Världen
22 november 2022 13:48
Ridsportplus

Tysk storuppfödare utreds för djurplågeri

Brottsmisstankar/UppdateradManfred von Allwörden driver ett av Tysklands största stuterier och är affärspartner med svenska Mathilda Karlsson. Nu utreds den tyske bagerikungen för djurplågeri. Läs vad Mathilda säger om anklagelserna här.

Tysk storuppfödare utreds för djurplågeri
Hästmiljonären förnekar att något brott ska ha begåtts. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Manfred von Allwörden har gjort sig en förmögenhet inom bageribranschen och driver ett av de största stuterierna i norra Tyskland med fler än tusen hästar. Han är även affärspartner med svenska Mathilda Karlsson, som blev uppmärksammad i samband med sin OS-satsning för Sri Lanka. Nu utreds den tyska bagerikungen för djurplågeri efter att flera hästar hittats utmärglade. Två stuterianställda utreds också. Detta enligt flera tyska medier.

Misstankarna, som först riktades mot miljonären 2021, ska ha sin upprinnelse i att avmaskningen av hästarna försummats. Vanvården har enligt åklagaren Christian Braunwarth resulterat i att hästarna har gått ner mycket i vikt. Två hästar ska ha varit så dåliga att de dött. Ett fåtal hästar ska ha fått behandling för att återhämta sig, men när de överenskomna åtgärderna inte genomförts utökades nyligen anmälan gällande brott mot djurskyddslagen.

Manfred von Allwörden själv tillbakavisar alla anklagelser. Han menar att det handlar om tre hästar som inte har mått bra av avmaskningen och som fått extra foder.
– Alla mina hästar har avmaskats och är inte försummade, säger han till tyska Bild.

”Otroligt sorgligt”

Stuteriverksamheten består av hopphästuppfödning och bedrivs sedan 2012 på anrika Grönwohldhof i Kreis Stormarn. Hingsten Chopin VA är ett av stuteriets främsta topphästar och rids av Mathilda Karlsson.

– Jag har bara hästar i ridning från Manfred. Sedan de senaste par åren har jag ingenting med verksamheten att göra, säger Mathilda Karlsson till Ridsport.

– Jag kan bara säga att det är otroligt sorgligt med de två sjuka hästarna som stod i en stor sommarhage med 17 andra jättetjocka hästar. Jag har som sagt ingenting mer med verksamheten att göra, men jag har själv aldrig sett några magra hästar på Grönwohldhof.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden