjöds på bra ridning som verkligen inspirerade. Men det fanns tyvärr också avarter. Flera. Om vi ska ha minsta lilla chans att behålla den här sporten måste de diskuteras.

En ryttare blev uppmärksammad, uthängd i sociala medier och fick till och med ta emot hot som var så grova att de måste polisanmälas. Det är förstås precis lika oacceptabelt som ridningen i sig.

År 2023, när hästvälfärden av många rankas som sportens viktigaste fråga, väcks dåtidsspöket rollkur åter till liv.

Men det handlade inte bara om en ryttare. Betydligt fler än så red sina hästar i hyperflexion. År 2023, när hästvälfärden av många rankas som sportens viktigaste fråga, väcks dåtidsspöket rollkur åter till liv.

Vi i media har ett stort ansvar. Vi kan varken tiga om det ena eller det andra. Såväl utpekad ryttare som huvuddomare berättar nyanserat i vår artikel, som du kan läsa här.

Visst ska hästar få chansen att vänja sig vid större tävlingsarenor och publik. Men att öva sig på det i världscupen övergår mitt förstånd. Som toppryttare 2023 verkar du – vare sig du vill det eller inte –  på en scen och det du gör sker under lupp.

Ridsports uppdrag är att sätta hästens väl först. I synnerhet i vår journalistik.

Spelreglerna i sporten är därmed glasklara. Lika glasklart korkat är det att vi till redaktionen fått flertalet mejl där somliga ridsportprofiler anser det vara fel av oss att ens lyfta frågan. Att vi med dessa publiceringar är med och förstör.

Som budbärare av en uppenbar verklighet vill jag därför bara ta tillfället i akt att berätta att Ridsports uppdrag är att sätta hästens väl först. I synnerhet i vår journalistik.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 4/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden